Šią savaitę Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinė sistema paskelbė duomenis apie 2009 metais šalyje įregistruotus traktorius. Informacijoje teigiama, kad per praėjusius metus Lietuvos žemės ūkio subjektai įregistravo 193 firmos „John Deere” naujus ratinius traktorius. Bendrovės „DOJUS agro” generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko teigimu, firmos „John Deere” naujų ratinių traktorių pernai šalyje įregistruota net pusantro karto daugiau – 294.

Skelbiamų ir faktinių duomenų neatitikimą pastebi ir kitos žemės ūkio technikos prekybos įmonės. AB „Lytagra“ generalinio direktoriaus Adomo Balsio žodžiais, neatitikimų yra visada, tačiau dėl keleto vienetų niekas problemos nekeltų.

„Neįsivaizduoju, kur pasimeta traktoriai? Gal ūkininkai neskuba jų registruoti? Kol kas mes spėliojame, bet atsakymo neturime“, – sako A. Balsys.

ŽŪIKVC paskelbtais duomenimis, per 2009 metus šalyje įregistruoti 49 nauji traktoriai „New Holland” ir 41 naujas traktorius „Case”, o faktiškai šie skaičiai beveik dukart didesni.

Anot „DOJUS agro” vadovo A. Kavaliausko, galima spėti, kad netikslumai atsiranda dėl netobulos Registro sistemos bazės, kurioje labai sunku automatiškai filtruoti duomenis, tačiau tai nėra pagrindas skelbti neteisingus duomenis. Pateikdamas visiškai kitus skaičius, A. Kavaliauskas remiasi to paties ŽŪIKVC Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registro duomenimis, kuriuos itin kruopščiai atrenka ir sistemina „DOJUS agro” specialistai.

Šią savaitę vykusiame Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos metiniame susirinkime taip pat kalbėta apie ŽŪIKVC Traktorių registro skelbiamų duomenų nepatikimumą. Anot asociacijos prezidento Andrėjaus Gedimino Jako, išklausius Žemės ūkio ministerijos atstovo pateiktus duomenis, kilo daug neaiškumų, nes skaičiai labai skiriasi. Asociacija, vienijanti 16 žemės ūkio technikos pardavėjų (bendrovės „Džeirana”, „Lytagra“, „Dotnuvos projektai“, „Rovaltra“ ir kt.), prašo ministerijos sukviesti pasitarimą sprendžiant ginčytinus klausimus. A. Jako manymu, problemos reikia ieškoti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Traktorių registre, nes kol nebuvo registro, duomenys buvo tikslesni.

ŽŪIKVC Žemės ūkio technikos registro skyriaus vadovas Vytautas Navickas mano, kad neatitikimai gali kilti tik dėl to, kad žemės ūkio subjektai neskuba registruoti traktorių: todėl skiriasi parduotų ir įregistruotų traktorių skaičiai.

Žemės ūkio ministerijos Infrastruktūros skyriaus vedėjas Jonas Petrašiūnas įžvelgia keletą priežasčių, dėl ko skiriasi technikos pardavėjų ir Registro duomenys: pirkėjai neregistruoja technikos, nes dirba savo kieme, neišvažiuoja į laukus ir viešuosius kelius; dalis technikos išvažiuoja į užsienį; netikslius skaičius pateikia rajonų žemės ūkio skyriai; klysta Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Pasak J. Petrašiūno, Lietuvos žemės ūkio technikos asociacijos susirinkime svarstyta, kaip išsiaiškinti, kas klaidina rinkos dalyvius, teikdamas neteisingus duomenis. Sutarta, kad „Dotnuvos projektai“ ir „Rovaltra“ pateiks pirkėjų sąrašus ir kitus technikos pardavimo duomenis, o Žemės ūkio ministerija kreipsis į ŽŪIKVC, kad šis atsektų galimus klaidų atsiradimo atvejus, jų pasikartojamumą.

Žemės ūkio ministerijos Infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Vincas Andriuškevičius sako, kad 2009 metais parduotos ir registruotos technikos skaičių neatitikimai yra pernelyg dideli, todėl neteisinga būtų kalbėti vien apie ūkininkus, vėluojančius registruoti techniką. Pasak V. Andriuškevičiaus, ŽŪIKV centrui išsiųstas pranešimas, nurodant problemą ir prašant operatyviai išsiaiškinti.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) generalinis direktorius Sigitas Puodžiukas sako, jog kol kas nėra informuotas apie problemą, žemės ūkio technikos pardavėjai niekada pretenzijų nereiškė.