Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, sveikindamas nugalėtojus, atkreipė dėmesį į kasmet pasigirstančias abejones dėl konkurso reikalingumo. Tačiau nepaisant jų, po dvejų metų konkursas įžengs į trečią dešimtį.

Kiekvienas viešas ūkininkų renginys - tai ir proga priminti politikams apie žemdirbių rūpesčius. LŪS pirmininkas paragino valdžios atstovus ryžtingiau ginti savo šalies žemdirbių interesus: Lietuvos žemdirbiai nesiekia išskirtinumo, jie tenori vienodų sąlygų ir lygių galimybių su visais ES ūkininkais.

Ūkių vertinimo rezultatus „Metų ūkio" konkursui pristatė 42 savivaldybės. Anot J. Talmanto, ne visose savivaldybėse yra Ūkininkų sąjungos skyriai ir ne visi dalyviai yra Ūkininkų sąjungos nariai. Gal kam kyla noras svarstyti, ar pagrįstai jie dalyvauja konkurse, tačiau Ūkininkų sąjunga atvira visiems ūkininkams.

„Tiesa, šiemet kai kurie rajonai labai sunkiai prikalbino ūkininkus dalyvauti šiame konkurse, nes daugelis supranta taip, kad jeigu konkurso komisija atvyko apžiūrėti ūkio, tai ūkininkas būtinai taps laimėtoju. O jeigu jis nelaimi, tai apkaltina komisiją neobjektyvumu. Aišku viena, kad labai sunku išrinkti laimėtoją, kai visų specializacijos yra labai skirtingos.

Tačiau šis konkursas - tai pastarųjų metų ūkininkų darbo įvertinimas, jo akivaizdus siekis stengtis geriau tvarkytis savo ūkyje. Be to, šiame konkurse tikrai nedalyvauja kasmet patys stambiausi ūkiai, o siekiama, kad konkurso metu būtų pastebėti tiek didesni, tiek vidutiniai, tiek maži ūkeliai, kurie sugeba puikiai tvarkytis", - sakė J. Talmantas.

Bendras vidutinis ūkio dydis tarp visų laimėtojų - 165 ha. Tarp pirmos vietos laimėtojų vyrauja vidutinis 225 ha ūkis. Didžiausias šioje kategorijoje yra mišrios specializacijos Ritos ir Vaidoto Gelžinių ūkis Klaipėdos rajone(bendras plotas 700; augina 550 ha grūdinių kultūrų, laiko 70 melžiamų karvių, 110 galvijų). Mažiausias tarp pirmos vietos laimėtojų yra Rietavo savivaldybėje ūkininkaujančių Oksanos ir Roberto Šerpyčių 17 ha ūkis.

Tarp antros vietos laimėtojų vidutinis ūkio dydis 157 ha. Iš jų didžiausias Joniškio rajone ūkininkaujančių Irenos ir Romualdo Povilaičių 700 ha augalininkystės ūkis, tuo tarpu mažiausias - Vilniaus rajono ūkininkų Romualdos ir Vyto Balukonių 4,75 ha uogininkystės ūkis.

Tarp trečios vietos laimėtojų vidutinis ūkis sudaro 111 ha, o didžiausias iš jų yra Lazdijų rajono ūkininkų Almos ir Redo Rutkauskų 522 ha mišrios specializacijos ūkis (augalininkystė, daržininkystė, mėsiniai galvijai). Mažiausias - Rietavo savivaldybės ūkininkų Raimondos ir Arvido Jusių 11 ha ūkis (augina 112 avių, iš kurių 42 yra ėriavedės). Bendrai trečios vietos laimėtojai vidutiniškai pradėję ūkininkauti 1999 m.

Kaip ir ankstesniais metais, tarp laimėtojų vyrauja įvairi ūkių specializacija: 46 augalininkystės ūkiai, 30 gyvulininkystės, 41 mišrios specializacijos, po 4 bitininkystės ir daržininkystės, 2 avininkystės, po 1 paukštininkystės, ožkininkystės, kiaulininkystės, uogininkystės, sodininkystės ūkius. Šešiolika ūkių yra ekologiniai.

Jauniausias šių metų konkurso laimėtojas - Kėdainių rajono pirmos vietos laimėtojas 24 metų Donatas Vaitelis, turintis mišrios specializacijos 300 ha ekologinį ūkį (200 galvijų, 100 kiaulių). Vyriausias laimėtojas - ne pirmus metus konkurse dalyvaujantis Raseinių rajono trečios vietos laimėtojas 73 metų Mykolas Hofertas, turintis mišrios specializacijos 190 ha ūkį ir laikantis 41 bičių šeimą. Abiem jiems įteikti konkurso rėmėjo „Swedbank" apdovanojimai.