Pirkti tik iš registruotų pardavėjų

Pirmasis jų – pašarus įsigyti ir naudoti tik iš nustatyta tvarka registruotų ar patvirtintų pašarų ūkio subjektų. Tokiais subjektais laikomi asmenys, gaminantys, laikantys, fasuojantys, pakuojantys, transportuojantys, naudojantys ir tiekiantys rinkai pašarus. Pirmasis reikalavimas taikomas tik tuo atveju, kai pareiškėjai naudoja ne savo išaugintus ir pagamintus pašarus, o visų Lietuvoje registruotų ir / ar patvirtintų pašarų ūkio subjektų sąrašus jie gali rasti Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąraše ir Pašarų ūkio subjektų registre. Abu šie dokumentai yra skelbiami Pašarų ūkio subjektų informacinėje sistemoje (PUSRIS) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) tinklalapyje www.vmvt.lt.

Dveji šios grupės reikalavimai apibrėžia pašarų laikymo ypatumus. Siekiant išvengti pavojingo pašarų užteršimo, reikalaujama pašarus sandėliuoti atskirai nuo medžiagų, draudžiamų naudoti ūkiniams gyvūnams šerti. Vaistiniai pašarai turi būti laikomi ir tvarkomi taip, kad būtų išvengta kitų pašarų užteršimo ir nekeltų rizikos ūkiniams gyvūnams, kuriems vaistiniai pašarai nėra skirti.

Apskaita, atsekamumas, kontrolė

Likę trys reikalavimai skirti užtikrinti saugių pašarų tiekimą į rinką. Pirmiausia tai nurodymas tvarkyti apskaitą, kurioje nurodoma tiekiamų rinkai pašarų paskirties vieta bei kiekis. Ši informacija padeda užtikrinti kitą reikalavimą – atsekamumą. Taip užtikrinama galimybė visais produkto tvarkymo etapais surasti arba atsekti pašarą, arba į jį skirtą ar numatytą dėti medžiagą bei asmenis, turėjusius kontaktą su gyvūnu ar tvarkomu produktu.

„Paprastai tariant, ūkininkas tiesiog turėtų žinoti, iš ko įsigijo pašarą ir kam jį pardavė“, - atsekamumo reikalavimą aiškina Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) vyr. specialistė Simona Daukilaitė. Pasak jos, tuo atveju, kai pašarų ūkio subjektas nustato, kad jo pašarai yra netinkami naudojimui, apie tai jis turi informuoti VMVT bei asmenis, kuriems netinkami pašarai buvo tiekti. Pažymėtina, kad teisės aktuose nenumatyta pareiga nustatyti pašarus įsigijusio vartotojo iš pašarų mažmeninės prekybos vietų.

Specialistė pasakoja, jog viršijus didžiausią leistiną nepageidaujamų medžiagų kiekį pašaruose ūkininkams taikomas reikalavimas vykdyti privalomus VMVT nurodymus. Minėtu atveju ši institucija turi teisę laikinai sustabdyti arba uždrausti gaminti, tiekti rinkai ir naudoti nesaugius pašarus. Taip siekiama, kad neplistų gyvūnų užkrečiamosios ligos, gaminami pašarai, pašarų priedai, gyvūniniai produktai nebūtų kenksmingi žmonių ir gyvūnų sveikatai.

Galioja daliai KPP dalyvių

Pašarų saugos reikalavimų, kartu su šiemet įsigaliojusiais maisto saugos, ūkinių gyvūnų sveikatingumo ir augalų apsaugos produktų reikalavimais, turi laikytis Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) dalyviai bei ūkininkai, gaunantys tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, perdirbti skirtas braškes ir avietes bei atskiras tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų. Reikalavimai galioja KPP priemonių „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „NATURA 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „NATURA 2000 išmokos“, „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ ir „Miškų aplinkosaugos išmokos“.

Užs. Nr. 1600/14-03

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją