Tyrimo užsakovai ir verslininkai teigia, kad draudimai parduoti žemę stabdo ūkio plėtrą, neskatina investicijų ir didina emigraciją. Žemės ūkio ministras tikina, kad žemės pardavimą užsieniečiams reikia riboti.

Netrukus kai kurie žemės plotai sužaliuos, bet tikriausiai vėl ne žemės ūkio kultūromis, o žole. Tokių plotų Lietuvoje apie 200 tūkst. hektarų, teigia žemės ūkio ministras, grasinantis, kad ateityje nedirbantys jos sulauks sankcijų, bet tikriausiai dar trejus metus negalės parduoti užsieniečiams.

„Galbūt tie jaunuoliai, kurie užsidirbo užsienyje, sugrįžtų ir nusipirktų tą žemę. Be to, dar viena priežastis – situacija pas kaimynus: Lenkijoje neleidžia 12 metų pirkti žemės, latviai lygiai tokį patį sprendimą gaus, tai bus leidžiama tik Lietuvoje. Būsim šalis, kur žemė bus supirkta“, – sako žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Ribojimą parduoti žemę užsieniečiams palaiko 65 proc. gyventojų – taip rodo „Vilmorus“ atlikta apklausa. Sutinkančių leisti parduoti – 22 proc., nors 80 proc. gyventojų – ne prieš užsienio investicijas.

Vladas Gaidys
„Jei eitų kalba, kad parduodama žemė kokiam geram žmogui, iš geros šalies, matyt, būtų pakankamai tų pasisakančių už pardavimą, bet kai yra formuluotė, kad iš principo reikia parduoti žemę, baimių tikrai yra“, – teigia visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

Tyrimą užsakiusio Baltijos agroverslo instituto vadovas Raimundas Lopata tvirtina, kad pratęstas draudimas parduoti žemę užsieniečiams nesuteiks Lietuvai pranašumo.

Raimundas Lopata
„Atidėjimas parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams tiesiogiai trukdo Lietuvos ekonomikos vystymuisi, užkerta kelią investicijoms, daro nepatrauklią Lietuvą ir skatina dar vieną skaudulį – emigraciją“, – sako R. Lopata.

Šiuo metu žemės hektaro kaina Lietuvoje, pagal jos derlingumą, siekia nuo 2 iki 8 tūkst. litų. Žemės ūkio ministerija informuoja, kad Europos Komisija sprendimą dėl pratęsiamo draudimo turėtų skelbti kitą savaitę, tačiau esą neoficialiai žinoma, kad mūsų šaliai bus leista dar trejus metus riboti užsieniečiams galimybę pirkti žemę.