Panevėžio rajono savivaldybės žemės ūkio skyrius jau gavo daugiau kaip 30 žemdirbių prašymų apskaičiuoti dėl laukinės faunos antpuolių patirtus nuostolius.

Žemės ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto Vyto Jakubonio teigimu, kviečių, rapsų, kukurūzų, cukrinių runkelių laukus dažniausiai siaubia šernai, elniai, stirnos, stumbrai. Jų padarytą žalą apskaičiuoja rajono mero potvarkiu sudaryta komisija.

Nuostolius, patirtus profesionalios medžioklės plotuose, priskirtuose Panevėžio miškų urėdijai, kompensuoja pati urėdija, o už stumbrų, gulbių ir gervių nuniokotus pasėlius atlygina Aplinkos ministerija.

Medžiotojų būreliams tenka sumokėti už žalą, padarytą jų medžiojamuose plotuose.
Už šiemet patirtus nuostolius dėl laukinės gyvūnijos rajono ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms bus atlyginta kitų metų pavasarį. Pasak V. Jakubonio, kompensacija apskaičiuojama pagal patvirtintą metodiką, joje atsižvelgiama ir į nusiaubtų pasėlių plotus, ir augusių kultūrų vidutinį derlingumą.

Pasak Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininko Petro Narbuto, rajono miškuose šeimininkaujantiems medžiotojams tenkančios mokėti kompensacijos nebūna didelės, joms pinigų nesunkiai atseikėjama iš būrelių narių mokesčio.

„Kol kas turime tik vieną Vadoklių žemės ūkio bendrovės prašymą atlyginti laukinių gyvūnų padarytus nuostolius penkių hektarų kukurūzų lauke“, – tvirtino P. Narbutas.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus vadovo teigimu, daugiau rūpesčių medžiotojams kelia bebrai: „Štai prieš kelias dienas šie aštriadančiai žvėriukai prie Taruškų užtvenkė net kelio pralaidą.“

Bebrus medžioti leidžiama nuo rugpjūčio 1-osios iki spalio. Panevėžiečiai šiemet jų yra prigaudę daugiau kaip dvidešimt.
Paklaustas, ką miško gyventojai jau pranašauja apie artėjančią žiemą, P. Narbutas sakė, kad tai bus galima sužinoti po lapkričio 1-osios, kada prasidės kiškių medžioklė.
„Tada žiūrėsime, ar zuikiai
užsiaugino riebalų, ar ne“, – teigė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkas.