Branduolinio centro specialistai savąjį projektą pavadino „Ūkininko kaimas". Semipalatinsko bandymų poligone jie parinko vietą, kurioje sovietmečiu įvykdyta daugiausia branduolinių sprogimų, ir įkūrė stovyklą. Radiacijos labiausiai užterštoje teritorijoje jie pasodino agurkus, pomidorus, baklažanus ir pipirus.

Ten pat apsigyveno žmonės, kurie visą vasarą prižiūrėjo ir laistė „branduolines daržoves“. Mokslinio eksperimento išvados nuėmus derlių šokiravo: labiausiai pavojingų branduolinių radionuklidų aptikta tik augalų stiebuose ir lapuose, o vaisius, ant mokslininkų, galima saugiai vartoti maistui. Tačiau ar mokslininkų išvadomis patikės regiono gyventojai, kurių dauguma kenčia nuo radiofobijos?

„Tikrai paradoksalu, bet net labiausiai užterštoje teritorijoje kai kurių augalų vaisiuose neaptikta radionuklidų", - teigia Kazachstano nacionalinio branduolinio centro Radiacinės saugos ir ekologijos instituto direktorius Sergejus Lukašenka. Kad išsklaidytų abejones, direktorius pats valgo poligone išaugintas daržoves.

Semipalatinsko branduolinių bandymų poligonas - vienintelis pasaulyje, kurio teritorijoje visada gyveno ir šiuo metu gyvena žmonės. Jis uždarytas prieš 16 metų. Per keturis branduolinių bandymų dešimtmečius iš poligono nebuvo iškeldinta nė viena gyvenvietė. Poligono teritorijoje yra įsikūrę apie 70 ūkių, kurių bendras dirbamos žemės plotas sudaro daugiau kaip 50 tūkstančių hektarų. Juose auginama 15 tūkst. avių, 1 tūkst. arklių ir 3 tūkst. galvijų.