Lesalai atitinka rekomendacijas

Įvertinęs „Kretingos grūdų“ lesalo mėginio, paimto Irenos Pranaitytės ūkyje, tyrimų protokolus, kuriuose pateikiama išvada, kad medžiagų kiekiai atitinka rekomenduojamus ir gamintojo deklaruojamus rodiklius, profesorius su ja linkęs sutikti.

Anot jo, kalcio, drėgmės, baltymų, fosforo ir ląstelienos kiekiai atitinka normas ir kokybės parametrus, tačiau riebalų galėtų būti ir šiek tiek daugiau, nes jie turi įtakos medžiagų apykaitos procesams. Profesorius sako, jog svarbu atsižvelgti ir į tai, kokios riebalų rūgštys vyrauja: polinesočiosios ar sočiosios, ir paaiškina skirtumą:

– Jeigu riebaluose vyrauja polinesočiosios riebalų rūgštys, jos kiaušinio konsistencijai jokios įtakos neturi, greičiau praturtina kiaušinius riebalų rūgštimis, kurios organizme yra nesintetinamos. Tuo tarpu sočiosios, kurių yra palmių aliejuje, gali pakeisti trynių tirštumą į sviesto konsistenciją. Jeigu lesale jų būtų daug, jos galėtų turėti įtakos trynio konsistencijai.

Paklaustas, dėl ko pakito kiaušinių tryniai, profesorius atsako:
– Peršasi mintis, jog pakitimai gali būti susiję su kiaušinių laikymo sąlygomis.
Savo išvadas pateikė ir Hohenhaimo universiteto profesorius

Hohenheimo universiteto profesoriui Michaeliui Grashornui buvo nusiųstos kiaušinių trynių nuotraukos, fotografuotos Irenos Pranaitytės ūkyje. Jas peržiūrėjęs, profesorius pateikė keletą išvadų, kas, jo nuomone, galėjo pakeisti trynių konsistenciją. Viena jų – vištų infekcinis bronchitas. Tačiau ją kategoriškai linkęs atmesti R. Gružauskas, mat, pasak jo, infekcinis bronchitas sukelia baltymų, o ne trynių pakitimus.

M. Grashornas sako, jog toks fenomenas, kai žalią trynį galima perpjauti peiliu, kartais pasitaiko ir Vokietijoje. Jo nuomone, įtikinamiausias „guminių“ trynių efekto paaiškinimas: vištos kartu su maistu gavo prieštaringai vertinamų palmių, kokosų aliejų ar panašių riebalų.

R. Gružauskas ir su šia versija sutikti nelinkęs:

– Lietuvoje pašarams gaminti dažniausiai naudojami rapsų, saulėgrąžų, sojų aliejai. O tokius komponentus kaip palmių ar kokosų aliejai įsivežti per brangu.

Versija: kiaušiniai sušalo

VMVT pateikė ir kiaušinių tyrimų protokolus, iš kurių matyti, kokie tyrimai buvo atlikti: kiaušiniai buvo šaldomi skirtingose temperatūrose. Tyrėjai pastebėjo, kad šaldant kiaušinius apie 19 laipsnių šalčio temperatūroje, vėliau juos atšildžius baltymas liko švarus ir skaidrus, o trynių konsistencija pakito, jie sukietėjo.

Panašus eksperimentas buvo atliktas ir „ŪP“ redakcijoje, gautas rezultatas – analogiškas.

AB „Kretingos grūdai“ vykdomasis direktorius Steponas Baltuonis sako, jog bendrovėje didelis dėmesys skiriamas gaminių kokybei: tikrinama kiekviena pašarų partija, kiaušinių lukštai, tryniai. Tad išgirdęs apie šį atvejį jis iš pradžių pagalvojęs, jog moteris bus įsigijusi lesalo iš padirbinėtojų. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai iš tiesų „Kretingos grūdų“ produkcija. Bendrovės vadovas teigia nemanantis, jog dėl „guminių“ trynių kaltas būtent jų gaminamas lesalas, juk jo kas mėnesį Lietuvoje parduodama tonų tonos, o skundžiasi tik viena moteris, kai kiti klientai patenkinti. Pasak jo, tai įrodo ir tyrimų išvados. S. Baltuonio nuomone, žiemą nešildomame tvarte laikomų vištų kiaušiniai tikrai galėjo sušalti.

Nesitikėjo kitokių išvadų

Su išvada, kad kiaušiniai tiesiog sušalo, vištų savininkė Daina Kasparavičienė (I.Pranaitytės dukra) sutikti nelinkusi, anot moters, ji tiek metų laikanti vištas ir tikrai niekur nebūtų kreipusis, jeigu tai iš tiesų būtų tiesa – ji tiesiog norėjusi išsiaiškinti priežastis, kodėl vištų tryniai tapo it guminiai. Juolab kad sušaldymo versiją atmetė ir D. Kasparavičienės mamos I. Pranaitytės ūkyje lankęsi ir mėginius ėmę vyriausieji Jurbarko rajono VMVT gydytojai inspektoriai Antanas Martinaitis bei Alvydas Jaramavičius, kurie tada spėliojo, kokie fiziologiniai pokyčiai vištų organizmuose galėję sukelti „guminių“ trynių efektą. Vasario pradžioje jų versija buvo tokia, jog tryniai pakito dėl nesubalansuotos mitybos.

– Didžiausia tikimybė, kad kažkurios medžiagos buvo per daug. Juk turi būti tam tikras santykis. O kai jis sugadintas... – tuomet kalbėjo A. Martinaitis, kuriam pritarė kolega A. Jaramavičius.

D. Kasparavičienės esą nė kiek nenustebino tyrimų išvados, jog kiaušiniai buvo tiesiog sušaldyti. Ji sako, kad nustojus vištas lesinti „Kretingos grūdų“ kombinuotaisiais lesalais kiaušinių tryniai pamažu skystėjo ir dabar vištos deda kuo puikiausiai, daugiau tokių „guminukų“ nepasitaikė. Pasak moters, gyvename Lietuvoje, tad kitokių išvadų nė negalima buvo tikėtis...
Autorės nuotrauka