VĮ „Pieno tyrimai“ išrinko geriausius šių metų pieno supirkėjus. Konkurencija buvo itin didelė, nes skirtumai tarp kai kurių įmonių rezultatų buvo labai nedideli. Tačiau pastebėta, kad į geriausius supirkėjus jau daug metų pretenduoja tos pačios bendrovės ar kooperatyvai. Nesikeičia ir blogiausių įmonių sąrašas. Todėl artimiausiais metais planuojama atrinkti ne tik geriausius, bet ir blogiausius pieno supirkėjus.

Išrinkti trys geriausi supirkėjai

Pieno supirkėjų yra daug, visi nori būti geriausi, tačiau tokie atrenkami ne už gražias akis ar reklamą, bet įvertinus labai konkrečius kriterijus. Taigi VĮ „Pieno tyrimai“ specialistai vertino, kaip supirkėjai šįmet laikėsi pieno mėginių atvežimo plano, ar atliko visus privalomus tyrimus, ar nebuvo nustatyta mėginių falsifikavimo atvejų, ar atitiko Nacionalinei mokėjimo agentūrai ir „Pieno tyrimams“ pateikiami duomenys, ar pieno tiekėjai buvo realūs.


Smulkiausių pieno supirkėjų kategorijoje (superkančių pieną iš ne daugiau kaip 100 pieno gamintojų) geriausiu pieno supirkėju pripažintas ekologišką pieną superkantis kooperatyvas „EKO tikslas“. Tarp vidutiniokų (superkančių pieną iš 101–500 gamintojų) geriausiu pripažintas ŽŪK „Paežerių pienas“ ir tarp stambiausių (superkančių pieną iš daugiau kaip 501 gamintojo) atkaklioje kovoje geriausiu pripažintas ŽŪKB „Pamario pienas“.


„Pastebiu, kad geriausiai dirba beveik tos pačios įmonės. Kita vertus, blogiausios įmonės irgi nesikeičia. Todėl gal net artimiausiais metais rinksime ne tik geriausius, bet ir blogiausius pieno supirkėjus“, – padarė išvadą VĮ „Pieno tyrimai“ direktorius Saulius Savickis.

Kaip vedėja papildė mėginius


Nors Lietuvos pieno tyrimų laboratorija kasmet dalyvauja tarptautiniuose konkursuose ir nuolat laimi prizines vietas, tačiau ne viskas priklauso net nuo „Pieno tyrimų“ specialistų gebėjimų.
Štai kartais pieno tiekėjas skundžiasi – dirbu švariai, karvės prižiūrimos, melžimo įranga tvarkinga, tačiau pieno kokybė svyruoja, ir neįmanoma nustatyti priežasčių. Ūkyje apsilankę „Pieno tyrimų“ specialistai labai greitai suranda priežastis. Tačiau kartais ir jie būna bejėgiai. Kodėl taip nutinka?
Neseniai „Pieno tyrimus“ pasiekė ypatingas siuntinys. Pieno tyrėjai apstulbo pamatę slaptai nufilmuotą medžiagą, kaip pieno supirkimo punkto vedėja „pertvarko“ pieno mėginius. Ant stalo sudėlioti mėginiai, šalia – sąrašas, kam jie priklauso. Taigi vedėja pasižiūri į sąrašą, šaukšteliu pasemia kažkokio skysčio ir įpila į tą mėginį. Tada jį uždaro, užklijuoja ir ima kitą mėginį.
Vėliau paaiškėjo, kad šį filmuką atsiuntė buvęs pieno supirkimo punkto vedėjos vyras. Toks buvo jo kerštas.


Kokios pasekmės? Ši moteris pieno jau nesuperka. Tačiau stambi pieno supirkimo įmonė jos nenuskriaudė – suteikė geriau apmokamą darbą.


Ar buvo įmanoma šią vedėją nubausti? Deja, teismui tokios medžiagos nepateiksi, nors nufilmuota gana profesionaliai, veidas gerai matomas. Tačiau teisme ji galėtų pasiteisinti, kad tai buvo ne mėginiai, o koks nors žaidimas. Esą ji pati atliko kokius nors tyrimus. Kitaip tokia istorija būtų pasibaigusi, jeigu vedėją už rankos būtų nutvėrę kontrolieriai. Tačiau kontrolieriaus prie kiekvienos pieno supirkimo punkto vedėjos nepastatysi. Nors netikėtų patikrinimų reikėtų.

Perbėgėliams gerinama pieno kokybė


Kitą problemą sukelia patys pieno supirkėjai, viliodami vieni iš kitų pieno gamintojus. Štai ūkininkas Jonas tiekia tikrai prastos kokybės pieną. Tačiau tiekia daug pieno. Apie tai sužino pieno supirkėjų konkurentai ir Jonui sako: „Pereik pas mus, ir tavo tiekiamo pieno kokybė pagerės.“ Jonas paklauso patarimo, ir jo tiekiamo pieno kokybė iš karto pagerėja. Jonas džiaugiasi. Tiesa, jis dar nežino, kad džiaugsis neilgai.

Šiuo metu „Pieno tyrimuose“ įdiegta nauja programa parodo, kaip keičiasi tokių perbėgėlių tiekiamo pieno kokybė.


„Štai vienas pavyzdys. Kol pieno gamintojas pieną tiekė ŽŪK „Pakražantis“, tiekiamame piene somatinių ląstelių vidurkis siekė net 726 tūkst./ml , o kai perėjo į AB „Žemaitijos pienas“, somatinių ląstelių teliko 61 tūkst./ml. Tokių nuodėmių turi ne vienas stambus pieno supirkėjas“, – sako S.Savickis.


Konkretūs duomenys kol kas viešai neskelbiami. Tokį sprendimą gali priimti Pieno taryba.
„Mes galėtume paskelbti, laukiame tik leidimo. Manau, kad viešumas būtų labai skaudus būtent tokiems perbėgėliams ir jų viliotojams“, – įsitikinęs S.Savickis.


Daugėja karvių rekordininkių


Kitas keistas reiškinys – statistika skelbia, jog kai kurios karvės Lietuvoje pagal pieno kiekį gali pretenduoti į pasaulinius rekordus. Toks reiškinys Lietuvoje ypač pradėjo ryškėti nuo gegužės.
„Šiuo metu galėčiau pateikti net septynias pretendentes į rekordus, kurios per dieną duoda nuo 113 iki 492 litrų pieno. Neįtikėtina? Absoliuti rekordininkė yra karvė, šių metų sausio mėnesį per dieną davusi net 627 litrus pieno“, – juokiasi S.Savickis.


Kodėl taip atsitinka? Paaiškinti nesunku. Kai pieno supirkimo kaina pakyla, tada tas pats tiekėjas surenka pieną iš kaimynų ir jį parduoda kaip savo ūkio pieną. Tokiu atveju, žinoma, jau sunku kalbėti apie kokybę.


Galbūt dėl šios priežasties kai kurie vieną ar kelias karvutes turintys pieno gamintojai turi milžiniškas pieno kvotas, pavyzdžiui, viena karvutė, o kvota siekia net 180 t.


Veikia ir kita pieno deklaravimo programa. Duomenis tuo pat metu gauna ir „Pieno tyrimai“, ir Nacionalinė mokėjimo agentūra. Jeigu pienas ištirtas „Pieno tyrimų“ laboratorijoje, vadinasi, jis turėjo būti parduotas ir apie tai pieno tiekėjai privalo deklaruoti NMA.


Tačiau duomenys rodo, kad būna ir kitaip. Pieno gamintojai užmiršta ar dėl kokių kitų priežasčių parduodamo pieno nedeklaruoja. Tiesa, tokio pieno pastaraisiais metais pradėjo mažėti. Mažėja ir karvių.