Regis, sėkmingu verslu galėtų didžiuotis ir rajono taryba. Tačiau... kai kurie jos nariai tuo visai nepatenkinti. Tad kodėl klausimas, ar patvirtinti žemės sklypo sanitarinių apsaugos zonų ir statybos reglamentų nustatymo detalųjį planą jau du kartus atidėtas svarstyti?

Kas gi kliūva abejojančiai rajono valdžiai? Ar tai nėra populistinis noras apginti tariamą gyventojų interesą ir susikrauti sau politinį kapitalą nuskurdinant rajono biudžetą ir atimant darbo vietas kaimo žmonėms?

Aplinka - tarsi karališkame parke

Kas užkliuvo Varėnos rajono tarybai, kad ji savo posėdžiuose jau du kartus – lapkričio 24 d. ir gruodžio 22 d. – atidėjo ūkininkės Audronės Jagminienės pateiktą prašymą patvirtinti žemės sklypo sanitarinių apsaugos zonų ir statybos reglamentų nustatymo detalųjį planą?

Istorija sena kaip žemė. Prieš keletą metų sėkmingai plėtojanti savo verslą ūkininkė A. Jagminienė su savo komandos specialistais nusipirko sugriauto kolūkio „paminklą“ – medeliais ir krūmais apžėlusias, išdaužytais langais, išlaupytomis sienomis, nuplėštais stogais kėpsančias buvusias karvides ir kiaulides. Griuvenos styrojo atokiau nuo gyvenvietės. Įveikus visus formalumus pradėta paukštyno statyba.

Nuo pat pradžių buvo samdomi gyvenvietės žmonės, ne vienas triūsė naujame komplekse. Iškart pasirūpinta ir aplinka. Nupirktoje žemėje aplink paukštides įrengta apsaugos zona. Kompleksas aptvertas aukšta mūro tvora. Aplink ją pasodinti želdiniai, išasfaltuotas visas kiemas. Kitaip tariant, viskas atlikta pagal reikalavimus ir normatyvinius aktus.

Pasak uždarosios akcinės bendrovės, vienijančios kelis paukštynus, direktoriaus Sauliaus Žilionio, Vydenių paukštynas šiandien augina paukščius 10-yje fermų. Suteikta teisė auginti 210 tūkst. viščiukų. Paraiška leidimui suderinta 2006 m. Tais pačiais metais išduotas ir Aplinkos ministerijos Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento leidimas ūkinei veiklai.

- Atlikti ir poveikio aplinkai - gamtai, orui, vandeniui, žmonių sveikatai – tyrimai. Surašyta solidi studija, kainavusi mums nemažus pinigus. Bet tokie yra reikalavimai ir mes juos įvykdėme. Tikrai nesitikėjome patirti keblumų svarstant formalų klausimą rajono taryboje, – „ŪP“ sakė direktorius S. Žilionis, aprodęs savo valdas.

Dabar, žinoma, žaliojo rūbo, juosiančio paukštyno teritoriją, nematyti. Baltu sniegu padengtas kiemas, bet metro aukščio eglaitės tiesė žalias šakeles pro šerkšną. Jaunuolynas, užimantis 1,5 ha, greitai užaugs ir dar viena siena atskirs paukštyną nuo gyvenvietės, esančios kiek mažiau nei per kilometrą.

Keisti pagaliai į verslo ratus

Saulius Žilionis
Tad kodėl iki šiol Varėnos rajono taryba neįteisino sanitarinės zonos ir nepatvirtino sklypo detaliojo plano? Paraiška tam pateikta dar pernai lapkričio 10 d., o pagal Teritorinio planavimo įstatymą toks sprendimas turi būti priimtas (arba atmestas ir nepatvirtintas) per 20 dienų nuo prašymo pateikimo dienos.

Tarybos komitetai uoliai įniko studijuoti pateiktus duomenis dėl sanitarinės apsaugos zonos. Atlikti skaičiavimai įtikina, kad taršos sklaidos nėra, amoniako koncentracija neviršija leistinų normų, neigiamo poveikio gyventojams nenustatyta. Bet vieni tarybos nariai perskaitė vienaip, kiti – kitaip. Nuomonių pliuralizmas ir privertė užvilkinti sprendimo priėmimą. Juolab kai atsirado galimybė viešai papolitikuoti, ko ir griebėsi kai kurie tarybos nariai.

Skambaus šnekėjimo visada trokštanti opozicija apsidžiaugė, kad galės apginti Vydenių gyventojus, kurie atseit jau dabar patiria daug nepatogumų. Svariausias argumentas – kvapas, sklindantis nuo paukštyno.

Tarybos narė Angelė Malinovskienė reklamuojasi ginsianti gyventojų viešą interesą. „Gyvenvietėje pablogėjo gyvenimo komfortas. Žmonės gyvena smarvėje. Nuo paukštyno plūsta baisus kvapas tiesiai į kaimą. Lankiausi paukštyne gruodžio mėnesį, tikrai smirdėjo“, – dėstė redakcijai A. Malinovskienė.

Paprieštaravus, kad ir man teko lankytis paukštyne praėjusią savaitę, bet jokie kvapai nerietė nosies net ją įkišus į fermos vidų, tarybos narė patikino, kad žiemą ten gal ir nėra blogai, bet vasarą žmonės kenčia. Ir paaiškino, kad kvapai sklinda per ventiliacijos angas, atidaromas į gyvenvietės pusę. „Todėl reikia paaukštinti tvoras iki 3 metrų“, – pasiūlė tarybos narė.

Linksma ir liūdna, kad tokių, neabejojančių savo kompetencija, narių esama taryboje. Prieš juos nublanksta net ir poveikio aplinkai specialistų atlikta studija.

Sukelta audra stiklinėje

Ar labai sunku sukelti audrą stiklinėje? Tikrai ne. Šiek tiek galima paskleisti gandų. Dar galima pateikti netikslios ir klaidinančios informacijos. O jeigu dar užkabinus ambicijas pakurstyti, kad jau laikas ir savo teises pareikšti. Štai ir veikia visa puokštė pramanytų argumentų, padedančių vietos politikams bent akimirkai tapti aktyviais kovotojais už žmogaus teises, kurių šiuo atveju niekas nesikėsina pažeisti.

Opozicijos atstovas Vytautas Kuklys redakciją patikino balsuojant susilaikysiąs. Mat jį per vietos spaudą pasiekė nerimą keliančios žinios, kad kompleksas bus plečiamas...

„Apie rimtus pavojus vietos gyventojams pradėta kalbėti gal prieš porą metų. Tada buvo žadėta pasirūpinti apsauginėmis zonomis. Dabar paaiškėjo, kad čia ir paukščių daugiau auginama, ir atstumo nepaisoma“, – aiškino V. Kuklys.

Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas sakė, kad ši sena istorija jau apaugo nereikalingomis apkalbomis.

- Jokios paslapties neišduosiu pasakęs, kad labai lengva sukelti ant kojų gyventojus. Tereikia atsistoti minios priekyje. Daug kartų lankiausi paukštyno statyboje. Buvau ir jam pradėjus veikti. Susitikimuose su Vydenių gyventojais pasakiau savo telefono numerį ir paprašiau skambinti bet kuriuo metu, kai tik užplūs blogas kvapas. Nesulaukiau skambučių. Aišku, kad pasmirda vežant mėšlą. Bet kaimo žmonės patenkinti veltui gaudami ekologiškas trąšas. Jie tikrai nesiskundžia. Sakyčiau, tirštinamos spalvos visai be reikalo, – kalbėjo meras.

Moderni įmonė - sėkmės kooperatyvas

Varėnos savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Jonas Kalanta „ŪP“ sakė:

- Jau daug sugriovėme, dabar laikas statyti. Reikia tik džiaugtis, kad rajone atsirado nauja moderni įmonė, kurioje dirba vietiniai žmonės. Mano galva, visi paukštyno dokumentai sutvarkyti, gauti leidimai, atlikti poveikio aplinkai tyrimai, įkurtos apsauginės zonos. Ko dar reikia? Negi svarbu, koks atstumas iki gyvenvietės – puskilometris ar visas kilometras. Svarbu, kaip sutvarkyta ir tvarkoma. Ar reikia verkti apie taršą, kurios niekas nenustatė? Tokia keista kova – be argumentų. Lankiausi užsienyje, Vokietijoje mačiau fermas gyvenvietės viduryje. Ir jokios panikos niekas nekelia, nes modernios įmonės tvarkosi pagal naujausius reikalavimus. Laikas ir mums tvarkingas įmones gerbti, o ne joms trukdyti, – savo požiūrį išdėstė J. Kalanta.

Vydenių paukštyne savo valdas aprodė gamybos vadovas Marius Reklevičius. Tądien kaip tik buvo vežami išauginti paukščiai į skerdyklą. Kraunami į konteinerio dėžes. Atviros cecho durys, tačiau net ir arčiau priėjus pikti kvapai nosies nerietė. Įprasta paukštyno kasdienybė.

Pasak gamybos vadovo, tądien dirbo daugiau žmonių nei įprasta, mat reikėjo sugaudyti vištas ir jas greitai pakrauti – šaltukas vertė spėriau suktis. Apėjome ir kitus cechus, kuriuose laikomos vištos. Nuo vienadienių broileriukų jos išauginamos iki 2,4 kg. Darbai automatizuoti, pritaikytos naujausios technologijos. Sudaryta sutartis su Kaišiadorių paukštynu, kur ir gabenami išauginti paukščiai. Iš ten atkeliauja viščiukai ir pašarai. Toks kooperatyvas – pirmasis Lietuvoje.
Darbo pradžią vainikuotų sėkmė, jei ne rajono tarybos keistas vilkinimas priimti sprendimą – patvirtinti detalųjį planą. Tad kas šiandien išlošia ir kas pralošia?