Pažymos – paramai gauti

Pagal KPP priemones „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ ir „Pirmas ne žemės ūkio paskirties ir apleistos žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ paramos gavėjai per 3 miško želdinimo sezonus, skaičiuojant nuo paraiškos pateikimo laiko, turi įveisti mišką. Tai padarę jie turi nedelsiant kreiptis į Regiono aplinkos apsaugos departamentą (RAAD), kad jis įvertintų miško įveisimo kokybę ir išduotų ją apibūdinančią pažymą. Šią pažymą ir sodmenų įsigijimo dokumentus bei sodmenų kilmės sertifikatą Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kontrolės departamento teritoriniam skyriui reikia pateikti per 60 kalendorinių dienų nuo šios pažymos išdavimo dienos. To nepadarius, parama pareiškėjui neteikiama.

Taip pat svarbus reikalavimas yra atlikti miško želdinių/žėlinių apskaitą. Jei miškas įveistas pavasarinio miško želdinimo sezono metu, apskaita atliekama pirmaisiais ir trečiaisiais metais po miško įveisimo. Mišką įveisus rudeninio miško želdinimo metu, apskaita atliekama antrais ir ketvirtais metais po miško įveisimo. Miško apskaitą atlieka RAAD pareigūnas, kuris atlikęs apskaitą išduoda tai įrodančią pažymą. Šią pažymą NMA Kontrolės departamento teritoriniam skyriui reikia pateikti iki tų metų, kuriais buvo atlikta miško želdinių apskaita, gruodžio 15 d. Jei miško želdinių apskaitos pažyma nepateikiama, paramos gavėjas negauna įveisto miško priežiūros ir apsaugos bei prarastų pajamų kompensavimo išmokos ir turi grąžinti ankstesniais metais išmokėtą paramą.

Deklaruoti įveisto miško plotus

Priemonių dalyviai mišką įveisti privalo vadovaudamiesi miško želdinimo ir žėlimo projektu. Jei miškas įveisiamas pagal projekto duomenis, taip pat jei miško sodmenys naudojami ne iš tų miško dauginamosios medžiagos kilmės rajonų, kurie nurodyti miško želdinimo ir žėlimo projekte, parama pareiškėjui yra nemokama. Jei pasodinti miško sodmenys žūsta ir per 3 miško želdinimo sezonus šie sodmenys neatsodinami, parama yra nutraukiama ir reikalaujama grąžinti ankstesniais metais išmokėtą paramą.

NMA specialistai pažymi, jog nuo šių metų įsigaliojo naujas reikalavimas paramos gavėjams, gaunantiems miško priežiūros ir apsaugos ir prarastų pajamų kompensavimo išmokas. Jie kasmet paraiškoje tiesioginėms išmokoms gauti turi deklaruoti įveisto miško plotus. To nepadarius, parama yra neteikiama.

Paraiškas pagal priemones „Pirmas žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ ir „Pirmas ne žemės ūkio paskirties ir apleistos žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ dar galima teikti iki šių metų lapkričio 30 d. NMA Kontrolės departamento teritoriniuose skyriuose pagal pareiškėjo žemės ūkio valdos registracijos adresą (paraiškas galima pateikti atvykstant į vietą ar atsiųsti paštu).

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją