Lietuvos žemės ūkio produkcijos perdirbimas ir rinkodara remiami pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ pirmąją veiklos sritį „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara“.

Paramos pagal šią veiklos sritį siekti gali žemės ūkio produkciją perdirbančios ir rinkodara užsiimančios įmonės ir žemės ūkio kooperatyvai.

Parama lėšomis jie gali rekonstruoti turimus arba statyti naujus pastatus, cechus, įsigyti naujų įrenginių, mechanizmų, technikos, technologijų ir jos įrenginių bei kompiuterinės įrangos.

Paramos dydis priklauso nuo įmonės dydžio: labai mažoms ir mažoms įmonėms vienam projektui gali būti suteikiama maksimali 4,8 mln., vidutinėms ir didesnėms nei vidutinės – iki 6,9 mln., paukštininkystės ūkiams – iki 30 mln. Lt parama. Finansuojama iki 40 proc. visų projekto finansuoti tinkamų išlaidų. Didesnėms negu vidutinės įmonėms – iki 20 proc. projekto išlaidų.

Pasirinko supaprastinta tvarką

Naradavos (Pasvalio r.) žemės ūkio bendrovė (ŽŪB) paramos pagal priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ prašo obuolių saugojimo kameroms pirkti.

Bendrovė turi 250 ha sodų. Derlingais metais priskina iki 5 tūkst. tonų obuolių. Didžiąją jų dalį parduoda desertui, kitus perdirba į obuolių tyrelę.

Vaikams skirtą tyrelę bendrovė gamina iš šviežių obuolių – be konservantų. Obuolius bendrovė saugo kamerose, kuriose palaikoma reikiama temperatūra, atmosferos sudėtis ir slėgis.

Obuoliams laikyti bendrovė nutarė įsigyti papildomai dar dvi jų saugojimo kameras, kurios kainuoja apie 300 tūkst. litų.

150 tūkst. litų bendrovė tikisi gauti paramos. Jos ji sieks supaprastinta tvarka. „Supaprastinta tvarka nereikia rengti atskiro verslo plano, taigi, nereikia samdytis konsultantų“,– atskleidė šio pasirinkimo motyvus bendrovės vadovas Aloyzas Grygalis.

Taikys pirmumo kriterijus

Tačiau šįmet visos paraiškos – gautos ir supaprastinta tvarka – bus vertinamos taikant tuos pačius šiai veiklos sričiai nustatytus kriterijus.

Žemės ūkio produkcijos perdirbimui ir rinkodarai remti šįmet skirtas daugiau nei 79 mln. litų. Tačiau jau per pirmąjį paraiškų rinkimo etapą – iki balandžio 29 d. gautose paraiškose prašoma daugiau nei 120 mln. litų. paramos.

Įgyvendinimo taisyklėse numatyta taikyti paraiškoms nustatytus pirmumo kriterijus, jei prašoma paramos suma viršis skirtąją lėšų sumą. . Šiai veiklos sričiai nustatyti šeši pirmumo kriterijai.

Pirmas pagal svarbą pirmumo kriterijus taikomas tiems pareiškėjams, kurie nėra gavę Europos bendrijos (EB) investicinės paramos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai (pagal BPD ir Programą).

Antrasis pagal svarbą pirmumo kriterijus numatytas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, trečias – labai mažoms įmonėms.

Jei projektui įgyvendinti prašoma mažesnio paramos intensyvumo, šis projektas taip pat turės pranašumą.

Penktuoju pirmumo kriterijumi vertinamos ūkyje diegiamos inovacijos. Paskutinis šeštasis kriterijus palankus projektams, kurių turto grąža yra didesnė.

Numatyti prioritetiniai sektoriai

Naradavos ŽŪB tikisi gauti paramą, kadangi jos veikla – prioritetinė: vaisių, uogų, daržovių ir grybų perdirbimas ir (ar) rinkodara, atliekų perdirbimas augalininkystės sektoriuje yra pirmoji pagal svarbą remtina veiklos sritis.

Antroji pagal svarbą šio sektoriaus veiklos rūšis – kitų augalininkystės šakų produkcijos perdirbimas ir (ar) rinkodara, atliekų perdirbimas.

Kitas šiai veiklos sričiai nustatytas prioritetinis sektorius – mėsos ir pieno . Jame remiamos trys veiklos rūšys: mėsos perdirbimas ir (ar) rinkodara, pieno perdirbimas ir (ar) rinkodara, atliekų perdirbimas; trečiosios kategorijos šalutinių gyvūninės kilmės produktų perdirbimas.

Miltų, kruopų naujų gamybinių vienetų statyba nebus remiama. Šie apribojimai netaikomi tik pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams.

Taip pat nebus remiama naujų mėsos ir pieno perdirbimo gamybinių vienetų, skerdyklų statyba. Šie apribojimai netaikomi tik pieno kooperatyvams.

Kooperatyvams – išimtys

Pripažinti žemės ūkio kooperatyvai turi ir daugiau lengvatų.

Juridiniai asmenys, paramos žemės ūkio produkcijos perdirbimui ir rinkodarai gali kreiptis tik su sąlyga, jei jie šia veikla iki paraiškos pateikimo užsiėmė ne mažiau nei 2 metus.

Tuo tarpu kooperatyvams šis reikalavimas netaikomas. Tačiau jie turi būti pripažinti žemės ūkio kooperatyvais ir iki paraiškos pateikimo turi veikti ne trumpiau kaip 18 mėnesių.

Veiklos patirties nereikalaujama tik iš tų kooperatyvų, kurie užsiima ar planuoja užsiimti vaisių, uogų, daržovių, grybų, jų atliekų bei mėsos perdirbimu ir (ar) rinkodara.

Negali būti didelė įmonė

Kooperatyvui keliami ir kiti reikalavimai. Kooperatyvas negali būti didelė įmonė. Jis turi atitikti labai mažai, mažai ar vidutinei įmonei keliamus reikalavimus.

Labai maža įmonė yra tokia įmonė, kurioje dirba iki 10 darbuotojų ir kurios metinės pajamos neviršija 7 mln. litų ar įmonės turto balansinė vertė yra ne didesnė kaip 5 mln. litų.

Maža įmonė – tai tokia įmonė, kurioje dirba iki 50 darbuotojų ir kurios pajamos neviršija 24 mln. litų ar įmonės turto balansinė vertė yra ne didesnė kaip 17 mln. litų.

Vidutinėse įmonėse gali dirbti iki 250 darbuotojų, jos metinės pajamos negali viršyti 138 mln. litų arba jos turto balansinė vertė turi būti ne didesnė kaip 93 mln. litų.

Jei kooperatyvas nėra pripažintas žemės ūkio kooperatyvu, paramos jis galėjo kreiptis kaip įmonė.

Užs.Nr. 05-04

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją