Nuo pat Vilkijos išsiliejusio Nemuno vaga ministrui paliko neišdildomą įspūdį. „Motinėlė gamta atrodo taip ir moko ūkininkus – užliejamose teritorijose nevalia sėti ar juolab namus statyti, draudimo kompanijos tokių objektų ir nedraudžia. Pakeliui prie Jurbarko mačiau ir nukentėjusių pasėlių, ir paliktų laukuose šieno rietimų, kuriuos nusinešdamas, vanduo užkemša pratakias vietas. Šilutėje žmonės jau žino – pievoje juos palikti pavojinga, o kitur dar visko pasitaiko“, – pasakojo į šį kraštą savo automobiliu atvykęs žemės ūkio ministras.

Pliaupiant lietui, jis kartu su Šilutės rajono meru Virgilijumi Pozingiu ir savivaldybės administracijos direktoriumi Šarūnu Laužiku lankėsi užlietose sodybose.

Gelbėtojai čia darbuojasi ir poilsio dienomis. Pagalba reikalinga ne tik vietiniams, bet ir aštrių pojūčių mėgėjams turistams bei žurnalistams. „Seniau „prie vokiečio...“ ar „Smetonos laikais“ tokių krūmokšnių aplink medžius nebūdavo. Ir iš tiesų, krūmai, vandeniui pakilus, sulaiko žoles, ledus, šiukšles, o potvyniui atslūgus, kiek papildomų pajėgų sutvarkymui reikia eikvoti“,– pasakoja rajono vadovai. Valtis stabteli įtartinose vietose... „Geriau jau irklais...,– šypsosi gelbėtojai. – Štai čia buvo vartai“,– kažkur po vandeniu užčiuopia, irklu artėdami prie sodybos. Vietiniai viskam pasiruošę, reikalingiausia jau į antrą aukštą sukelta, kraustytis jie niekur neketina.

Iš viršaus apsemtas teritorijas ministrui apžiūrėti padėjo Šilutės aviacijos klubo narys, daugkartinis Lietuvos ir Latvijos ultralengvųjų lėktuvų skraidymo čempionas Dovydas Tungurys. „Iš oro dar geriau matyti ir ledonešis, ir šieno kūgiai, ir nebaigtas tiesti keliukas, ir kliuviniai“, – pranešime spaudai cituojamas Kazys Starkevičius.

„Žemės ūkio ministerija artimiausiu metu neketina pirkti nei malūnsparnių, nei ledlaužių“, – sako ministras. Ministerija niekada tų ledlaužių ir neturėjo. Seniau į ledlaužį panašų laivą turėjo Lietuvos jūrų laivininkystė, tačiau jo išlaikymas, žmonių apgyvendinimas, kuro sąnaudos ir panaudojimas daugiau nuostolių nei naudos atnešdavo. „Pasikeitus vėjo krypčiai, kaip sako vietiniai, ledai suvaromi atgal ir visas darbas perniek nueina“, – tvirtina ministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją