Raseinių rajono vietos veiklos grupės (VVG) vadovas Vincas Blinstrubas sako, kad pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ numatyti skirti milijonai nuvertėja, nes rajono valdžia vis „tebesiūdina“ tramdomuosius marškinius nepaklusniajai VVG.

„Pakibo“ 4 mln. litų

V.Blinstrubas guodžiasi, kad šiuo metu yra pakibę keturi ES paramos milijonai. Apie 4 milijonus jie jau investavo įgyvendindami kaimo bendruomenių projektus, o dar keturi milijonai ėmė ir „pakibo“. „Visi mūsų projektai skirti savivaldybei priklausantiems pastatams, viešosioms erdvėms sutvarkyti. Kaimo bendruomenės yra parengusios apie 30 projektų, kuriuos įgyvendinus gerokai keistųsi kaimų veidas“, – dėstė VVG vadovas.


Štai „Bitupio“, Balčių, Butkiškės, Betygalos, Gervinės, Gylių, Viduklės ir kt. kaimo bendruomenės ES parama jau pasinaudojo. „Iki savivaldybių rinkimų buvome tarp pirmaujančiųjų pagal ES paramos lėšų panaudojimą, taigi ir pagal įgyvendinamų projektų skaičių. Šalyje yra 51 VVG, o mes buvome pirmajame septintuke. Pas mus gerosios patirties pasisemti atvažiuodavo kitos šalies VVG. Dabar dėl savivaldybės kaprizų ir didelių norų kištis į bendruomenių gyvenimą bei prieiti prie milijonų viskas nuo pavasario įstrigo“, – guodėsi V.Blinstrubas.


Sujaukė rinkimai


V.Blinstrubas aiškina, kad dabartinės jų bėdos prasidėjo po savivaldybių rinkimų, kai susiformavusi naujoji valdančioji dauguma gegužės 23 d. iš VVG valdybos atšaukė savo deleguotus atstovus. „Kad atšaukė, tai nieko blogo. Po rinkimų, pasikeitus valdžiai, galėjo keistis ir jos deleguoti atstovai. Blogai, kad savivaldybė nedelegavo mums naujų atstovų, nors to ne kartą prašėme ir netgi skubinome, nes birželio pabaigoje turėjo vykti mūsų visuotinis ataskaitinis susirinkimas, kurio metu ketinome rinkti ir tvirtinti valdybą. Bet savivaldybė savo atstovų nedelegavo iki šiol. Rajono meras Remigijus Ačas mums atsiuntė raštą, siūlantį keisti įstatus: pageidavo, kad įstatuose būtų įteisinta galimybė sušaukti neeilinį visuotinį VVG ir valdybos narių susirinkimus, kad visuotinis narių susirinkimas skirtų ir atšauktų tik kolegialų valdymo organą – valdybos narius, o ne valdybos pirmininką ir kt.“, – pasakojo V.Blinstrubas.


Tokie mero reikalavimai nustebino, nes LEADER metodas tuo ir ypatingas, kad yra įgyvendinamas principu „iš apačios į viršų“, kai kaimo bendruomenės skatinamos imtis iniciatyvų susiburti į vietos veiklos grupes.


Visuotinis VVG narių susirinkimas, kuris yra pats aukščiausias jų valdymo organas, vieningai nutarė įstatų pagal R.Ačą nekeisti ir paliko taip, kaip yra: VVG valdybą turi sudaryti 12 visuomeninių organizacijų atstovų, 2 verslo ir 2 vietos valdžios atstovai.

Gresia sankcijos


V.Blinstrubui neramu, kad dėl rajono valdžios norų turėti įtakos VVG, kuri turi raktą nuo seifo su 4 milijonais, gali sulaukti rimtų sankcijų, nes toliau nevykdant pasirašytos paramos vietos plėtros strategijai įgyvendinimo sutarties gali tekti grąžinti ir tai, kas jau gauta – nelygu, kaip bus pažiūrėta. „Vietos veiklos grupės, siekiančios gauti paramos pagal KPP priemones, turi atitikti tam tikrus reikalavimus, nustatytus vietos plėtros strategijų atrankos taisyklėse, kuriose yra vienareikšmiškai nurodoma, kad VVG valdymo organą, turintį sprendimo priėmimo teisę, sudaro ne mažiau kaip 50 proc. kaimo bendruomenių, socialinių ir kitų partnerių, taip pat jų asociacijų atstovai, iki 25 proc. – verslo atstovai ir iki 25 proc. – vietos valdžios atstovai. Bet mūsų valdžiai reikia kitokių taisyklių ir kitokių įstatų“, – sakė VVG vadovas.


Gelbėdamasi iš padėties, „Raseinių krašto bendrija“ kreipėsi į Žemės ūkio ir Teisingumo ministerijas klausdama, kaip elgtis. Atsakymo į šį klausimą ieškojo ir savivaldybės Kontrolės komitete. Bet niekas nežino, kaip priversti savivaldybę deleguoti savo atstovus, ir niekas nepasako, ar bus pažeistos atrankos taisyklės, jei valdybos sudėtyje nebus savivaldybės atstovų. Beje, kažkas paprašė patikrinti ir pačią VVG (kas tai padarė, atspėti nesunku). VVG sulaukė audito. Bet šis skundikams norimų rezultatų nepaskelbė.


V.Blinstrubas sako, kad ne tik mūsų valdžiai kyla didelis noras vadovauti VVG, kur dar yra likę nepanaudotų milijonų. Europos Audito Rūmai išplatino ataskaitą, kurioje akcentuojama, kad visoje Europoje yra problema dėl per didelės vietos valdžios įtakos įgyvendinant LEADER metodą. Europos Komisija, įvertinusi šią ataskaitą, inicijavo teisės aktų, reglamentuojančių LEADER metodo įgyvendinimą, pakeitimą, kuriuo siekiama vietos bendruomenėms ir gyventojams suteikti daugiau sprendimų priėmimo teisių. O Raseiniuose – priešingai.

Vietos valdžia diktuoti negali


Guoda Burokienė, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė


Tai, kas šiuo metu vyksta Raseiniuose, sveiku protu yra sunkiai suvokiama. Tokie vietos valdžios reikalavimai pažeidžia LEADER metodo principus. Juk savi interesai negali tapti svarbesni už programos nuostatas. Tai yra pats didžiausias kooperacijos, partnerystės ir kt. pažeidimas. Neramu ir dėl to, kad Raseiniuose gali būti sukurtas precedentas, ir taip blogos praktikos užkratas pasklistų po visą šalį. Dar blogiau būtų, jei apie tai sužinotų atitinkami ES atstovai, kurie šiuo metu svarsto minėtos programos tęstinumo klausimus. Todėl būtina daryti viską, kad taip neatsitiktų. O vietos valdžia negali diktuoti VVG.