Šilalės r. melžėjų varžytuves organizavo rajono žemės ūkio skyrius, Žemės ūkio rūmai ir Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba.

Melžėjų varžytuves atidariusi Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos vyr. veislininkystės inspektorė Šilalės ir Rietavo regione Albina Mėlinauskienė sakė, jog norą varžytis dėl geriausios Šilalės r. melžėjos vardo buvo pareiškusios 10 melžėjų iš aštuonių ūkių, tačiau dėl neaiškių priežasčių dvi dviejų ūkių atstovės neatvyko.

Inspektorė tikino, jog norint, kad pieno kokybė vis gerėtų, būtina tobulinti melžėjų kvalifikaciją. A. Mėlinauskienė stebėjosi, jog kai kurie didieji rajono pieno ūkiai netgi raginami neveža savo melžėjų į nemokamus mokymus, reikalingus žinioms ir patirčiai įgyti. O juk kiekvienais metais dėl tešmens uždegimo iš bandų išbrokuojama labai daug karvių. Inspektorė nuoširdžiai padėkojo pieno ūkio šeimininkams V. ir A. Raudoniams, kad jie leido savo ūkyje organizuoti melžėjų varžytuves. „Iš tikrųjų labai sunku rasti vietą šiam renginiui, – vėliau „ŪP“ atviravo A. Mėlinauskienė. – Dažnas pieno ūkio šeimininkas nenori turėti papildomų rūpesčių ir galvos skausmo.“

Šilalės r. melžėjų varžytuvių dalyves sveikino meras Albinas Ežerskis, savivaldybės administracijos direktorius Jonas Gudauskas, Traksėdžio seniūnas Rimantas Knyzelis, LŪS Šilalės skyriaus pirmininkas Algirdas Taroza. Dalyvavo ir gausus būrys rėmėjų. Vienas pagrindinių – UAB „Biržų žemtiekimas“, kuriam atstovavo šios bendrovės Gyvulininkystės padalinio vadovas Lauras Stacevičius. Jis „ŪP“ neslėpė, jog bendrovė, remdama respublikines melžėjų varžytuves, siekia kelti melžėjų kvalifikaciją. „Biržų žemtiekimas“ pieno ūkiams parduoda „Westfalia Surge“ firmos melžimo aukšteles. Todėl esame suinteresuoti, kad melžėjos gerai įvaldytų šią modernią techniką“, – teigė L. Stacevičius.

Seniūnas R. Knyzelis pasidžiaugė darniai tvarkomu didžiausiu seniūnijoje Raudonių pieno ūkiu ir pastebėjo, jog šeimininkų statomas naujas gyvenamasis namas liudija apie giliai leidžiamas šaknis gimtojoje žemėje.

„Gero sporto“ ir puikių varžytuvių rezultatų melžimo meistrams linkėjo ir šių varžybų vertinimo komisijos pirmininkas, Lietuvos veterinarijos akademijos Josifo Taco melžimo mokymo centro vadovas Saulius Tušas. Jo teigimu, kai kam atrodo, kad didelio mokslo pamelžti karvę nereikia. Tačiau šiandien sanitarijos reikalavimai labai griežti. Pagaliau nuo melžėjos kruopštumo, reikalo išmanymo bei žinių priklauso ir pieno kokybė. O pastaroji turi didelės įtakos gaunamų pajamų už pieną „svoriui“. Todėl varžytuvėse pirmiausia buvo tikrinama, ką melžėja žino apie melžimą, pieno sanitariją, gyvulio parengimą šiam procesui, karvių susirgimus, jų profilaktiką. Teoriniam egzaminui komisija parengė 100 klausimų. Į dalį jų turėjo atsakyti kiekviena melžėja, o komisija atsakymus vertino balais.

Tik išlaikius teorijos egzaminą, varžytuvių dalyvėms buvo leista eiti į Raudonių pieno fermoje įrengtą 16 vietų „eglutės“ tipo melžimo aikštelę ruoštis melžti specialiai šiam konkursui atrinktų piendavių.

„Tos melžėjos, kurios varžytuvėse dalyvauja antrąjį kartą, geriau pasirodo, mažiau klaidų daro, – sakė S. Tušas. – O naujokėms – tai puiki mokykla.“

LVA Josifo Taco melžimo mokymo centro vadovas S. Tušas ir kiti vertinimo komisijos nariai akylai stebėjo melžėjų veiksmus. O pasitaikė visko: tai tešmenį blogai nuplovė, tai melžimo aparato nepasisekė iškart uždėti, tai ne taip pirmąsias čiurkšles numelžė.

Konkurso dalyvius į savo fermą įsileidę Traksėdžio seniūnijos Bokštų kaimo ūkininkai V. ir A. Raudoniai pieno ūkį kuria 16 metų. Pasinaudoję ES parama, jie rekonstravo buvusią „Vienybės“ kolūkio karvidę, aprūpino ją modernia melžimo ir šaldymo įranga, įrengė mėšlo lagūną. Šiuo metu ūkininkai valdo 126 ha ūkį, turi 76 melžiamų juodmargių bandą, o su prieaugliu priskaičiuoja per 100 galvijų. Pasak ūkio šeimininkės V. Raudonienės, per laktaciją iš kiekvienos piendavės jie primelžia po 7700 kg aukščiausios rūšies pieno. ,,Produktyviausia ūkio karvė per laktaciją davė net 13 t pieno“, – „ŪP“ džiaugėsi pieno fermos šeimininkė Violeta.

LVA Josifo Taco melžimo mokymo centro vadovas S. Tušas „Ūkininko patarėjui“ gyrė melžėjų konkurso organizatorius už sklandžiai organizuotas varžybas. Ir džiaugiasi, kad rajono melžėjų meistriškumas labai išaugo, varžybose jos demonstruoja vis geresnes teorines žinias ir tvirtesnius melžimo įgūdžius.

Po beveik keturias valandas trukusių įtemptų ir atkaklių rungtynių vertinimo komisijos nariai aptarė pagrindines dalyvių klaidas. Kaip silpniausia vieta įvardytas neteisingas karvės tešmens, spenių paruošimas, neišplautas ką tik naudotas pieno melžtuvas. Vertinimo komisijos narė Antanina Greičiuvienė pabrėžė, jog pieno kokybė nebuvo labai gera, nes net gerai nuo rankų nenuplautas muilas gali sąlygoti inhibitorinių medžiagų atsiradimą piene. Bet ji džiaugėsi, kad somatinių ląstelių nustatymo rungtyje beveik visos dalyvės pelnė maksimalų balų skaičių.

Vertinimo komisijos pirmininkas S. Tušas paskelbė rezultatus: pirmąją vietą Šilalės r. melžėjų varžytuvėse pelnė LŪS Šilalės skyriaus pirmininko, ūkininko Algirdo Tarozos ūkio melžėja Kristina Juškienė. Antroji ir trečioji vietos atiteko Antano Raudoniaus ūkio melžėjoms Silvai Grikšienei bei Reginai Vitkienei.

Varžytuvių nugalėtojos apdovanotos mero padėkomis, gausiomis renginio organizatorių ir rėmėjų dovanomis. Neliko nuskriaustos ir kitos konkurso dalyvės. Po apdovanojimų visi nuoširdžiai bendravo prie vaišių stalų.

Rugsėjo 16 d. Šilalės r. melžėjų varžybų nugalėtoja K. Juškienė vyks į Prienų rajone Vazgaikienio kaime vyksiančias respublikines melžėjų varžytuves, kur geriausios šalies melžėjos bus išrinktos pagal rajonuose surinktus balus. Tiesa, organizatoriai nuogąstavo, jog į varžybas kasmet suvažiuoja tie patys veidai. „Norėtųsi, kad kitais metais dalyvių ratas būtų platesnis“, – sakė S. Tušas.