Kad ir koks bitininkų bendruomenės sujudimas būtų, kupiškėnai visada dalyvauja, ir nemažas būrys. Tradicinėje šalies bičiulių šventėje jų stalas būna plačiausias, o kelionėse į užsienį – autobuse daugiausia vietų būna jiems rezervuota. Be jokio „blato“.

Surengė Medaus šventę

Kupiškio bitininkai savo miestui surengė Medaus šventę. Kupiškėnai galėjo ne tik įsigyti šviežio medaus, bet ir pabendrauti su bičiuliais. Kupos slėnyje buvo padengtas didžiulis stalas, kepamas avinas, verdama kvapi vaistažolių arbata. Šventės organizatoriai už maloniai pateiktas vaišes neprašė nė cento. Priešingai – ragino drąsiau arbatą saldinti medumi ir šiaip jo ragauti su sūriu.
Žmones į bitininkų renginį viliojo toli sklindanti kapelos muzika, dūmo kvapas, be to, ir pačių bitininkų išsiuntinėti kviesliai.

Bitininkų renginyje buvo jaučiamas ir artėjančių rinkimų dvelksmas – tai galėjai nujausti iš to, kaip gausiai dalyvavo vietos politikai ir Seimo nariai.

Atskiru būreliu, arčiau alaus statinės, laikėsi švediškai kalbančių žmonių būrelis – bitininkai iš Švedijos. Su švedais kupiškėnai palaiko draugiškus ryšius jau bene penketą metų.

Išskirtinės kokybės – ne brangesnis

Kupiškyje medus gerokai pigesnis negu didmiesčiuose. Kilogramą čia galima įsigyti maždaug už 14 litų, o Vilniuje tektų pakloti apie 20 litų.

Ne brangininkai ir Edikas Puipas, Rita Dražbienė, kurie siūlė išskirtinės kokybės medų. Tai liudijo atitinkami sertifikatai. Ką reiškia išskirtinės kokybės ženklas, žmonės galėjo sužinoti iš pačių bičiulių ar perskaitę Lietuvos bitininkų sąjungos prezidento prof. Algirdo Skirkevičiaus parengtą nemokamą informacinį leidinuką.

Beje, šiemet išskirtinės kokybės bičių produktų gali pasiūlyti jau septyniolika Lietuvos bitininkų – šiais metais sertifikatus įgijo dar šešetas bičiulių. Išskirtinės kokybės gaminių galima rasti ne tik mugėse, bet ir bitininkystės reikmenų parduotuvėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Prekybą paskatino Radžis

Medaus šventėje buvo galima įsigyti ne tik medaus. Rolandas Pekarskas atsivežė medaus su žiedadulkėmis, o Virginija Slavinskienė paruošė medaus mišinių su riešutais, razinomis, migdolais. Pasak bitininkės mėgėjos, tai puikiausias šokolado pakaitalas.

Apie dešimtį metų bitininkaujanti, septynias bičių šeimas prižiūrinti moteris mėgsta eksperimentuoti. Maišo medų ir su cinamonu – girdėjo, kad tai nebloga priemonė cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti. Medus su garstyčių milteliais labai tinka mėsos kepsniams, šašlykams. „Ruošdama marinatą 4–5 porcijoms šašlykų įdedu kokį šaukštą medaus su garstyčiomis“, – patirtimi dalijosi V.Slavinskienė ir prasitarė, kad panašiai kaip su garstyčiomis ketina medų ruošti ir su aitriosiomis paprikomis.

Šventės organizatoriai pasikvietė ir populiariosios muzikos atlikėjus Agnę bei Radžį. Artėjant jų koncertui, prekyba medumi gerokai pagyvėjo, mat bilietas į koncertą tądien buvo netradicinis – indelis medaus.

Rinko metų bitininkus

Kupiškio rajono bitininkų draugijoje – 130 bitininkų, kurie laiko gerokai per du tūkstančius bičių šeimų. Vieni didžiausių bitininkų rajone yra Valda ir Arvydas Bajorai, kurių bityne – per šimtas bičių šeimų.

Rajone jau daugelį metų gyvuoja tradicija rinkti metų bitininką. Rinkimuose dalyvauja savanoriai. Vertinimo komisija – draugijos valdybos nariai, taip pat ir rajono meras Jonas Jarutis. Vertintojai domisi ne tik bitininkavimo kultūra, bet ir bityno, sodybos aplinka. Per visą istoriją metų bitininko nominacija buvo suteikta apie šimtą kartų.

Geriausi 2010-ųjų bitininkai iškilmingai pasveikinti Medaus šventėje. Metų bitininko vardą pelnė nedidelį bityną turintis, bet jame novatoriškai besitvarkantis Vytautas Strolė, Vaidotas Mazurevičius ir Bronislovas Vytautas Kučinskas.

Įdomu pasižmonėti

Rajono bičiulių lyderis Juozas Žeimantas bitininkauja trisdešimt metų. Beje, bitininkauja ir jo dukra – Audronė Blaževičienė. Kupiškio bitininkų draugijai J.Žeimantas vadovauja jau 27 metus. Draugijoje yra ir prityrusių, ir jaunų bičiulių.

Kupiškio bitininkams rūpi ne vien jų pačių bitynai. Kiekvienais metais kupiškėnai išsirengia bent į keletą kelionių. J.Žeimantas neslepia, kad organizaciniam darbui paskiria daugybę laiko. Šiemet bičiuliai keliavo po Varėnos rajoną, į bitininkų šventę, vėliau – į Švediją. Mintyse – jau kelionės į Baltarusiją, Lenkijos Punsko kraštą, Ukrainą, Gruziją.

„Ataskaitinio susirinkimo metu aš bitininkų paklausiu, ar nori kur nors keliauti. Visi tvirtina, kad nori. Nebuvo tokių metų, kad kur nors nevažiuotume“, – pasakoja J.Žeimantas. Keliaujantys Kupiškio rajono bitininkai randa rėmėjų.