Kelią perėmė savivaldybė

A.Kunca prisimena, kaip 1997-aisiais buvę Alytaus apskrities vadovai jo prašė maždaug 70-80 arų žemės sklypo nutiesti keliui iš Daugirdų į Cibiliekus. Jo labai reikėjo Daugirdų kaimo žmonėms, nes į Alytų jie turėjo važiuoti per Krokialaukį, o nutiesus kelią į Cibiliekus, atstumas iki Dzūkijos sostinės sutrumpėtų maždaug aštuoniais kilometrais.

Ūkininkas sutiko dėl žmonių gerovės, o valdžia jam pažadėjo padaryti jo žemės sklypo planą. Šis planas buvo padarytas tik 2004-aisiais. Jį pasirašė ir pats A.Kunca. „Aš tik po to pamačiau, kad jis neatitinka realybės. Aplink sodybą padaryta visokių trikampių, visiškai neįtrauktas mano žemės plotas už nutiesto kelio”, - pasakojo ūkininkas.

Jis šio sklypo plano teisiškai neregistruoja, nes vis tikisi, kad valdžia ištaisys savo klaidas. „Kaip aš jį registruosiu, mane vaikai ir anūkai prakeiks”, - tvirtino A.Kunca.

Apie 200 tūkst. litų valstybės biudžetui kainavusį maždaug vieno kilometro kelią su nutiestu tiltu per Paežerėlės upelį dabar yra perėmusi Alytaus rajono savivaldybė. Joje vicemeru dirba ir buvusios Alytaus apskrities viršininko administracijos Kaimo reikalų departamento direktorius Gediminas Krasauskas, kuris, A.Kuncos teigimu, prieš keturiolika metų dalyvavo svarstant naujo kelio tiesimą.

„Aš prisimenu, kad Kunca sutiko duoti žemės keliui, o dėl sklypo plano nežinau, ar buvo pažadėta”, - sakė G.Krasauskas. Jis taip pat pabrėžė, kad kelias buvo labai reikalingas.

Moka mokesčius ir už kelią

Iš ūkininkui daugiau kaip prieš dešimt metų padaryto ir registruoto plano matyti, kad jis valdo 25 hektarus 19 arų. 2004-aisiais buvusios apskrities valdžios padarytame plane matosi, kad ūkininko sklypas, net paėmus žemės keliui, sumažėjo beveik 30 arų.

Pagal dokumentus jam žemės beveik nesumažėjo. Regis, žmogus turėtų būti patenkintas, bet planas dėl išvardytų priežasčių neatitinka realybės. „Aš visiškai nieko nebesuprantu, keliui paėmė 70-80 arų, aš moku žemės mokesčius už 25 hektarus 19 arų, o planai rodo visiškai kitaip. Kaip savivaldybė mano žemėje galėjo teisiškai įsiregistruoti kelią?” - piktinosi A.Kunca.

Jis moka už žemės plotą, kuris teisiškai registruotas. Per metus - apie 400 litų. O teisiškai sklypas registruotas dar neišėmus ploto keliui. Kodėl neatitinka ūkininko suteiktas sklypas keliui ir pagal valdžios parengtą planą sumažėjęs A.Kuncos viso sklypo plotas?

Rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus specialistai, žinantys padėtį dėl šio ūkininko atiduotos žemės keliui, susisiekė su geodezininkais ir išsiaiškino paradoksalią situaciją. Pasirodo, rengiant 25 hektarų sklypo planą atsižvelgus į daugelį kriterijų, galima maždaug 40 arų paklaida. Vadinasi, daugelis žemės planus pasidariusių ūkininkų pasmerkti bylinėtis ir teisiškai jiems gali net pristigti žemės Lietuvoje.

Ką daryti A.Kuncai iš Cibiliekų, geranoriškai sutikusiam duoti žemės keliui ir sulaukusiam realybės neatitinkančio pažado? Kelias nutiestas rajono žmonėms, jo valdžioje yra šią istoriją gerai menančių žmonių, gal vertėtų padėti žmogui susitvarkyti žemės planą?

Kalbinti rajono valdžios atstovai dabar prieš A.Kuncą turi vienintelį atsispyrimą - kam pasirašė ant naujo žemės sklypo plano. Valdiška ir biurokratiška prieš žmogaus parodytą geranoriškumą.