Tačiau atkreipiamas dėmesys į spartų pieno gamybos augimą Azijos šalyse. Tarp pagrindinių gamintojų - Kinija, Indija ir Pakistanas. Gerais augimo rezultatais išsiskiria Iranas, Indonezija ir Saudo Arabija.

Ženklaus augimo tikimasi Argentinoje, Brazilijoje, Meksikoje ir Venesueloje. Gerais rezultatais gali pasigirti ES, JAV, Australija ir Naujoji Zelandija.

Tačiau Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Rusijoje pieno gamyba, tikriausiai, sumažės. Tai pagrindinės FAO pranešimo išvados.

Gamyba

Azija ir toliau lieka pieno gamybos lydere. Jos dalis pasaulio gamyboje sudaro 36 proc. Numatoma, kad 2011 m. Azijos šalyse bus pagaminta 265 mln. tonų pieno (3,4 proc. daugiau negu 2010 m.).

FAO skaičiavimais, vien Indija gali pagaminti 119,4 mln. tonų pieno arba 5 mln. t daugiau negu 2010 m. Gamyba auga ir Pakistane, tačiau šios šalies sektoriui greičiausiai nepavyks atkurti bandos apsirūpinti pašarais - tai pernykščių potvynių pasekmės.

Kinijoje pieno gamybos augimo tempai smarkiai sulėtėjo. Tam įtakos turėjo kritęs ūkių pelningumas ir melamino skandalas. Gamybos augimas, palyginti su 2010 m., neviršys 5 proc., iš viso turėtų būti pagaminta apie 45,3 mln. t pieno.

Pietų Korėjoje dėl snukio ir nagų ligos protrūkio pieno gamybos rodikliai bus mažesni nei pernai. Kaimyninėje Japonijoje po avarijos Fukušimos branduolinėje jėgainėje, žemės drebėjimo ir cunamio pieno ūkis patyrė nuostolių, sumažėjo gyvulių banda.

Afrikos šalys gauna apie 38 mln. tonų pieno. Gamybos augimą stabdo menkos ūkininkų galimybės apirūpinti brangiais pašarais.

Jungtinėse Valstijose, priešingai, gamyba sudarys 89 mln. tonų. Pieno produkcijos paklausos augimas šalyje ir pasaulyje teigiamai veikia pieno ūkių plėtrą.

ES šalys 2011 pagamins apie 156,4 mln. t pieno. FAO pranešime paymima, kad pieno gamybą Bendrijos šalyse vis dar riboja kvotų sistema, kuri bus panaikinta 2015 metais.

Rusijoje pieninių galvijų banda sumažėjo po 2010 metų sausros, nes ūkininkai, stokodami pašarų, buvo priversti skersti galvijus. Todėl prognozuojama, kad šiais metais pieno gamyba jau antrus metus iš eilės bus mažesnė už vidurkį. FAO manymu, pieno gamyba Rusijoje gali sumažėti 2 proc. - iki 31 mln. tonų.

Pietų Amerikoje ganyklų būklė pernai buvo labai gera, todėl daugelis šalių, tarp jų Argentina, Brazilija ir Čilė, pagamino daugiau pieno. Tačiau šio žemyno pieno sektorius patiria grūdų ūkių spaudimą konkurencinėje kovoje dėl ganyklų žemių.

Australija ir Naujoji Zelandija didelio augimo tikisi ateinančiais metais. Šie metais iš pradžių buvo sausringi, vėliau labai lietingi ir drėgni. Tai turėjo neigiamos įtakos pieno gamybai. Naujojoje Zelandijoje pieno gamybos apimtys šiais metais gali sudaryti 17,3 mln. t, o jei orai išliks palankūs - 18,5 mln. tonų. Galvijų skaičius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 3,5 proc. Daugelis gyvulininkystės ūkių keičia kryptį, pereidami prie pieno gamybos.

