Ar galima gyvūną vadinti kenkėju, lemia tai, ko jis daugiau teikia – žalos ar naudos. Tai nustatyti kartais nėra paprasta, pats skirstymas ganėtinai sąlyginis. Žmonės tokie jau yra, kad greitai įžvelgia netgi visai menką jiems daromą žalą, bet dažnai nemato gaunamos kur kas didesnės naudos. Taip yra ir su skruzdėlėmis.

Skruzdėlės globoja amarus, tačiau kartu į savo teritoriją neįsileidžia lapgraužių, ypač vikšrų. O šie gyviai daržo augalams padaro kur kas daugiau žalos negu amarai. Taigi šiuo atveju iš skruzdėlių žmogui daugiau naudos negu žalos. Todėl kovoti reikėtų ne su jomis, o su amarais.

Kam kenkia skruzdėlės iš tiesų, tai bijūnai. Kaip žinoma, šie vabzdžiai labai mėgsta saldžias išskyras – tai yra pagrindinis suaugusių skruzdžių maistas (lervutės maitinamos įvairių, daugiausia kenksmingų vabzdžių „mėsa“). Saldžios yra kai kurių vabzdžių kenkėjų (amarų, skydamarių), taip pat augalų išskyros, ypač žiedų nektaras. Jį išskiria ir bijūnų žiedpumpuriai. Skruzdėlės ne tik renka šį nektarą, bet ir, kad geriau išsiskirtų, dar neprasiskleidusiems žiedams pagraužia taurėlapius bei žiedlapius. Dėl to žiedpumpuriai deformuojasi, daugelis nudžiūsta, o išsiskleidę žiedai būna negražūs. Be viso kito, skruzdėlės gali užnešti ir grybinių ligų.

Štai čia su skruzdėlėmis jau reikia kovoti. Svarbu reguliariai apdoroti insekticidais žiedpumpurius, kol jie visai maži. Priešingu atveju gali būti per vėlu. Nuo skruzdžių dera saugoti tik konkrečius augalus – bijūnus. Galima nupurkšti, pvz., kabofoso (litrui vandens 70–90 g) ar kitokio insekticido tirpalu. Skruzdėlynų, jeigu jie netrukdo, liesti nereikia.

Soduose ir daržuose veisiasi dviejų rūšių skruzdėlės: sodinės, arba juodosios, ir raudonosios. Abiejų rūšių vabzdžiai lizdus įsirengia paprastai žemėje, šiltnamiuose, po polietileno ar daržo plėvelės priedangomis, daržovių lysvėse ar vejose. Virš sodinių skruzdėlių lizdo matyti tik vienas ar keli išėjimai su smilčių voleliu, o raudonosios jų gentainės suformuoja kauburėlį. Skruzdėlės mėgsta įsikurti prie kraujažolių, ugniažolių ar gysločių, ant jų perneša amarus. Raudonosios skruzdėlės išskiria tam tikrą skystį, galintį sukelti alerginę reakciją.