Gamybos savikaina iš esmės nepakito, tačiau trąšų kainos kyla. Ko galime tikėtis iš naujojo sezono ir kokiomis aplinkybėmis trąšos atpigtų?

Atsikando ūkininkų pelno

Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas sako, kad trąšų gamintojai pasinaudoja grūdų kainų augimu ir brangina trąšas.


„Kartojasi 2008-ųjų padėtis. Tada ir dabar trąšoms pagaminti daugiau išlaidų nepatiriama, tačiau trąšos brangsta. Tiesiog jų gamintojai mato, kad mes uždirbame daugiau, štai ir siekia nuo mūsų pelno daugiau nugriebti“, – teigė R.Majauskas.


Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas jau kalba apie galimas pasekmes: „Bankai nekredituoja ūkininkų, nes mano, kad žemės ūkis tapo rizikingesnis. Ūkininkams pradeda trūkti apyvartinių lėšų. Padėtis sudėtinga, nes trąšų pardavėjai neparduoda trąšų avansu, už būsimą derlių. Todėl galiu prognozuoti, kad laukus tręš tik stipresni ūkininkai, taigi šių metų derlius bus mažesnis.“


Trąšų kainos augs


Ar yra vilčių, kad trąšos atpigs?


Į šį klausimą vienodai atsako ir trąšų pardavėjai, ir ūkininkai. Pasak R.Majausko, blogai, kad lietuviai ūkininkai neturi didelio trąšų pardavėjų pasirinkimo. Tikėtina, jog padidėjus grūdų kainai, atsiras daugiau augintojų, tad padidės ir grūdinių kultūrų plotai, todėl trąšų paklausa tik išaugs, o tokiu atveju jos brangs.


„Trąšų kaina kol kas tik augs. Kol pirksime, tol ir augs. Kai jau nebegalėsime įpirkti, tada ir trąšų pardavėjai nustos didinti kainas“, – sako ūkininkas Zigmantas Aleksandravičius.
Kartą šis ūkininkas prispyrė vienos trąšų gamyklos vadovą atsakyti, kodėl didinamos trąšų kainos, kai nebrangsta nei degalai, nei elektros energija.


„Tik prie sienos priremtas direktorius atvėrė širdį. Sako, jeigu jūs, ūkininkai, perkate, mes ir didiname kainas. Kai nebepirksite, tada ir pradėsime jas mažinti. Štai toks ekonomikos dėsnis“, – prisimena Z.Aleksandravičius.


Žvalgosi į pasaulinę rinką


Iš esmės ūkininkui pritaria ir trąšų pardavėjai. Štai iš Rytų trąšas importuojančios UAB „Agrokoncernas“ prezidentas ir savininkas Ramūnas Karbauskis atvirai kalba apie trąšų brangimo priežastis.
„Manęs nestebina, kad pabrangus grūdams brangsta ir trąšos. Jų gamintojai neslepia, kad nustatydami kainas jie ne tiek skaičiuoja gamybos savikainą, kiek žvalgosi į trąšų kainas pasaulinėje rinkoje“, – sako R.Karbauskis.


Akylesni ūkininkai turėjo pastebėti, jog trąšų kainos svyruoja, kai kinta grūdų pardavimo kainos.
„Paprastai grūdai brangsta greičiau nei trąšos, todėl, manau, kad metai bus geri“, – prognozuoja R.Karbauskis.


Tačiau Žemės ūkio rūmų Augalininkystės skyriaus vedėjo Rimanto Lipsko duomenimis, šiuo metu trąšos brangsta greičiau nei grūdai.


Uždirba didindami apyvartą


Vis dėlto uždirba ne tik trąšų gamintojai, bet ir jų pardavėjai, t. y. importuotojai.
„Patikėkite, trąšų pardavimo marža yra nedidelė, siekia tik 3–4 proc., maksimali – iki 10 proc. Štai augalininkyste užsiimantys ūkininkai skundžiasi, kai gauna tik 10–15 proc. pelno“, – palygina R.Karbauskis.


Šįmet „Agrokoncernas“ planuoja apyvartą padidinti net 50 proc. Pasak R.Karbauskio, tik didinama apyvarta ir leidžia dirbti pelningai. Pavyzdžiui, pernai trąšų pardavėjai dirbo nuostolingai – grūdų kainos krito, ir visi suprato, kad didinti jų negalima, nes niekas nepajėgs nupirkti. Todėl trąšų pardavėjai, nusipirkę trąšas anksčiau ir didesnėmis kainomis, patyrė nuostolių.
Tačiau kandusis ūkininkas Z.Aleksandravičius pataria žvilgtelėti į Lietuvos turtingiausių žmonių 100-uką. Ten pamatysime ne tik R.Karbauskį, dauguma turtingiausių verslininkų turi reikalų su žemdirbiais: vieni parduoda žemės ūkio techniką, kiti – trąšas, chemikalus ir t.t.

Be trąšų neišsiversi


Nors trąšos brangios, tačiau be jų neišsiversi. Štai R.Majausko apskaičiavimu, jeigu tikiesi grūdų gauti 6–7 t iš hektaro, vien trąšoms reikia skirti per 1 000 Lt hektarui.
Kada trąšas pirkti? Loterija. Tačiau dažniausiai trąšų kainos mažesnės baigiantis sezonui. Tad kai kurie ūkininkai trąšų nusipirko praėjusią vasarą, kiti pirko gruodžio mėnesį. Jie šiek tiek sutaupė, bet visam sezonui ne kiekvienas gali apsirūpinti. Atsargusis Z.Aleksandravičius teigia neturintis tiek apyvartinių lėšų.


Taigi daug ūkininkų pirks jau gerokai pabrangusias trąšas. Kai kurie ūkininkai sako, kad laimėjo trąšų įsigiję praėjusį rudenį ar net vasarą. Tik ar jie tikrai sutaupė? O kokia buvo grūdų kaina? Dabar išaugo ne tik grūdų, bet ir trąšų kainos, taigi bet kokiu atveju reikia skaičiuoti. Blogai, kad skaičiavimai tikrovę atitinka tik tada, kai vertini praeitį, o prognozuodamas gali ir apsirikti.

Importo muitų neatšauks


Prieš kelerius metus Lietuvos ūkininkai kreipėsi į Europos Komisiją, kad ši leistų nors laikinai įsivežti trąšų iš trečiųjų šalių be muitų. Atsakymas buvo neigiamas, nes pritrūko įrodymų, kad tokiu atveju trąšos tikrai atpigtų. Tuo pasinaudotų ne ES ūkininkai, bet trąšų gamintojai arba importuotojai.


Ar šiuo metu galėtume iš Rusijos įsivežti trąšų pigiau?


„Labai abejoju, nes mažesnės kainos taikomos vidaus rinkai ir gerokai didesnės – importui. Vidaus rinkoje Rusijos premjeras V.Putinas siekia sumažinti degalų kainas, taigi sėkmės atveju sumažėtų ir trąšų kainos. Tačiau tik vidaus rinkoje, o importui jos liktų pasaulinės“, – tvirtina R.Lipskas.
Taigi neverta puoselėti nepagrįstų vilčių. Būtų gerai, jeigu trąšų gamintojai išgirstų Z.Aleksandravičiaus raginimą neužmigti krentant grūdų kainai ir patys mažintų trąšų kainas.