Su LŽ žurnalistais bendravęs turgelį rengiančio žemės ūkio kooperatyvo "Lietuvos ūkio kokybė" direktorius Mindaugas Maciulevičius tikino, kad ūkininkai gyvų žąsų atsigabeno ne šiaip sau. Tautos išrinktiesiems norėta priminti 1934-aisiais per sunkmetį kilusią "žąsų krizę", kai Vokietija sustabdė žąsų importą iš Lietuvos ir trukdė paukščius vežti į kitus kraštus. Tuomet žąsų augintojams iškilo grėsmė prarasti pragyvenimo šaltinį, todėl Vyriausybė priėmė sprendimą visiems valdininkams, priklausomai nuo jų kategorijos, įsigyti po vieną ar kelias 4-5 litus kainuojančias žąsis.

Priverstinai žąsų tuomet turėjo įsigyti ir pensininkai bei neetatiniai darbuotojai, turėję nupirkti po žąsį už kiekvieną pusšimtį savo algos. Tai buvo privaloma net studentams.

Gyvos žąsys nesudomino

"Tai tik bandymas priminti anuomet taip pat siautusį sunkmetį. Nesitikime, kad Seimo nariai puls pirkti gyvus paukščius, todėl jų daug neatsivežėme", - sakė M.Maciulevičius.

Turgelyje apsilankęs Seimo narys Valentinas Mazuronis LŽ pasakojo čia įsigijęs brinzos sūrio. "Pirkti gyvos žąsies ūkininkai man nepasiūlė, - sakė parlamentaras. - Jeigu būtų ir siūlę, nebūčiau pirkęs, nes reikėtų žudyti tokį gražų paukštį. Jo net nupešti nemokėčiau, o laikyti neturiu kur."

Ūkininkai atvežė prie Seimo parduoti tris žąsis ir dvi antis, kurios linksmai gageno parlamento prieigose pastatytame garde. Tačiau paukščiai daug pirkėjų dėmesio nesulaukė. Gyvą žąsį norėjusi įsigyti moteris, paukštį ketinusi padovanoti savo giminaičiui, greičiausiai pabūgo kainos. Už ją paprašyta nemažai - net 120 litų.

Sėkminga prekyba

Mieliau buvo perkamos išdarinėtos antys ir žąsys. Jomis prekiavusi ūkininkė Virginija iš Šilutės rajono džiaugėsi, kad prekyba sekasi puikiai. "Turgelyje prekiauju pirmą kartą. Žadėjome kavinę atidaryti ir prekiauti jau paruoštais patiekalais, bet dėl užtrukusio dokumentų tvarkymo kavinės taip ir neatidarėme, todėl nusprendžiau paukščius parduoti", - LŽ pasakojo ūkininkė.

Sostinėje įrengta 19 vietų, kuriose rengiami tokie turgeliai, Kaune - 6. "Aikštė prie Seimo yra viena gražiausių Vilniaus vietų, norėjome pradžiuginti miestiečius, kad jie pasidžiaugtų prieššventinio turgaus įspūdžiais ir ant šventinio stalo galėtų padėti ekologiškai išaugintų ūkininkų produktų", - kalbėjo turgelio organizatorius M.Maciulevičius.

Tik vieną buteliuką

Turgelio lankytojai daugiausia pirko mėsą ar jos produktus, nemažai dėmesio sulaukė iš pajūrio atvežtos šaldytos, gyvos bei rūkytos žuvys. Tuo metu eilės prie šakočių bei kitų saldėsių prekiautojų stalų nesidriekė - šiems teko palaukti savo pirkėjų. Ne itin sekėsi parduoti linų sėmenų aliejų. "Kitur prekiauti juo buvo lengviau. Kol kas pavyko parduoti tik vieną aliejaus buteliuką", - LŽ skundėsi viena ūkininkė.