Australijoje pagaliau baigėsi sausrų laikotarpis. Tai teikia vilčių, tačiau, anot FAO, grįžti į ankstesnį pieno gamybos lygį šiais šaliai prireiks kelerių metų. Šį sezoną augimas neviršys 1 proc.

Prekyba

Tikimasi, kad 2011 m. prekyba pieno produktais pasaulyje padidės 5 proc. Savo pirkimus pasaulio rinkose padidins Azijos šalys - Kinija, Indonezija, Pietų Korėja. Turėtų gerokai padidėti ir Egipto importas.

Tačiau pasaulinės prekybos augimą nulems papildomas eksportas iš Argentinos, Baltarusijos, ES, Naujosios Zelandijos ir Ukrainos.

Praėjusių metų situacija privertė daugelį šalių-eksportuotojų maksimaliai išnaudoti savo galimybes, kad patenkintų pasaulinę pieno paklausą. Pieninių galvijų bandų pasaulyje šiuo metu yra minimaliai, todėl pieno kiekį rinkoje nulemia dabartinis gamybos lygis, o ne atsargos. Dėl šių priežasčių prekyba bus labai priklausoma nuo to, kokios klimato sąlygos bus antrą pusmetį, teigiama FAO pranešime.

Nenugriebto pieno milteliai

Nenugriebto pieno miltelių kainos pirmąjį šių metų pusmetį išaugo. 2011 m. jų eksportas turėtų sudaryti 2 080 tūkst. tonų. Viena pagrindinių šios rinkos dalyvių yra Kinija. Šios šalies dalis pasaulio prekybos pieno produktais rinkoje pasiekė 20 proc. Ši tendencija turėtų išlikti ir 2011 metais. Importas iš Kinijos turėtų padidėti 23 proc. - iki 440 tūkst. tonų.

Nenugriebto pieno miltelių eksportas iš ES bus ribotas. Tikimasi, kad pasaulio prekybos augimą užtikrins Australiją ir Naujoji Zelandija. Taip pat tikimasi didesnio eksporto iš Baltarusijos.

Nugriebto pieno milteliai

Prognozuojamas nenugriebto pieno miltelių eksporto augimas, o tiekimo apimtys sudarys 1 599tūkst. tonų. Augimas, palyginti su praėjusiais metais, sudarys 8,3 proc. Pagrindiniai tiekėjai - ES, Naujoji Zelandija ir JAV.

Europos šalys rinkai pristatys 13 proc. daugiau produkcijos. Naujoji Zelandija padidins tiekimą 7, o JAV - 5 proc. Padidėjusią paklausą padės patenkinti Kinija, Indonezija, Malaizija ir Filipinai. Šioms šalims tenka pusė visos pasaulio prekybos.

Sviestas

Prekyba sviestu pasaulyje gali išaugti iki 917 tūkst. tonų. Tai mažai skiriasi nuo praėjusių metų lygio ir rodo, nėra perteklinės produkcijos, kuri galėtų būtui skirta eksportui. Mažos sviesto atsargos Europos Sąjungoje nulemia žemą eksporto lygį -155 tūkst. tonų.

Naujoji Zelandija, tiekti rinkai beveik 50 proc. pasaulio sviesto, numato padidinti tiekimą šiais metais dar 10 tūkst. tonų. Eksporto apimtis didina tokios šalys kaip Australija, Baltarusija ir JAV.

Trumpalaikėje perspektyvoje FAO neprognozuoja didelio sviesto gamybos augimo, nes pieno gamintojai yra susaistyti įsipareigojimų dėl žaliavinio pieno tiekimo. Sviesto kainos priklausys nuo to, kaip šalys pačios sugebės apsirūpinti sviestu.

Sūriai

Prekyba sūriu pasaulyje 2011 m. gali išaugti maždaug 6 proc. - iki 2 307 tūkst. t. Mažai tikėtina, kad kainos kristų. Pagrindinės sūrių importuotojos nesikeičia, tai - Japonija, Meksika, Pietų Korėja ir Rusija.