Radviliškio rajono Žemės ūkio skyriaus vadovas sako, kad melžėjų varžytuvės kelia šios profesijos prestižą. Anot Alfredo Juozapavičiaus, ši profesija kasmet darosi vis sudėtingesnė. Melžti rankomis į kibirėlį - tolima praeitis. Dabar melžėjos profesija vis artėja prie technikos specialistės.Melžėjoms nuolat rengiami seminarai, mokymai, pristatomos naujovės.

Varžytuvių dalyvės turėjo demonstruoti profesinius gebėjimus net keliose rungtyse - nuo pasiruošimo iki sugebėjimo nuraminti karvutę. Jo prireikė net per konkursinį melžimą - viena karvutė kažkodėl rodė kaprizus ir neleido melžti. Teko kviesti ūkio melžėją - tą, kuri gyvulį melžia kasdien. Tik išgirdusi pažįstamą balsą karvė aprimo.

Varžytuves laimėjusi melžėja Svajonė Stankuenė sako, kad su bendradarbėmis viena kitą kritikavo, nurodė klaidas, net su chronometrais stovėjo už nugaros. Į pasiruošimą varžytuvėms melžėja buvo įtraukusi visus šeimos narius, taigi nugalėjusi nenustebo.

Pasak Veterinarijos akademijos atstovo Sauliaus Tušo, tokios profesinės varžybos turi vykti dažnai, kiekviename pienininkystę vystančiame rajone, ir net didesniame ūkyje. Pastebėta, kad ten, kur rajonai rengia melžėjų varžytuves, geriau paruošiami ūkiai, sveikesni gyvuliai, varžytuvės kelia melžėjų darbo kvalifikaciją.

Rugsėjo šešioliktą dieną visos Lietuvos rajonų geriausios melžėjos bus sukviestos į respublikinę šventę Prienuose.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją