Ūkininkė Vida Svotienė žieminių rapsų sėjo apie 100 ha, o kviečių – per 300 ha. Anot jos, kol buvo sniego, rapsai žiemojo panašiai kaip Vokietijoje – buvo gražūs, žali. Tačiau kai atleido sniegą, laukuose susidarė balos. Pradėjus šalti, daug kur prie rapsų šaknų liko vandens.


„Dabar aukštai likęs vanduo ir šaltis pasėlius tiesiog drasko, plėšo. Nors 5 cm sniego būtų... Tačiau jo nėra, o plikus laukus spigina šaltis, dar ir vėjai stiprūs prakošia. Labai abejoju, ar rapsai peržiemos, nebent lomose, kur uždengti sniegu. Vienintelė paguoda, kad žieminių rapsų laukus draudėme. Ne kažin kas iš to, bet vis šioks toks išsigelbėjimo šiaudas“, – svarstė ūkininkė. Anot jos, javai nėra tokie jautrūs kaip rapsai, ir iki šiol gerai žiemojo. Be to, ūkininkė, kaip ir kasmet, sėjo veisles, atsparias šalčiui. Tačiau bet kuriam kviečiui 25 laipsnių šaltis be sniego gali būti pražūtingas. „Daug metų šių veislių mano auginami kviečiai nėra iššalę, o ši žiema dar kartą išmėgins jų atsparumą. Kviečių nesu draudusi. Ir kol kas bijau ką prognozuoti. Girdžiu, kad Maskvoje žadamas 30 laipsnių šaltis ir dar didesnis, nežinai, ar neužsuks jis ir pas mus“, – būgštavo V. Svotienė.


Pasak ūkininkės, gerokai teko vargti sėjos metu, o dabar skaudu stebėti, kad visas triūsas gali nueiti perniek. „Kviečius sėjome dar gana vykusiu laiku, nebuvo šlapia, o kai reikėjo sėti rapsus, ėmė be paliovos lyti. Juos sėjome tiesiog į vandenį – galingas traktorius nepavažiuodavo. Ten, kur telkšojo balos, liko nesėti plotai. Su konsultantais tarėmės – sėti ar ne kai kuriose vietose.

Vilkaviškio rajone, kaip niekur kitur, buvo daug kritulių. Gretimame Šakių rajone per sėją buvo kur kas sausiau. Ten pusė bėdos, bet šiuo metu sniego ten taip pat nėra ir nežinia, kaip peržiemos ne tik mūsų, bet ir šakiečių pasėliai“, – gana pesimistiškai prognozavo patyrusi ūkininkė.
Marijampolės, Kazlų Rūdos savivaldybėse bei Šakių ir Vilkaviškio rajonuose per 1000 ha dirbamų laukų turintys ūkininkai Alvytė ir Eugenijus Valuckai taip pat įsitikinę, kad vasaris žemdirbiams pridarys nemažai nuostolių.


„Šiemet žieminių rapsų sėjome nedaug, gal kokius 60 ha, o vasarinių auginti neplanavome, bet nežinia, ką žiema padarys su žieminiais. Sėja buvo nei šiokia, nei tokia. Ilgai buvo labai šlapia. Šiaurinėje Lietuvos dalyje kiek kitaip, o čia, Suvalkijoje, vargome kaip rupūžės molyje... Du laukus rapsų jau rudenį „nurašėme“, net nepurškėme. Javų – kvietrugių ir kviečių – pasėjome apie 600 ha.

Nežinia, kas bus su pasėliais. Dabar kone visi laukai pliki, be sniego. Kur vanduo per atlydį užsėmė, dabar vietomis susidarė toks sausledis. Sniego tėra tik kur kokia užuovėja, kur nespėjo nutirpti, bet ir ten grynas ledas, o ne sniegas. Iki vasario vidurio buvo viskas gerai – pasėliai gerai žiemojo, bet dabar tas „plikas“ šaltis gali daug bėdų pridaryti. Pasėlių nesame draudę, rizikavome. Pamatysime, kas ir kaip, kai prasidės vegetacija“, – sakė didelio ūkio šeimininkas Eugenijus Valuckas. 


Pasak Marijampolės apskrities agronomo-konsultanto Juozo Isodos, Kalvarijos sav. pusėje ir pasienio link reikalai kol kas neblogi, mat laukus dengia apie 2–3 cm sniego, taigi ten ūkininkai didesnių nuostolių gal ir nepatirs. „O štai kitoje pusėje Marijampolės, Kauno ir Vilkaviškio link, sniego visiškai nėra ir ten gali būti tikra tragedija. Kai kur žieminiai rapsai buvo ūgtelėję per 3 cm, tad jie tikrai jau gali būti nušalę. Kur drenažas gerai suveikė, kai buvo atlydys, ten plotai nusausėjo. Tačiau kur vietomis liko telkšoti balos ir paskui užšalo, ten jau aišku – liks tušti plotai“, – tikino agronomas.

Jo nuomone, Marijampolės regione kol kas nėra labai blogai – nemažus plotus vis tik dengia sniegas. „Per pusę rajono sniegas, per pusę plika. Kur nėra sniego, bus bėda, nes jau ilgokai tęsiasi šaltis ir augalams jis gali būti pražūtingas. Iki šiol žiemkenčiams buvo labai gerai. Ėmėme rapsų ir kviečių mėginius ir iki vasario vidurio galėjome džiaugtis pasėliais, o dabar šalčiai padarė savo juodą darbą.

Prasidėjo tikrosios žiemkenčių kančios... Nuostolių, be abejo, bus. Telieka melsti Dievulio, kad imtų snigti – kitų pagalbos priemonių, deja, nėra“, – sakė agronomas–konsultantas J. Isoda ir priminė, jog vasario mėnesį dažnai paspirgina šalčiai, o ir kovas kartais labiau primena žiemą nei pavasarį...