Pirmąsias uogas Dedelų šeima savo 25 arų braškyne pradėjo skinti birželio 5 d. . Jas kaip ir vėlesnį derlių bebrikiškiai veža parduoti į Panevėžio turgų. „Už pirmąsias braškes išsiderėjome net po 20 litų už kilogramą, o po savaitės uogas jau pardavinėdavome gerokai pigiau - maždaug po 10 litų už kilogramą. Lietuviškas braškes parduoti gana sunku, mat turguose gausu lenkiškų, kurios mažiau kvapesnės, gardesnės, saldesnės, tačiau gerokai pigesnės. Nors pirkėjai atėję giria mūsų braškytes, tačiau dažnai perka atvežtines. Ir tai daro ne todėl, kad ignoruotų lietuvišką prekę, bet todėl, kad neturi pinigų", - pamąstymais apie uogų prekybą pasidalijo G. Dedela.

Dedelai jau daug metų ištikimi Elkat braškių veislei. Jos vidutinio ankstyvumo, tad norėdami kuo anksčiau sulaukti pirmojo derliaus, braškių augintojai ne tik jas dengia agroplėvele, bet ir gausiai laisto ir žydėjimo, ir uogų nokinimo metu.

„Pernai pabandėme auginti ir vėlyvesnę veislę Segal, tačiau nusivylėme rezultatais. Uogos užderėjo rūgščiai karčios, tai jas tiesiog užarėme. O į jų vietą pasodinome kitą vėlyvesnę veislę Vikat. Turime bandyti, ieškoti naujienų, kitaip konkuruoti su kolegomis bus neįmanoma", - sako G. Dedela.

Braškių augintojas neslepia, kad didelio pelno iš šio verslo neuždirba. Nemažų išlaidų reikia ir braškių atnaujinimui, ir trąšoms, ir laistymo sistemos įsigyti. „Jei sau mokėtume atlyginimus, tai skaičiuotume ne pelną, bet nuostolius. Juk braškyne dirbame ne tik mudu su žmona, bet ir abi dukros. Tiek plušame per vasarą, kad per visą žiemą nepailsime", - sako G. Dedela.

Nuo ankstyvo pavasario tenka braškyną ravėti, atsodinėti, o kai prasideda uogų skynimas, tai į laukus reikia išeiti labai anksti ryte, kai tik prašvinta - apie pusę ketvirtos. Rudeniop vėl darbų krūva: nesibaigiantys ravėjimai, sodinimai.

Pasak braškių augintojo, ne tik jis, bet ir kiti kolegos laukia, kad pagaliau pasibaigtų lenkiškų uogų vežimo srautai. Tada paklausesnės pasidarytų lietuviškosios. „Dabar pats uogų derlius. Ir kaina gana nebloga laikosi. Laukiantiems, kad braškės atpigs iki poros litų už kilogramą, galiu pasakyti, kad to nebus. Tiesiog šįmet dėl sudėtingų gamtos sąlygų užaugo gana skurdus lietuviškų braškių derlius", - sakė G. Dedela.

Žemiausių kainų galima tikėtis šią savaitę

„Šiuo metu braškių kainos yra labai įvairios - nuo 6 iki 10 litų už kilogramą. Kainos laikosi, nes braškių nėra daug. Kitą savaitę, tikėkimės, braškės bus pačios pigiausios. Ankstyvosios labai greitai sunoko, nes buvo labai karšti orai, o dabar noksta jau vėlyvesnės. Kitą savaitę jau turėtų būti braškių pikas. Žemiau nei penki litai kainos tikrai nenusileis, nes dabar savikaina yra arti 4 litų, net Lenkijoje nebuvo pigesnių kaip 4 zlotai braškių", - sako Lietuvos braškių augintojų draugijos vadovas Vidas Juodsnukis.

Pasak draugijos vadovo, norintieji atsivalgyti šių vasaros uogų ilgai neturėtų delsti laukdami mažesnių kainų. „Praėjusiais metais žmonės pralaukė, manė, kad braškės atpigs, bet jos neatpigo. Braškės brangios, dėl reikalingų investicijų jų savikaina yra išaugusi - priežiūra, klimatinės sąlygos, šiemet ir nemažai nuostolių ūkininkai patyrė, kai šiltnamius sugriovė sniegas", - aiškino V. Juodsnukis.

Draugijos vadovo teigimu, šiemet braškės yra šiek tiek brangesnės nei pernai. "Labai daug braškynų iššalo. Sausį atšilimas nutirpino sniegą, vasarį spustelėjo šaltukas ir šaknynus pašaldė. Sausra šiek tiek lemia derlių, nes labai daug kur trūksta drėgmės, Vilkaviškio rajone - katastrofa, Suvalkijoje - kai kuriose vietose irgi sausa", - dėstė V. Juodsnukis.

Nuėję į turgų nusipirkti braškių absoliučia dauguma atvejų galime būti tikri, kad jeigu užrašyta, jog tai yra lietuviškos uogos, tai tokios jos yra, įsitikinęs V. Juodsnukis. Lietuvos braškių augintojų draugijos vadovas džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, todėl piktnaudžiavimo atvejai - nebent pavieniai.

"Mes labai sėkmingai bendradarbiaujame su Maisto ir veterinarijos tarnyba. Nusižengimų, piktnaudžiavimų gal iš pradžių buvo - ispaniškas bandė pateikti už lenkiškas, ispaniškas - už lietuviškas, nes ispaniški vaisiai, daržovės praradusios paklausą, o dabar masinio piktnaudžiavimo tikrai nepastebime. Pavieniai atvejai pasitaiko", - sakė V. Juodsnukis.