ES ir nacionalinės paramos lėšos Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonėms buvo paskirtos kiekvieniems metams iki programos pabaigos.

Priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ pirmajai veiklos sričiai „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara“ šįmet buvo numatyta daugiau nei 79 mln. litų paramos lėšų, o pirmuoju paraiškų kvietimu gautose paraiškose prašoma net per 120 mln.

Antrajam kvietimui teikti paraiškas pagal šią veiklos sritį Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) numatė perskirstyti dar 47,9 mln. litų paramos lėšų. Esant didelei konkurencijai, paramos galės tikėtis tik geriausius ir perspektyviausius projektus pateikę perdirbėjai bei žemės ūkio kooperatyvai.

Laukia sprendimo

Jurbarko rajone, Skirsnemunės kaime, įsikūrusiai kooperatinei bendrovei „Panemunys“ vadovaujanti Eugenija Petrė Petrylienė su nekantrumu laukia ŽŪM sprendimo dėl paramos skyrimo.

Paraišką paramai pagal KPP priemonės sritį „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara“ kooperatinė bendrovė pateikė su pirmuoju paraiškų kvietimu – balandį.

Paramos kooperatinė bendrovė „Panemunys“ prašo pienovežiui pirkti, mat pagrindinė jos veikla – pieno supirkimas iš bendrovės pajininkų bei kitų žemdirbių.

Pasak E.P.Petrylienės, kooperatyve yra per 100 pajininkų, tačiau tai – daugiausia smulkūs ūkininkai, laikantys po kelias karves. Tad per metus kooperatyvas iš jų superka apie 4 tūkst. tonų pieno.

„Iš pajininkų pieną bidonuose į surinkimo punktus suvežame mažais autobusiukais, iš jų mažu pienovežiu – į centrinį punktą, iš kurio išvežame perdirbėjams“, - E.P.Petrylienė neslepia, kad toks pieno surinkimo procesas yra ne tik varginantis, bet ir didina superkamos produkcijos savikainą.

Pasiskolino iš banko

Pateikęs paraišką paramai gauti „Panemunys“ nusipirko pienovežį jau nusipirko. Pirkinys atsiėjo 290 tūkst. litų. 90 tūkst. litų buvo sutaupę patys pajininkai, metų pabaigoje neišsimokėję pajų, o 200 tūkst. litų teko skolintis iš banko.
„Jeigu gausime paramą, dalį skolos grąžinsime iš karto, kitą dalį uždirbsime“, - skaičiavo E.P.Petrylienė.

Jeigu būtų patvirtintas paramos gavėju, kooperatyvas gautų apie 90 tūkst. paramos lėšų – pagal priemonė veiklos sritį „Žemės ūkio produkcijos perdirbimas ir rinkodara“ kompensuojama iki 40 proc. visų projekto išlaidų.

Turi pirmumą

NMA dar vertina ir reitinguoja pirmuoju šaukimu gautas paraiškas, tačiau kooperatyvui „Panemunys“ gauti paramą neturėtų kilti kliūčių. Mat pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, koks ir yra „Panemunys“ teikiamas pirmumas į paramą. Vertinant projektus jiems taikomas antras pagal svarbą pirmumo kriterijus.

Kaip pirmasis pagal svarbumą pirmumo į paramos lėšas kriterijus įvardinami pareiškėjai, dar niekada negavę Europos bendrijos (EB) paramos.
Kooperatyvas „Panemunys“ paramos kreipėsi pirmą kartą.

Skatina kooperaciją

Kooperatyvams ir kooperatinėms bendrovėms numatyta ir daugiau išimčių.

Juridiniai asmenys paramos žemės ūkio produkcijos perdirbimui ir rinkodarai gali kreiptis tik su sąlyga, jei jie šia veikla iki paraiškos pateikimo užsiėmė ne mažiau nei 2 metus. Tuo tarpu kooperatyvams šis reikalavimas netaikomas.

Miltų, kruopų naujų gamybinių vienetų statyba pagal šią priemonę šįmet nebus remiama. Išimtis – tik pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams.

Taip pat nebus remiama naujų mėsos ir pieno perdirbimo gamybinių vienetų, skerdyklų statyba. Tokių apribojimų netaikoma tik pieno kooperatyvams.

„Smulkūs ūkininkai rinkos sąlygomis gali išgyventi tik susijungę į kooperatyvus. Todėl kooperacijos skatinimas – vienas iš ŽŪM veiklos prioritetų. Čia ministeriją talkina ir žemės ūkiui teikiama ES ir nacionalinė parama“,- sakė ŽŪM Kaimo plėtros departamento Kompensacijų ir investicijų skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Kunigėlis.

Pirmumo kriterijai – šeši

ŽŪM yra patvirtinusi ir daugiau projektų vertinimo pirmumo kriterijų. Be pirmą kartą paramos besikreipiančių pareiškėjų ir kooperatyvų, pirmumą į paramą turi ir labai mažos įmonės (antrasis pirmumo kriterijus), taip pat— mažesnio intensyvumo paramos prašantys pareiškėjai (trečiasis pirmumo kriterijus).

Penktasis pirmumo kriterijus – projektai, kuriais įmonėje ar kooperatyve bus diegiamos inovacijos.

Paskutinis pagal svarbą šeštasis kriterijus – projektai su didesne turto grąža.

Taikant pirmumo kriterijus bus vertinami ir antruoju kvietimu gauti projektai.
„Paramą skirsime tik geriausiems ir perspektyviausiems projektams“,- pabrėžė ŽŪM atstovas A. Kunigėlis.

Paramos lėšos – prioritetiniams sektoriams

Siekdama kuo racionaliau paskirstyti antrajam paraiškų kvietimui numatytas lėšas, ŽŪM numatė prioritetinius žemės ūkio sektorius.

Augalininkystės sektorius – 20 mln. paramos skirta vaisių, uogų, daržovių ir grybų bei jų atliekų perdirbimui ir (ar) rinkodarai, 3,9 mln. litų – kitų augalininkystės šakų produkcijos bei jų atliekų perdirbimui ir (ar) rinkodarai.

Mėsos ir pieno sektorius – 20 mln. litų skirta mėsos perdirbimui ir (ar) rinkodarai, pieno jo atliekų perdirbimui ir (ar) rinkodarai – 3,9 mln. litų paramos lėšų.

A.Kunigėlio teigimu, tuo atveju, jeigu šios lėšos nebus pilnai panaudotos, kitaip tariant, susitaupys, jos bus grąžintos atgal į kitų metų šios priemonės paramos biudžetą. Tuomet bus matyti, ar kitąmet išeis skelbti dar vieną paraiškų kvietimą.

Skirta viso 460 milijonų

Per visą paramos teikimo laikotarpį 2007-2013 m. žemės ūkio produkcijos perdirbimui ir rinkodarai iš viso numatyta skirti daugiau kaip 460 mln. litų ES ir nacionalinės paramos lėšų.

Šiai dienai paramos jau kreipėsi 193 pareiškėjai. Jų bendrai prašoma paramos suma – per 541,7 mln. litų. Su 79 pareiškėjais jau pasirašytos paramos sutartys. Bendra jų suma siekia 275,5 mln. litų.

Užs.Nr.07-02

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją