Idėjos šalininkas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius tvirtina, kad šis sprendimas leistų ūkininkams nusipirkti žemės.

„Galutinį sprendimą priims EK, bet motyvai yra paprasti ir aiškūs: buvo krizės metas, kai ūkininkai sumažėjus pajamoms neturėjo, už ką pirkti žemę, o prieš krizę buvo labai spekuliatyviai užkeltos kainos, šiuo metu jos sugrįžta į normalias rinkos ribas. Dar vienas aspektas yra tai, kad mūsų ūkininkai, deja, neturi tiek pinigų kiek užsieniečiai, kurie nusipirktų žemę ir galėtų ją perparduoti mūsiškiams“, – po pasitarimo dėstė jis.

Ministras atkreipė dėmesį, kad Lietuvos ūkiai vis dar atsilieka nuo Europos Sąjungos (ES) vidurkio. Lietuvoje vidutinis ūkis yra 15 ha, o ES – 18 ha.

Taip pat esą tokie draudimai galioja kaimyninėse šalyse.

Pasitarime sprendimas priimtas vieno balso persvara – šeši ministrai pritarė draudimo pratęsimui, penki buvo prieš arba susilaikė.

Liberalioms partijoms Vyriausybėje atstovaujantys ministrai balsavo prieš draudimo pratęsima ir tvirtino, kad jis naudingas tik ūkininkams ir visiškai nepaisoma žemės savininkų interesų.

„Išskyrus konservatorius, kiti koalicijos partneriai nepalaikė tokio siūlymo, nes, mūsų nuomone, laikotarpio pratęsimas yra žalingas ir Lietuvos ekonominiams interesams, ir neleidžia dideliai visuomenės daliai laisvai disponuoti savo nuosavybe parduodant ją jų norimomis ir tinkamomis sąlygomis. Tai nepadės pritraukti investicijų, manome, kad buvo pasirinktas nepasvertas sprendimas“, – po pasitarimo sakė Liberalų sąjūdžio deleguotas švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Nepaisant nesutarimo šiuo klausimu, jis nemano, kad iškilo grėsmė koalicijai.

Balsuodami susilaikė Tautos prisikėlimo partijos deleguoti aplinkos ir kultūros ministrai.

„Esu už tai, kad būtų sudaromos kuo palankesnės sąlygos Lietuvos ūkininkams, bet ne tarpininkams, kurie dabar supirkinėja žemes. Aš nepritariu pasiūlytai formuluotei, bet aš esu už tai, kad padėtume Lietuvos ūkininkams, juos skatintume ir sudarytume galimybes įsigyti žemes“, – po pasitarimo sakė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Pasitarime negalėjo dalyvauti Liberalų sąjūdžio lyderis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ir Liberalų centro sąjungos deleguotas sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Šiuo metu galiojantis draudimas užsieniečiams pirkti žemę Lietuvoje turi baigtis 2011 m. gegužę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją