„Kokia čia nauja tvarka? Ar nereikės įdarbinti veterinarijos gydytojų? Ar galėsime parduoti gyvus galvijus, kol negavome sveikos bandos statuso?“ – tokių klausimų sulaukė redakcija, kai buvo paskelbta, kad visi ūkininkai, norintys eksportuoti gyvulius, pirmiausia turės įvykdyti reikalavimus.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Andriejus Stančikas minėjo, kad žinia apie privalomą sveikos bandos statusą buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus. „Veršiukus parduoda ne tik mėsinių galvijų augintojai, bet ir pieno gamintojai, todėl ši naujovė aktuali ir mums“, – sakė jis.

A.Stančikas minėjo, kad labiausiai žemdirbius jaudina veterinarijos gydytojų paslaugų įkainiai. „Įvairiuose rajonuose jie labai skiriasi – nuo 10 iki 100 Lt už vieno gyvulio tyrimus, – kalbėjo jis. – Didelių bandų savininkams tai gali būti labai didelė finansinė našta.“

A.Stančikas pritaria pačiai idėjai reikalauti sveikos bandos statuso iš ūkių, prekiaujančių galvijais. „Be to, toks yra ES reikalavimas, todėl jį privalėsime įgyvendinti. Gali būti, kad ateityje sveikos bandos statuso bus reikalaujama ir iš parduodančių galvijus vidaus rinkoje. Taip pat nenustebčiau, jei tokia prievolė būtų įdiegta ir pieno gamintojams, parduodantiems pieną perdirbėjams. Tad geriau jau dabar rūpintis savo bandų sveikata“, – įsitikinęs A.Stančikas.
Trūksta informacijos

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos direktorius Darius Dzekčiorius taip pat akcentavo informacijos stoką. „Maisto ir veterinarijos tarnyba asociacijai pateikė išsamią informaciją, tačiau susidarė įspūdis, kad teritoriniai šios įstaigos skyriai dar patys nepakankamai informuoti apie naują tvarką“, – teigė jis.

Galvijų augintojus neramina veterinarijos gydytojų stygius bei jų paslaugų įkainiai. „Gerai, kad tyrimų išlaidas kompensuoja valstybė, bet kol kas neaišku, kiek žemdirbiams teks mokėti privatiems veterinarijos gydytojams už mėginių paėmimą“, – kalbėjo direktorius.

Pieno gamintojai ir galvijų augintojai mano, kad valdžios atstovai galėjo iš anksto teikti kuo daugiau informacijos, tada nauja tvarka nekeltų tiek daug klausimų. Pavyzdžiui, metų pradžioje kai kurie mėsos supirkėjai buvo net sustabdę pirkimus iš ūkininkų, nes sveikos bandos statusą turi labai nedaug ūkių – visoje šalyje apie 200. Vėliau nuspręsta leisti pardavinėti gyvulius iš ūkių, kurie pateikė prašymą suteikti sveikos bandos statusą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šiuo metu sveikos bandos statuso siekia tūkstantis ūkių. Pernai į užsienį išvežta 10 tūkst. galvijų.

Tikisi nesunkiai prisitaikyti

Mėsinių galvijų augintojas Vidmantas Jonika sakė, kad daugelis veislinių galvijų augintojų neturi daug rūpesčių dėl naujos tvarkos. „Esu įsitikinęs, kad po metų jau turėsiu šį statusą, – teigė jis. – Mėsinių galvijų augintojai savo gyvulius pirko iš tokį statusą turinčių bandų užsienyje, todėl VMVT priėmė protingą sprendimą – nereikalauti tirti visus tokių bandų gyvulius. Tai sumažino mūsų išlaidas. Patogu, kad tyrimai atliekami du kartus – pavasarį ir rudenį, prieš ir po ganiavos.“ Vieno galvijo tyrimai ūkininkui atsieina 20 Lt.

Kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas teigė, kad kiaulių augintojams ši tvarka jokio poveikio neturės. „Eksportui auginamos kiaulės jau seniai tikrinamos nuo įvairių ligų ir tai mums įprasta rutina, todėl jokių papildomų rūpesčių neturime“, – teigė jis.

Norintieji gauti sveikos bandos statusą turi pateikti prašymą teritorinei VMVT. Tada ūkininko banda įtraukiama į VMVT duomenų bazę ir žemdirbys gali gyvulius eksportuoti. Paskui per metus veterinarijos gydytojas turi du kartus tirti bandos gyvulius, ar šie neserga tuberkulioze, enzootine galvijų leukoze ir brucelioze. Jei šių ligų nerandama, bandai suteikiamas sveikos bandos statusas, tačiau gyvuliai turi būti stebimi ir vėliau.

Tiems, kurie neketina gyvulių parduoti į ES šalis, sveikos bandos statusas nebūtinas.

Įkainiai bus reguliuojami

Kazimieras Lukauskas, VMVT direktorius:

Kai kurie veterinarijos gydytojai ėmė naudotis nauja tvarka ir kai kur ima kelias dešimtis litų už vieno gyvulio tyrimus. Tačiau to greitai nebus. Po pasitarimo Žemės ūkio rūmuose su žemdirbių organizacijų atstovais nusprendėme, kad VMVT teritorinės tarnybos sudarys sutartis su Ūkininkų sąjungos rajonų skyrių pirmininkais.

Numatėme, kad norintieji su VMVT bendradarbiauti atliekant sveikos bandos tyrimus veterinarijos gydytojai privalės imti ne daugiau kaip 5 Lt mokestį už vieno gyvulio tyrimą. Žinome, kad yra specialistų, kurie sutinka šį darbą atlikti ir už 3 Lt.

Kitas laboratorinių tyrimų išlaidas apmoka valstybė. Užduotis nebus sudėtinga ir dėl to, kad šiems tyrimams atlikti nėra nurodytų tikslių terminų, tad veterinaras šias procedūras galės atlikti, kai ūkininkai jį pakvies atvykti kitais reikalais, visiems patogiu metu.