Vienintelio pasėlius Lietuvoje draudžiančio "Vereinigte Hagelversicherung VvaG" filialo "VH Lietuva" vadovas Algimantas Navickas mano, kad tokius pokyčius lėmė praėję dveji metai, kai gamtos stichijos sunaikino daugelio žemdirbių derlių.

Didžiulių nuostolių dėl išmokėtų kompensacijų patirianti vokiečių kapitalo bendrovė iš rinkos trauktis neketina, tačiau siekia, kad dalį rizikos dėl padažnėjusių gamtos nelaimių ir jų daromos žalos prisiimtų valstybė.

Dėl Lietuvą nusiaubusių gamtos nelaimių "VH Lietuva" 2009 metais patyrė apie 280 tūkst. litų nuostolių, pernai jie siekė 15 mln. litų, o šiemet padidėjo 3,4 karto, iki 51 mln. litų.

Filialo "VH Lietuva" vadovas mano, kad įmokos galėtų būti mažesnės, jeigu prie perdraudimo prisidėtų valstybė, pavyzdžiui, kompensuotų žalos atlyginimo dalį, kuri du kartus viršytų bendras žemdirbių draudimo įmokas. Tokiu atveju įmokų tarifai žemdirbiams nedidėtų. Šiuo metu valstybė kompensuoja 50 proc. draudimo įmokos.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Jeronimas Kraujelis supranta draudikų argumentus, tačiau jis įsitikinęs, kad didėjant draudimo įmokos tarifui atitinkamai mažėtų ir draudėjų skaičius, ir apdraustų pasėlių plotai, pradėtų byrėti draudimo sistema.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją