Iki kaitros labūnaviškiai iš kiekvienos karvės per dieną primelždavo beveik po 22 litrus pieno. Užplūdus karščiams vidutinis primilžis vos perkopia 20 litrų.

Dar prieš porą savaičių Labūnavos žemės ūkio bendrovė kasdien parduodavo apie 12 tonų pieno. Pastarosiomis dienomis – ne daugiau 11 tonų.

Per ganiavą vėdinami tvartai

„Racionas per karščius beveik nepasikeitė – karvės gauna šienainio, kukurūzų siloso, kombinuotųjų pašarų. Tačiau visi darbai fermose paankstėjo gera valanda“, - sakė A. Domanskienė.

Rytinį melžimą per karščius galima vadinti naktiniu – mat jis prasideda dar iki pusės penktos.

Antrąsyk karvutes labūnaviškiai dabar melžia apie 16 valandą. Po pievas jos vaikštinėja tik apie keturias valandas: aštuntą išleidžiamos, o dvyliktą – jau grąžinamos atgal į tvartus.

„Antradienį, kai oro temperatūra buvo pakilusi iki 34 laipsnių, karvutės į lauką eiti išvis nenorėjo – linko likti tvartuose.

Tačiau visiškai ganiavos neatsisakome: per tas kelias valandas juk turime išvalyti ir atvėsinti fermas, kad grįžusios iš lauko karvutės galėtų atsigaivinti“, - sakė gyvulininkystės specialistė.

Kirto ir perdirbėjai

Per karščius padidėjo ir ligų protrūkio galimybė – galvijai tapo vangūs, pasyvūs.

Be to, sumenko reprodukcijos tempai – karvės beveik nustojo rujoti.
Tačiau bene skaudžiausią smūgį tuo pat metu kirto pieno perdirbėjai – jie nuo liepos 1-osios trimis centais už litrą sumažino šio produkto supirkimo kainą.

„Net nežinau, kaip tokią situaciją komentuoti: parduotuvėse pieno produktai pabrango, prekybininkai skelbia, jog taip padaryta pieno gamintojų iniciatyva, o mums imta mokėti mažiau. Kažkoks rebusas“, - gūžtelėjo pečiais A. Domanskienė.

Bandoje – 600 melžiamų karvių

Labūnaviškių gyvulininkystės banda – viena didžiausių rajone. Joje – apie 1800 galvijų, tarp kurių – maždaug 600 melžiamų karvių.

Apie 660 galvijų – veisliniai, likusieji 540 – penimi. Vasarą pasiganyti išleidžiamos tik melžiamos karvės.

Labūnavos žemės ūkio bendrovė didžiąją dalį pieno parduoda trims perdirbėjams – „Pieno žvaigždėms“, Panevėžio sūrinei ir valgomuosius ledus „Dadu“ gaminančiai Kėdainių įmonei „Vikeda“.