Tiesa, pareiškėjai pardavinėjamus produktus turi patys gaminti ar auginti. Pavyzdžiui, remiama mažmeninė prekyba vaisiais, uogomis ir daržovėmis specializuotose parduotuvėse, jei pareiškėjas užsiima ar užsiims šios produkcijos auginimu ir pardavinės savo ar keleto Lietuvos gamintojų užaugintą produkciją.

Pagal naująsias įgyvendinimo taisykles remiamos ir privačių juridinių asmenų teikiamos ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymo (lopšelių, lopšelių-darželių, darželių) paslaugos.

Paraiškos – iki lapkričio 12 d.

Paraiškas pagal KPP priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ iki lapkričio 12 dienos renka Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritoriniai skyriai.

Kreiptis paramos pagal šią priemonę gali veikiančios arba naujai įsteigtos labai mažos įmonės. Jei prašoma paramos suma yra mažesnė nei 260 tūkstančių litų, taikomos supaprastintosios įgyvendinimo taisyklės. Pagal šią tvarką paramos gali kreiptis ne tik įmonės, bet ir kaimo gyventojai savo individualiam verslui plėsti. Jei prašoma paramos projektui suma viršija 260 tūkstančių litų, gyventojai dėl jos kreiptis negali, o supaprastintosios taisyklės nėra taikomos. Atkreipiamas dėmesys, jog šiuo paraiškų rinkimo laikotarpiu parama naujos įmonės steigimui nebus teikiama.

NMA atkreipia dėmesį: paramos skyrimas įprasta tvarka ir pagal supaprastintąsias taisykles skiriasi galimu paramos dydžiu.

Didžiausia paramos suma vienam projektui pagal priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ gali siekti 1 milijoną 700 tūkstančių litų (ši nuostata galios iki šių metų pabaigos). Parama, skiriama vienam įmonės projektui pagal supaprastintąją tvarką, gali siekti 260 tūkstančių litų, o kaimo gyventojo projektui – 207 tūkstančius litų. Šiai priemonei taikomas išlaidų kompensavimo mokėjimo būdas.

Ne žemės ūkio veikla ir tradiciniai amatai

Pirmoji pagal šią priemonę remiamos veiklos sritis – ne žemės ūkio veikla, aprėpianti su žemės ūkiu nesusijusių paslaugų teikimą bei produktų (išskyrus bioetanolį ir kitus biokurui, maistui, pašarams priskiriamus produktus) nedidelės apimties gamybą. Šiuo atveju gali būti finansuojama 65 proc. visų tinkamų projekto išlaidų.

Antroji veiklos sritis – tradicinių amatų puoselėjimas. Remiamas tik į Tradicinių amatų klasifikacijos aprašą įtrauktų amatų puoselėjimas, pavyzdžiui, tokia veikla kaip bitininkystė pagal šią priemonę nėra remiama. ES paramos lėšomis gali būti finansuojama 75 proc. pelno siekiančių projektų, puoselėjančių tradicinius amatus, tinkamų išlaidų.

Turi įgyvendinti tik kaimo vietovėje

Pagal KPP priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ remiami projektai privalo būti įgyvendinami kaimo vietovėje – tai yra, kurioje gyvena ne daugiau kaip 6000 gyventojų. Todėl savivaldybių centruose įgyvendinami projektai pagal šią priemonę būti remiami negali.

Pareiškėjas turi užtikrinti, kad išlaidos, kurioms prašoma paramos, nebuvo, nėra ir nebus finansuojamos iš kitų nacionalinių programų ir EB fondų. Pareiškėjas taip pat negali būti skolingas valstybės biudžetui ir Valstybinio socialinio draudimo fondui.

Pareiškėjas įsipareigoja apdrausti paramos lėšomis įgyta ar sukurtą turtą ne trumpesniam kaip 5, o jei projektas įtrauktas į rizikingų projektų sąrašą – 7 metų laikotarpiui. Be rašytinio NMA sutikimo pareiškėjas taip pat įsipareigoja nekeisti remiamos veiklos pobūdžio, nuosavybės formos.

Reikalingi kompetencijos įrodymai

Jei pareiškėjas yra labai maža įmonė, ji turi įrodyti savo kompetenciją numatytos veiklos srityje Bent pusė jos darbuotojų būti kaimo gyventojai.

Labai maža įmonė, siekianti didesnės nei 260 tūkstančių litų paramos, kartu su paraiška turi pateikti ir tipinį verslo planą (pateikiamas kaip priemonės įgyvendinimo taisyklių priedas), kuriame turi įrodyti, kad ūkio subjektas atitinka ir ateityje atitiks ekonominio gyvybingumo rodiklių reikšmes.

Jei paraišką teikia kaimo gyventojas, jis taip pat turi įrodyti esąs kompetentingas projekte numatytos veiklos srityje, iki paraiškos teikimo užsiimti projekte numatyta ne žemės ūkio veikla. Būtina turėti Nuolatinio Lietuvos gyventojo individualiosios veiklos pažymą arba verslo liudijimą.

Mažesnė parama – pagal paprastesnę tvarką

Pagal supaprastintąsias įgyvendinimo taisykles paramos paraiškos vertinimas negali trukti ilgiau kaip 30 darbo dienų nuo jos užregistravimo.

Priėmus sprendimą teikti paramą pagal tokias taisykles, pareiškėjas automatiškai tampa paramos gavėju – paramos sutartis nėra sudaroma. Kai projektui skiriama paramos suma viršija 260 tūkstančių litų, NMA su paramos gavėju sudaro paramos teikimo sutartį.

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją