Panevėžio rajono valdžia tikina esanti suinteresuota daryti viską, kad būtų pritraukti investuotojai, tačiau nori konkretumo.

Renkasi iš dviejų

Kone prieš metus prakalbus apie naują pieno perdirbimo gamyklą Lietuvoje, vis dar svarstoma, kur ji galėtų iškilti. Būsimieji investuotojai yra apsistoję ties dviem, jų manymu, panašiai patraukliomis vietomis. Vienas sklypas yra Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, o kitas netoli Panevėžio – Ramygalos pramonės parke.

Kol kas pirmenybė teikiama Ramygalai, tačiau, anot kooperatyvo valdybos pirmininko Naglio Narausko, daug kas priklausys ir nuo Panevėžio rajono savivaldybės vadovų.

Šiuo metu sklypas Ramygalos pramonės parke dar neatitinka poreikių – per maži inžinerinių tinklų pajėgumai. Tad norima kuo skubiau sužinoti, kaip ir kokiomis sąlygomis iki sklypo bus nutiesti reikalingi inžineriniai tinklai.

„Šiandien inžineriniai tinklai netenkina poreikio, – tvirtino N. Narauskas.

Pasirinkti sklypai yra lygiaverčiai, o kooperatyvas neturi laiko ilgiau laukti – reikia apsispręsti kuo greičiau.“

Jo teigimu, jei Panevėžio rajono savivaldybė prisiimtų sutartinius įsipareigojimus, kad reikalingi pajėgumai bus, kol pastatys gamyklą, tuomet investicijos greičiausiai pasuktų Panevėžio rajono link. Jei ne – tuomet būtų pasirinkta Kauno laisvoji ekonominė zona. Tiesa, Kaune ekonominės sąlygos, jo teigimu, kiek prastesnės.

„Šiuo atveju esame negailestingi – norime konkrečių įsipareigojimų, o ne politikų pažadų“, – teigė kooperatyvo valdybos pirmininkas.
Beje, sklypą palankiomis sąlygomis siūlė ir Kėdainiai. Būtent Vidurio Lietuva investuotojams būtų labai patraukli, tačiau investuoti atsisakyta dėl šalia esančios gamyklos didelės taršos.

Naujos darbo vietos

Milijonus kainuosiančioje įmonėje dirbtų iki 50 darbuotojų – kaip ir visa šiuolaikinė gamyba, ji būtų daugiau automatizuota. Iš pradžių ketinama per dieną perdirbti 650 tonų pieno, vėliau plėsti gamybą iki 1200 tonų. Tačiau gamyklos statybai nepritaria dabartiniai pieno perdirbėjai, būgštaudami, kad gali trūkti žaliavos ir kitų dalykų. Nepaisant to, kai kurie politikai palaiko naujos gamyklos statybą ir tikisi, kad tai leis ūkininkams už pieną gauti daugiau.

Beje, naujoje gamykloje bus gaminami ne įprastiniai produktai, kuriuos matome prekybos centrų lentynose. Čia vyktų žaliavinio produkto kitiems pieno produktams gaminti gamyba.

N. Narausko teigimu, paraiška paramai gauti turėtų būti pateikta per pusantro mėnesio, dar keletą mėnesių ji būtų vertinama. Valdybos pirmininko manymu, laimėjus ES paramą, gamykla iškiltų maždaug per porą metų, tačiau toks terminas – su tam tikra laiko atsarga.

Norėtų konkretumo

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys teigė dar negalintis pasakyti apie potencialias investicijas, nes dar yra daug neaiškumų. Pasak jo, vakar prieš išskrisdamas į Briuselį rajono meras Povilas Žagunis kalbėjosi su kooperatyvo atstovais, tačiau, kas sutarta, dar nežinojo. V. Žiurlio teigimu, rajonui investicijos ir naujos darbo vietos yra labai reikalingos, jie suinteresuoti juos pritraukti į Ramygalą.
Jei tam tikriems sprendimams priimti reikės Tarybos pritarimo, pasiruošę sušaukti neeilinį Tarybos posėdį.

„Viską padarysime įstatymų ribose, kad jie ateitų į Ramygalą“, – tikino V. Žiurlys.

Vis dėlto, jo teigimu, kol kas trūksta konkretumo. Pavyzdžiui, rajono Savivaldybė nežino tikslių naujai gamyklai reikalingų inžinerinių tinklų pajėgumų. Pasak administracijos direktoriaus, pateiktieji, specialistų skaičiavimais, nėra realūs. Tad Savivaldybė ir paslaugų tiekėjai norėtų žinoti, ko reikia tiksliai. Beje, paslaugų tiekėjai – elektros, vandens ir pan., pasak V. Žiurlio, taip pat yra suinteresuoti turėti didelį vartotoją. Tad laukiama konkrečių žinių iš potencialių investuotojų.