Šio ir kitų įsipareigojimų paramos pagal šią veiklą gavėjai turi laikytis ne mažiau kaip 5 kalendorinius metus nuo paraiškos pateikimo. Išmokos dydis už šlapynių tvarkymą ne žemės ūkio naudmenose yra 790 Lt/ha, žemės ūkio naudmenose – 580 Lt/ha. Paramos pagal šią veiklą gali kreiptis ūkininkai, žemės ūkio bendrovės, kooperatinės bendrovės (kooperatyvai), saugomų teritorijų direkcijos ir miškų urėdijos (turinčios užpelkėjusius miškus), asociacijos ar kiti žemės ūkio veiklos subjektai.

Paramai gauti – pirmiausia išmatuoti

Norint gauti paramą, pareiškėjui pirmiausia reikia tiksliai išmatuoti plotą. Pareiškėjas šlapynių plotą gali nusistatyti pats, arba kreiptis į vykdytoją – valstybės įmonę „ VĮ Valstybės žemės fondas“ elektroniniu paštu (info@vzi.lt) arba registruotu laišku (Konstitucijos pr. 23A, Vilnius 08105). Besikreipiant reikia pateikti prašymą nustatyti tikslų šlapynės plotą ir nurodyti jos ribas; žemės sklypo plano kopiją su įbraižytais spėjamų potencialių šlapynių plotais). Vykdytojas nustato šlapynes ir apskaičiuoja jų plotą, įbraižo jį žemės sklypo šlapynės ribų nustatymo plane ir ne ilgiau kaip per 10 darbo dienų nuo prašymo gavimo datos, šiuos duomenis pateikia pareiškėjui.

Šlapynė, dar vadinama pelkyne – tai sausumos teritorija, kuri didžiąją metų dalį būna persunkta drėgme. Šlapynių ekosistemose vyrauja drėgmę mėgstantys augalai, tai yra įvairių gyvūnų rūšių prieglobstis, taigi tvarkant šlapynes tikimasi išsaugoti ir prižiūrėti biologinę įvairovę. Įgyvendinant „Šlapynių tvarkymas“ veiklą sušvelninami du svarbiausi neigiami procesai: sumažinami apleidžiamų šlapynių plotai ir sumažinama šlapynių būklės kaita dėl intensyvios žemės ūkio veiklos.


Gavus paramą – įsipareigojimai

Siekiant išsaugoti bioįvairovę veiklos dalyviams neleidžiama įrengti naujų sausinimo sistemų. Jie taip pat negali naudoti pesticidų, trąšų, kalkinimo priemonių. Jei valdoje naudojami augalų apsaugos produktai, reikia pildyti teisės aktų nustatyta tvarka pesticidų naudojimo žurnalą. Kai valdoje vykdomi tręšimo darbai, pareiškėjas turi turėti ir įgyvendinti tręšimo planus.

Veiklos dalyviams privalomi ir kasmetiniai šienavimo (susmulkinta nušienauta žolė negali būti paskleista šlapynių plotuose) ar gyvulių ganymo darbai. Šienavimą galima pradėti nuo liepos 15 d., išsaugant pavienius medžius ir iškertant krūmus. Ganyti gyvulius galima pradėti nuo liepos 1 d. Gyvuliai turi būti ganomi palaidi aptvare, o jų tankumas nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 1 d. neturi būti didesnis kaip 1 SG/ha (sutartinis gyvulys viename hektare).

Kaip ir kiti priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ dalyviai, prižiūrintys šlapynes turi veiklą vykdyti tame pačiame žemės ūkio naudmenų plote, t. y. tuose pačiuose nurodytuose kontrolinių žemės sklypų laukuose. Jie taip pat įsipareigoja per visą paramos gavimo laikotarpį nemažinti paramos paraiškoje nurodyto pagal priemonę bendro ploto. Tiesa, sumažinti galima, bet ne daugiau kaip 3 proc., o padidinti ne daugiau kaip 2 ha paramos paraiškoje nurodyto pagal priemonę bendro ploto.

Paramos gavėjams svarbu tvarkyti ir buhalterinę apskaitą teisės aktų nustatyta tvarka. Veiklos dalyvis gali pats pasirinkti, kokią buhalterinę apskaitą jam vesti, atsižvelgdamas į savo ūkio dydį ir poreikius. Supaprastintajai apskaitai vesti pakanka pildyti Pinigų, pirkimo ir pardavimo žurnalą, dar vadinamą „Žaliuoju žurnalu“ ar „Žaliąja knyga“. Šiame žurnale registruojami duomenys apie pinigų judėjimą ūkininko ūkyje.

Užs. Nr. 1600/13-03

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją