Kėdainių rajone siautėja įžūlūs nusikaltėliai. Ūkininkas Arvydas Gudžiūnas vieną rytą nustėro, angare neradęs kombaino „Class“, už kurį prieš dvejus metus sumokėjo daugiau kaip pusę milijono – 665 tūkst. Lt. Vienintelė jo viltis – žmonių pagalba.

Įsibrovė į užrakintą angarą

Viena stambiausių pastarojo meto vagysčių įvykdyta Kėdainių rajone. Ūkininkas A.Gudžiūnas naktį iš rugsėjo 29-osios į 30-ąją neteko kombaino „Class Tucano 440“, kurį žemdirbys prieš dvejus metus pirko už 665 tūkst. litų.

„Vagys įsibrovė į angarą, išplėšdami jo šoną“, – pasakojo A.Gudžiūnas.
Kaip vagys galėjo paleisti kombaino variklį be raktelių, ūkininkas neįsivaizduoja. „Greičiausiai jie išardė spynelę ir sujungę laidus paleido varikį, o gal tiesiog pritaikė kitą raktą“, – svarstė ūkininkas.
Apie 100 tūkst. litų kainuojančios pjovimo dalies, kuri buvo nukabinta nuo kombaino, vagys nesugebėjo nugvelbti. Kombainas apdraustas kasko draudimu „Lietuvos draudimo“ kompanijoje.
Be kita ko, angare stovėjo ir sunkvežimis „Kamaz“. Iš jo vagys išleido degalus, pavogė akumuliatorių, įrankius, gesintuvą ir net guminius batus.

Ieškota net lėktuvu

Rapsus ir kviečius auginantis ūkininkas A.Gudžiūnas griežia dantį ant vagių, kurie Kėdainių rajone šeimininkauja visiškai nebaudžiami. Žemdirbys nuo ilgapirščių nukentėjo ir prieš šešerius metus, patyręs tūkstantinių nuostolių.

„Nebūna mėnesio, kad iš kurio nors ūkininko ko nors nepavogtų, – piktinosi A.Gudžiūnas. – Jei ne vieną, tai kitą ūkininką apvagia.“
Prieš tris savaites Kėdainių rajone A.Gudžiūno kolega neteko chemikalų už 110 tūkst. Lt, bet vagys iki šiol nepagauti.

Iš Paaluonio kaimo apylinkių dingusį A.Gudžiūno kombainą gretimos gyvenvietės žmonės kelyje matė apie 3 valandą nakties.

Ieškodama kombaino, „Lietuvos draudimo“ bendrovė nusamdė sportinį lėktuvą, kuris 100 kilometrų spinduliu žvalgė teritoriją dvi dienas.

„Lakūnas nurodė 18 panašių kombainų ir policija tikrina gautą informaciją“, – sakė „Lietuvos draudimo“ atstovė Ernesta Dapkienė.

Netiki vagystės inscenizavimu

Pasigirdo nuomonių, esą pats A.Gudžiūnas inscenizavo nusikaltimą, siekdamas draudimo išmokos. Ūkininkas tai neigia, tokiu scenarijumi netiki ir bendrovė „Lietuvos draudimas“.
„Neturime jokio pagrindo taip manyti“, – sakė „Lietuvos draudimo“ atstovė E.Dapkienė.

Naują kombainą žemdirbys įsigijo investuodamas 60 proc. savo lėšų (apie 400 tūkst. Lt), o 40 proc. padengė Europos Sąjunga per Nacionalinę mokėjimo agentūrą.

„Kombainui nusipirkti iš banko paėmiau paskolą ir ją turiu grąžinti per penkerius metus, todėl net draudimo išmoka nepadengs patirtų nuostolių“, – apgailestavo vyras.
Praėjusiais metais kombainas buvo įvertintas 570 tūkst. Lt, o šiemet jis nuvertėjo iki 350 tūkst. Lt. Kadangi pjaunamoji liko angare, ūkininkas iš „Lietuvos draudimo“ tikisi gauti bent jau 250 tūkst. Lt kompensaciją, iš kurios 40 procentų teks grąžinti NMA.

Siūlo įrengti stebėjimo kameras

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas sako, kad apsiginti nuo vagių įmanoma. Žemdirbių lyderis 2009-ųjų liepos pabaigoje pats nukentėjo nuo piktadarių, kurie naktį nukūlė 8 ha žieminių rapsų, o gretimai derlių nuėmė dar 11 hektarų plote, priklausančiame Kėdainių rajono ūkininkei.

Policijos paieškos tada irgi nedavė rezultatų, bet tik J.Talmanto užsispyrimas padėjo juos surasti.
„Rapsus nukūlė vieno ūkininko sūnus ir jis jau atlygino nuostolius“, – pasakojo J.Talmantas.
Jis rekomenduoja ūkininkams įsirengti vaizdo stebėjimo kameras pasinaudojant ES paramos valdų modernizavimui lėšomis.

„Juo labiau kad kombainu iš tikrųjų dirbama tik vieną mėnesį per metus, o likusius 11 mėnesių jis stovi nenaudojamas“, – aiškino J.Talmantas.

Jis neabejoja, kad vagystės neretai būna užsakomos konkurentų.

Policija prašo pagalbos

Kėdainių rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gintautas Tijūnaitis prašo žmonių prisidėti prie A.Gudžiūno dingusio kombaino „Class Tucano 440“ paieškų.

„Pastebėję panašų kombainą ar jo dalis pas netoliese įsikūrusį ūkininką, kurios jo kieme atsirado visai neseniai, praneškite artimiausiam policijos komisariatui telefonu 112 arba 02, – prašė G.Tijūnaitis. – Praktika rodo, kad susitelkusios visuomenės parama būna ypač rezultatyvi.“
Tikėtina, kad kombainas gali būti jau išmontuotas. Vienas tokio kombaino ratas kainuoja apie 20–30 tūkst. Lt, todėl ūkininkai sako, kad panašių vagysčių pelnas pranoksta net pajamas iš narkotikų verslo.

Technikos vagystės itin retos

„Lietuvos draudimo“ atstovė E.Dapkienė pasakojo, kad žemės ūkio technikos vagystės yra itin retos.
„Per dvejus metus tai tik trečias atvejis, kai buvo pavogta arba sugadinta technika“, – sakė E.Dapkienė.

„Lietuvos draudimas“ vienam ūkininkui išmokėjo 24 tūkst. Lt kompensaciją už kažkieno piktavališkai į traktoriaus degalų baką įpiltus chemikalus. Praėjusiais metais iš Seimo nario Jono Ramono žmonos Vilijos Ramonienės ūkio angaro Telšių rajone dingo 125 tūkst. Lt kainavęs traktorius „John Deere“.
Moteris įtarė, kad techniką pavogė kaimynas R.P. Surastame traktoriuje, kuris buvo apgadintas, tyrėjai aptiko nuorūką. Jos ekspertizė patvirtino V.Ramonienės įtarimus, tačiau bylos tyrimą policija vilkina, todėl piktadario iki šiol nepavyko nubausti.

Per metus Lietuvos rinkoje įmonės žemdirbiams parduoda 100–150 naujų vakarietiškų kombainų.

Komentarai

Reikia apdrausti

Virginijus Apšega, „Konekesko Lietuva“ žemės ūkio technikos departamento direktorius


Ponas A.Gudžiūnas tikrai iš mūsų įmonės pirko šį kombainą. Mes prekiaujame ne tik „Class“, bet ir kombainais „Massey Ferguson“. Mano galva, pats geriausias būdas apsisaugoti nuo vagysčių – apdrausti turtą kasko draudimu. Kito būdo neįsivaizduoju. Juk dažnai žemės ūkio technika laikoma vienoje vietoje, o ūkininkas gyvena už kelių kilometrų ar net toliau. Vienas sprendimo būdų galbūt būtų kombaino elektroninės dalies iškomplektavimas po javapjūtės, kad vagys bent jau kombainu neišvažiuotų.

Saugotis privertė vagystė

Juozas Staliūnas, Kauno rajono ūkininkas


Turiu du kombainus (4 ir 5 metų senumo), bet tikrai nepasakysiu, kaip juos saugau. Tiesiog imuosi visų šiais laikais įmanomų priemonių, pradedant signalizacija ir baigiant naktinio vaizdo stebėjimo kameromis. Saugotis privertė vagystė, kai vieną dieną vagys išnešė chemikalų, dviratį, raktų komplektus, benzininį pjūklą, o po kelių dienų susirinko likučius, nors prieš tai policija su šunimis išvaikščiojo visą kiemą. Todėl rekomenduočiau negalvoti, kad po vagystės ilgapirščiai neapsilankys dar kartą.

Jaučiasi nebaudžiami

Juozas Kalinauskas, „Lytagra“ komercijos direktorius


Prekiaujame „New Holland“ kombainais, bet nė iš vieno mūsų kliento kombaino kol kas dar nepavogė. Javų kombainai yra labai brangūs, kai kurie jų kainuoja net daugiau nei 1 mln. Lt, todėl kiekvienas žemdirbys turėtų itin kruopščiai saugoti savo turtą. Gal iš tiesų vertėtų įsirengti net vaizdo stebėjimo kameras, kurių eksploatacija atsipirktų išsaugant visą techniką. Apmaudu, kad nusikaltėliai jaučiasi nebaudžiami, ir tai gąsdina ūkininkus.