Šiemet įsigaliojo kelių valdymo reikalavimų kontrolė – tarp jų yra ir ūkinių gyvūnų sveikatingumą reglamentuojančios taisyklės, kuriomis siekiama užkirsti kelią gyvulių susirgimams bei rūpintis jų ligų prevencija. Taip pat nuo šių metų vykdoma maisto ir pašarų saugos bei augalų apsaugos produktų naudojimo reikalavimų kontrolė.

Valdymo reikalavimų turi laikytis pareiškėjai, siekiantys gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemones „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „NATURA 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „NATURA 2000 išmokos“, „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ ir „Miškų aplinkosaugos išmokos“. Reikalavimai galioja ir siekiantiems gauti paramą tiesioginėmis išmokomis už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, braškes ir avietes, skirtas perdirbti, bei atskiromis tiesioginėmis išmokomis už baltąjį cukrų.

Nuo 2009 m. išmokų gavimas pradėtas sieti su valdymo reikalavimų laikymusi. Tad jų nesilaikantiems ūkininkams bus mažinama paramos suma.

Apie ligą informuoti VMVT

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo Giedriaus Blekaičio, gyvūnų laikytojas turi pranešti VMVT apie galimus užkrečiamųjų spongiforminės encefalopatijos (liaudiškai tariant, kempinligės), snukio ir nagų ligos, kiaulių vezikulinės ligos, mėlynojo liežuvio ligos, galvijų maro, smulkiųjų atrajotojų maro, epizootinės hemoraginės elnių ligos, avių ir ožkų raupų, vezikulinio stomatito, Tešeno ligos, žvynelinės ligos ar Rifto slėnio karštligės įtarimą ar pasireiškimą.

„Mes visą laiką prašome ūkininkų, kad jie praneštų veterinarijos gydytojams apie sergančius ūkyje gyvūnus, nes šių ligų pasireiškimą gali patvirtinti tik laboratoriniai tyrimai“,– pasakojo G. Blekaitis. Pasak jo, nors pas mus šių ligų kol kas nenustatyta, tačiau Europos Sąjungoje jų yra ir jos labai griežtai kontroliuojamos, nes pasekmės yra tragiškos: atskirais atvejais apribojimai taikomi bandai, kaimyninėms bandoms, kai kada apribojimai taikomi ir šaliai.

„Jei viename ūkyje pasireišktų snukio ir nagų liga, tuomet iš Lietuvos negalėtume išvežti nė vieno gyvūno – tai reikštų prekybos bei gyvūnų judėjimo apribojimą, o tame ūkyje ir kaimyniniuose ūkiuose tektų sunaikinti visus gyvūnus“, - perspėja VMVT atstovas. Informuoti apie ligos požymius galima ištisą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40403, o taip pat pranešti elektroniu paštu, vietiniams veterinarijos gydytojams. G. Blekaičio teigimu, apie 60 proc. pranešimų pasitvirtina.

Nešerti gyvūninės kilmės produktais

Kitas ūkinių gyvūnų sveikatingumo reikalavimas - laikytis nustatytų gyvūninių produktų naudojimo ūkinių gyvūnų šėrimui reikalavimų: atrajotojai neturi gauti gyvūninės kilmės produktų. Tikrindami šio reikalavimo laikymąsi inspektoriai tikrina, kaip sandėliuojami pašarai, pavyzdžiui, ar atrajotojų pašarai nesimaišo su skirtais kiaulėms. Kadangi kiaulių ar paukščių pašaruose gali būti žuvies, miltų ar kitokių gyvūninės kilmės pašarų, todėl siekiant išvengti užteršimo pavojaus, pašarai turi būti laikomi atskirai.

Ūkiniam gyvūnui susirgus, galima naudoti tik Veterinarinių vaistų registre įregistruotus veterinarinius vaistus. Išimtys taikomos tuo atveju, jei tam tikrai ligai (būklei) Lietuvos Respublikoje nėra registruoto veterinarinio vaisto maistiniams gyvūnams gydyti, tačiau tokiu atveju atsakomybę dėl šio vaisto vartojimo pasekmių prisiima privatus veterinarijos gydytojas.

Siekiantys gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos plotines priemones, taip pat turi pildyti Veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų žurnalą, kuriame turi būti nurodomas veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų pavadinimas ir sunaudotas kiekis. Apskaitos žurnale pažymėti reikia ir produkcijai skirtus gyvūnus, kuriems panaudoti veterinarinės medicinos produktai ir vaistiniai pašarai.

Toliau nuo bėdos

Pasak G.Blekaičio, ūkininkai gali būti ramūs: tikrintojai nevyks į ūkį tikrinti, ar laikomasi gyvūnų sveikatingumo reikalavimo: „Turime didelę patirtį dėl ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo reikalavimo, kuris galioja nuo 2009 metų. Gyvūnų judėjimą stebime pagal Ūkinių gyvūnų registrą, duomenų bazę. Gyvūnų sveikatingumo kontrolė nebus atliekama ūkiuose. Bus tik renkama informacija iš laboratorijos, duomenų bazių. Gyvūnų laikytojams nekelsime papildomų trukdžių bei rūpesčių, tik stebėsime ligų situaciją“.

Užs.Nr.06-007

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją