Tinkama oro temperatūra, optimali dirvos drėgmė ir pakankamas trąšų kiekis iš esmės pagerino nuo žiemos nepalankių veiksnių nukentėjusių žiemkenčių pasėlius. Ūkininkai laiku spėjo pasėti vasarojų. Sėklos dygo gerai, todėl pasėliai atrodo labai gražiai. Dabar pasėlių būsimas derlingumas yra pačių žemdirbių rankose: labai svarbu nepadaryti esminių pasėlių priežiūros klaidų.

Būtina išsaugoti ankštaras

Pradėjo žydėti žieminiai rapsai. Po savaitės jau bus peržydėję apie 60 proc. rapsų žiedų. Šiuo augimo tarpsniu pasėliai per dieną susintetina net iki 400 kg/ ha-1 sausųjų medžiagų ir paauga 2,5–4,0 cm. Ne tik sparčiai didėja augalų tūris bei masė, bet ir nuosekliai didėja sausųjų medžiagų koncentracija stiebuose, kurios bus panaudotos ankštaroms augti.

Žieminiai rapsai suformavo daug žiedpumpurių. Nors gegužės pradžioje žiedinukų pasėliuose buvo daug, tačiau jų padaryta žala nedidelė. Apskaičiavome, kad šį pavasarį iki žieminių rapsų žydėjimo pradžios žiedinukai sunaikino ne daugiau kaip 5–10 proc. augale esančių žiedpumpurių. Nedaug. Toks žiedpumpurių sumažėjimas derlingumui įtakos neturės. Tai laiku ir kokybiškai panaudotų augalų apsaugos priemonių rezultatas. Dabar yra svarbu, kad užsimezgusios ankštaros nenunyktų dėl maisto elementų trūkumo.

Rapsų žydėjimo metu augalai gali užsikrėsti baltuoju (sklerotiniu) puviniu, nors ligos požymiai tampa matomi tik jų brandos metu. Tai labai daug žalos padaranti liga, kuriai smarkiai išplitus, rapsų derlingumas sumažėja perpus. Fungicidai būna efektyvūs tik augalo apsikrėtimo liga metu, tai yra pradėjus kristi baigusių žydėti pirmųjų žiedų žiedlapiams. Taip atsitinka praėjus 7–10 dienų po žydėjimo pradžios. Augalų žydėjimo pabaigoje būna optimalus laikas juodajai dėmėtligei (alternariozės) plisti. Geriausius rezultatus galima gauti, pasėlius nupurškus fungicidu Amistar – 1,0 l/ha-1 arba Cantus – 0,5 l/ha-1. Panaudojus vieną iš šių fungicidų apsauginis poveikis nuo minėtų ligų tęsiasi 5–6 savaites, todėl pasėlius apsaugo ir nuo juodosios dėmėtligės.

Kada derlius būna didesnis

Prasidėjo žieminių kviečių intensyvaus augimo periodas, kada per parą pasėliai gali sukaupti net 300–350 kg/ha-1 sausųjų medžiagų. Šio mėnesio pabaigoje ankstyvos sėjos žieminiai kviečiai pradės plaukėti.

Šiame kviečių augimo tarpsnyje plinta tokios augalų ligos kaip miltligė, lapų ir varpų septoriozė, stiebalūžė ir kitos. Galimos ir kenkėjų (javiniai amarai, javiniai lapiniai pjūkleliai, lemai, tripsai ir kiti) invazijos į pasėlius. Ūkininkai privalėtų dažniau testuoti savo pasėlius ir esant reikalui (viršijama žalingumo riba) naudoti pesticidą Eforia – 0,3–0,4 l/ha-1.

Didžioji ūkininkų dalis žieminių kviečių pasėlius purškia fungicidais tik vieną kartą – plaukėjimo pradžioje. Mūsų tyrimų duomenys rodo, kad auginant kviečius pagal tausojančiąją technologiją ir pasėliuose panaudojus fungicidą tik kartą, žieminių kviečių derlingumas būna tik 0,25–0,40 t/ ha-1 mažesnis nei fungicidą naudojant du kartus. Tačiau naudojant intensyvią technologiją derliaus skirtumas siekia net 1,0–1,5 t/ ha-1. Tai per didelis nuostolis, kad jį būtų galima toleruoti. Juk taip gali atsitikti ir šią vasarą, kai optimalios klimato sąlygos yra palankios ne tik kultūriniams augalams augti, bet jos turi teigiamą įtaką ir ligoms, kenkėjams plisti. Todėl siūlome gerai pasvarstyti, ar nereikėtų dabar kai kurių savo pasėlių esant ligos židinių ar profilaktiškai nupurkšti fungicidų ir insekticidų tirpalais. Pirmam purškimui siūlome naudoti Archer Top – 0,5 l/ha-1 kartu su Duet Ultra – 0,3 l/ha-1, arba fungicidą Input – 0,8 l/ha-1. Pasėliuose, kurie žada didelį derlingumo potencialą, siūlome antram purškimui naudoti žalinimo efektą suteikiantį strobilurinų klasės fungicidą Amistar – 0,4 l/ha-1 pridedant Taspa – 0,3 l/ha-1 arba Duet Ultra – 0,3 l/ha-1. Mažesnio potencialo pasėliuose siūlome naudoti tik Taspa – 0,5 l/ha-1. Purškiant į tirpalą reikėtų įmaišyti ir 10–15 kg/ha-1 karbamido.

Laukiant, galima ir pavėluoti

Vasariniai kviečiai daugiausia yra 1–2 lapelių fazės. Vadinasi, artėja jų purškimo herbicidais laikas. Purškimą herbicidais reikia pradėti, kai yra 2–3 lapeliai. Rekomenduojame plataus veikimo spektro herbicidus Mustang forte – 0,6–0,8 l/ha-1 naudojant iki antro bamblio pabaigos arba Arrat – 0,15 l/ha-1 pridedant paviršiaus aktyvios medžiagos Lignum – 0,2 l/ha-1 naudojant iki krūmijimosi pabaigos. Didelę klaidą daro tie ūkininkai, kurie vėlina purškimą herbicidais. Dažnai jie aiškina, kad laukia gausesnio piktžolių sudygimo.

Belaukdami ir pavėluoja. Taip piktžolių sudygo daugiau, bet kai kurios iš jų spėjo ir peraugti. Peraugusios piktžolės 1,5–2 kartus būna atsparesnės herbicidams, o kultūriniai augalai jiems tampa jautresni. Dažnai būna taip, kad kviečių bamblėjimo tarpsniu pasėlius nupurškus herbicidais, nors iš esmės ir sumažiname piktžolių kiekį pasėliuose, bet derliaus priedas būna menkas. Be to, derėtų prisiminti, kad vasariniai kviečiai yra jautrūs herbicidų ir augimo reguliatorių mišiniams, todėl purkšti reikia atskirai.
rapsai.lt