„Visa laimė, kad žieminių kvietrugių buvau pasėjęs tik sėklai – apie 2 ha. Jie beveik visi iššalo, jokios naudos iš jų neturėjau. Praėjusi žiema buvo ypač žvarbi, ir visi ūkininkai, kurie augino žieminius javus bei rapsus, patyrė didžiulių nuostolių.

Vargo turėjau, kol sudorojau 30 ha vasarinių kvietrugių – reikėjo „gaudyti“ orus, nes iki pietų būdavo labai didelė rasa, po pietų leisdavo šiek tiek pakulti, paskui ir vėl perkūnija, lietūs... Javapjūtė buvo tokia, kad reikėjo viską iš laukų imti vogčia“, – pasakojo D. Lidžius.

Pamario krašto ūkininkai daugiausia augina kvietrugių. Rugių atsisakoma, nes Šilutėje yra etanolio gamykla „Biofuture“, kurioje spiritas geriau „bėga“ iš kvietrugių nei rugių. Vis daugiau mūsų krašto ūkininkai pradeda auginti rapsų. Šiųmetės liūtys išguldė ir supūdė didžiąją jų dalį. Daugiausia nuostolių patyrė didelius rapsų plotus auginantys ūkininkai. Mano vasariniai rapsai – 15 ha - buvo pasėti priesmėlyje, truputį pavėluotai, todėl užaugo ne kokie, tačiau jie nesukrito ir jau šiandien ruošiuosi važiuoti juos kulti. Ankstesniais metais ūkininkai prikuldavo rapsų po 3,5-4 t/ha, tai šiemet jų derlingumas perpus mažesnis.

Savivaldybės Kaimo reikalų skyriuje esu atsakingas už žemdirbių patirtų nuostolių (dėl gamtos stichijos, laukinių kanopinių žvėrių bei praskrendančių žąsų) įvertinimą. Pernai daug žemdirbių kreipėsi dėl šernų padarytų nuostolių. Šiemet trys ūkininkai skundėsi dėl praskrendančių laukinių žąsų pavasarį nulestų pasėlių bei dabar, vasarai baigiantis, „iškultų“ varpų. Neseniai Kintų seniūnijoje vienam ūkininkui žiemoti į pietus išskrendančios žąsys nulesė 2 ha, kitam – apie 1 ha miežių. Nuostolius jau įvertinau.

Su žąsų daromais nuostoliais yra problemų. Ten komerciniai medžioklės plotai, šaudyti žąsų negalima. Tuose laukuose dažnos viešnios yra ir gervės, kurios ištrypia, išmindo javus. Ūkininkai atsiduria lyg užburtame rate – žąsų išvaikyti neįmanoma, kai jas išgainioji, nuskrenda į kitą lauką. Be to, šiuo metu žąsų dar niekur negalima šaudyti. Todėl taip ir vargsta javus auginantys žmonės. Negana to, kad gamtos sąlygos šiemet neleidžia nukulti javų, bet dar juos ir žąsys nulesė...