Reikalavimai galios ir gaunantiems tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, perdirbti skirtas braškes ir avietes bei atskiras tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų.

Augalų, maisto ir pašarų sauga

Nuo naujųjų įsigaliosiantys valdymo reikalavimai yra kompleksinio paramos susiejimo reikalavimų dalis. Sankcijos už šių reikalavimų nesilaikymą bus pradėtos taikyti pareiškėjams, paraiškas pateikusiems nuo 2011 metų. Šiemet ar ankstesniais metais pateiktoms paraiškoms naujieji reikalavimai negalioja.

Didžiausia naujų reikalavimų grupė - maisto ir pašarų saugos reikalavimai. Jie numato, jog maisto tvarkybos subjektai (maistą tvarkantys juridiniai ir fiziniai asmenys) ir pašarų ūkio subjektai (asmenys, įstatymų nustatyta tvarka, gaminantys, laikantys, fasuojantys, pakuojantys, transportuojantys, naudojantys ir tiekiantys rinkai pašarus) turi būti registruoti ar patvirtinti teisės aktų nustatyta tvarka. Šie pareiškėjai, išskyrus pirminės pašarų ūkio gamybos subjektus, turi turėti įdiegtas ir įgyvendintas procedūras, pagrįstas Rizikos veiksnių analize ir svarbių valdymo taškų sistema.

Minėti pareiškėjai, gaminantys maisto produktus ir pašarus, juos laikantys, gabenantys, jais prekiaujantys ir naudojantys, turi teisės aktų nustatyta tvarka tvarkyti apskaitą ir saugoti apskaitos dokumentus. Jie taip pat turi atlikti produktų ženklinimą pagal teisės aktų reikalavimus. Taip pat šie pareiškėjai turi turėti atsekamumo sistemą ir ją taikyti. Maisto tvarkybos ir pašarų ūkio subjektai taip pat turi parengti ir vykdyti nesaugaus maisto ar pašaro pašalinimo iš rinkos procedūrą.

Užtikrinti augalų ir gyvulių sveikatą

Kita naujų reikalavimų grupė susijusi su ūkinių gyvūnų sveikatingumu. Ūkinių gyvūnų laikytojai turi pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie kritusius galvijus, vyresnius nei 24 mėn. amžiaus. Pranešti reikia ir apie savo reikmėms skerdžiamus galvijus, vyresnius nei 30 mėn. amžiaus, ir apie galvijus, kuriems pastebėta centrinės nervų sistemos pažeidimų.

Atrajotojai (karvės, ožkos, avys ir kiti) negali būti šeriami gyvūniniais baltymais arba pašarais, kurių sudėtyje yra gyvūninių baltymų, išskyrus teisės aktuose numatytas išimtis.

Ūkyje, kuriame auginami gyvuliai, turi būti pildomas veterinarinės medicinos produktų ir vaistinių pašarų, įsigytų pagal veterinarijos gydytojų receptus ir naudojamų produkcijos gyvūnams, apskaitos žurnalas.

Ūkinių gyvūnų laikytojas privalo nedelsdamas pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie įvairių ūkinių gyvūnų ligų pasireiškimą.

Mažiausia naujų reikalavimų grupė – dėl augalų apsaugos produktų naudojimo. Pareiškėjai, naudojantys profesionaliam naudojimui skirtus augalų apsaugos produktus, žemės ūkio valdose turi naudoti tik registruotus produktus. Paramos gavėjai taip pat įsipareigoja tvarkyti augalų apsaugos produktų apskaitos žurnalą pagal jų įvežimo, sandėliavimo, prekybos ir naudojimo taisyklėse nustatytą formą.

Užs. Nr. 1537/21-03

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją