Žemės ūkio technikos rinkoje įsivyravo nežinia, nes tinkamų paraiškų gauti ES paramą įsigyjant mašinas ir padargus pateikta gerokai daugiau nei liko ES lėšų. Sudėtingiausias laikotarpis prognozuojamas nuo kitų metų antros pusės iki naujo ES biudžeto priėmimo. 


Sunkmečiu nenukentėjo


Žemės ūkio technikos pardavėjai realaus sunkmečio išvengė, tik po rekordiškai sėkmingų 2008-ųjų kitų metų apyvarta buvo mažesnė nei tikėtasi. Dėl supaprastintų taisyklių gauti ES paramą nauja technika tapo prieinama ir vidutiniams šeimų ūkiams. 


Pasak Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vyriausiojo specialisto Remigijaus Zinkevičiaus, pastaruosius trejus metus technikos pardavimas nuolat augo. „Šiais metais parduota ypač daug kombainų, – pastebi R.Zinkevičius. – Liepos mėnesį ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės įregistravo 278 javų kombainus, iš jų net 96 – nauji, rugpjūtį nupirkti 154 kombainai, iš jų 70 – naujų.“


Bendrovės „Lytagra“ komercijos direktorius Ugnius Stančiauskas mano, kad žemės ūkis yra viena stabiliausių ekonomikos šakų, todėl buvo išvengta didelių sukrėtimų. „Mūsų įmonės apyvarta beveik tokia pati kaip 2008 m.“, – džiaugėsi jis.


Baigiasi lėšos


Nors šių metų rezultatai geri, gali būti, kad žemės ūkio technikos pardavėjams jau kitais metais gali kilti sunkumų. Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ surinkta itin daug paraiškų – 3,3 tūkst. Prašoma suma – apie 650 mln. Lt, tačiau beliko 155 mln. Lt. Todėl paraiškų teikėjus teks atrinkti pagal papildomus prioritetus.
Įmonės „Dotnuvos projektai“ Technikos skyriaus vadovas Arūnas Diržys teigia, kad nuo spalio jaučiamas įsivyraujantis naujos technikos pardavimo štilis. „Žemdirbiai nežino, ar gaus paramą net ir tada, jei jų paraiškos atitinka visus reikalavimus, todėl daugelis dabar tiesiog laukia“, – kalbėjo A.Diržys.


Bendrovės „Rovaltra“ direktorius Romualdas Trainaitis pritarė, kad stabilumo ir nuoseklaus augimo laikotarpis naujos žemės ūkio technikos pardavimo rinkoje jau baigiasi. „Kitais metais dar šiek tiek parduosime šiais metais paraiškas pateikusiems žemdirbiams, tačiau artėjant 2012 m. pabaigai išgyventi bus nelengva, nes prekyba gali visai sustoti, kol 2013 m. turėsime naują ES biudžetą“, – prognozavo R.Trainaitis.


Optimizmo nepraranda


Žemės ūkio padargų gamintojos bendrovės „Laumetris“ vadybininkas Linas Morkūnas tikisi, kad šios įmonės gaminiai išliks paklausūs ir sumažėjus paramos gavėjų. „Mūsų koziris – mažesnė nei garsių kompanijų gaminių kaina, bet ne prastesnė kokybė, – kalbėjo jis. – Žemdirbiai vis tiek norės atnaujinti techniką, todėl nemanau, kad prekyba visai sumenks.“


U.Stančiauskas irgi įsitikinęs, kad pirkėjų netrūks ir kitais metais. „Aišku, paramos sumažėjimas turės įtakos, galbūt bus paklausesnė paprastesnės komplektacijos technika, tačiau, manau, kad bet kuriuo atveju išliks pakankamai daug pirkėjų, bus rengiami stambūs projektai“, – svarstė U.Stančiauskas.


R.Zinkevičius taip pat mano, kad Lietuvoje yra daug stiprių ūkininkų, kurie pirks techniką net ir negaudami paramos. „Vienas ūkininkas, nelaukdamas atsakymo į savo paraišką gauti paramą, šiemet nusipirko 670 tūkst. Lt vertės savaeigį purkštuvą. Vadinasi, jis pasirengęs už jį mokėti bankui visą paskolą net ir tuo atveju, jei paramos negaus“, – pasakojo jis. R.Zinkevičius taip pat mano, kad kitais metais pardavėjai naujai technikai gali pradėti taikyti daugiau akcijų ir mažinti 20–25 proc. padidintus antkainius už paramą perkamai technikai.


A.Diržys tikisi, kad Vyriausybei pavyks Briuselyje išsiderėti leidimą dalį lėšų, nepanaudotų kitose ES paramos kaimui srityse, skirti žemė ūkio valdų modernizavimo priemonei. „Taigi dabar planuodami kitų metų veiklą sudarome du biudžetus: kaip gyvensime be paramos ir su ja“, – sakė vadovas.