Lietuvoje daugiausia šių žirgų auginama Nemuno žirgyne, šiais metais jo manieže teisėjams teko įvertinti beveik pusšimtį trakėnų veislės eržilų, kumelių ir jų jauniklių.

Trakėnų žirgus garsina būdingos šiai veislei savybės: jėga, galia, grožis, ištvermė ir grakštumas, kurios yra ir milžiniškas žirgininkų nuopelnas – jie metai iš metų kruopščiai atrenka žirgus, kad kitos kartos paveldėtų geriausias tėvų charakterio ir išvaizdos ypatybes.

Nekelia nuostabos ir faktas, kad daugelis pasaulinio lygio kompanijų, kurių emblemose puikuojasi žirgai, dėl šių savybių savo simboliu pasirinko būtent trakėnų veislės žirgus.

Ekspertai H. W. Paulis ir L. Gehrmannas prisipažino su nekantrumu laukę šios viešnagės, nes ankstesniais metais Starogarde, Lenkijoje, vykusiuose vertinimuose dalyvavo daug puikių Lietuvoje, Nemuno žirgyne, išaugintų eržilų ir jiems buvo labai įdomu pamatyti pirmuosius nuo jų atvestus kumeliukus.

Nemuno žirgyno manieže ekspertai vertino žirgų kūno sandarą, stovėseną, ėjimą žingine, šuoliavimą risčia ir šokimą per kliūtis.

– Paskutinį kartą čia lankiausi prieš daugelį metų ir tikrai galiu konstatuoti faktą, kad veislininkystė Lietuvoje padarė didelį progresą, – gyrė Lietuvos žirgininkų pasiekimus L. Gehrmannas.

Svečiai iš Vokietijos džiaugėsi turėję galimybę pamatyti eržilų palikuonis ir teigė pastebėję tam tikrų dalykų, perduodamų iš kartos į kartą, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį veisiant žirgus. Jie pažymėjo, kad veislininkystę išvystyti įmanoma tik tada, kai palikuonys pranoksta tėvus.
Didelio ekspertų susidomėjimo sulaukė tikras garsiojo Horalo brolis dvejų metų eržilas Hipokratas. Jis teikia daug vilčių ir tikimasi, kad ateityje Hipokratas parodys, ką iš tiesų sugeba.

Pasak H. W. Paulio ir L. Gehrmanno, didele drąsa ir geru charakteriu išsiskiria eržilo Eisfreundo palikuonys, o kumelaitės Felicijos pasirodymas, ekspertų nuomone, tądien buvo vienas geriausių.
Puikiai įvertinti buvo ir eržilo Piligrimo, pasižyminčio prašmatnia išvaizda ir puikiu charakteriu, kumeliukai.

Taip pat ekspertų įvertinimo sulaukė ir eržilo Abdulos palikuonys Aladinas, Araratas, Formulė, Pracha.
H. W. Paulis ir L. Gehrmannas džiaugėsi, kad ši kelionė paliko malonų įspūdį ir prisipažino nusižiūrėję eržilų, kuriuos norėtų išsivežti į Vokietiją.