Avytės iš Lenkijos iškeliavo į lietuvių ūkius

Ne vieną smalsuolį nustebino Baltijos Heifer fondo direktoriaus dr. Arūno Svitojaus ir kitų fondo darbuotojų aiškinimai, kad avelės neparduodamos ir svarbiausią miesto aikštę puoš tik vieną dieną. Tai Lenkijos Heifer fondas lietuviams dovanoja 200 šarolė veislės juodagalvių avių. Jos atiteko Būdviečio ir Kučiūnų (Lazdijų r.) bei Vištyčio kaimo bendruomenių (Vilkaviškio r.) nariams, kuriems labiausiai reikia pagalbos. Šie, sulaukę dovanotų avių atvestų atžalų, pirmąją jų padovanos tiems, kam taip pat labai reikia paramos.

Dalies avelių Būdviečio žmonėms perdavimo ceremonija ir buvo surengta Nepriklausomybės aikštėje.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius pasakojo, jog avytės gardelyje jam pirmiausia primena vaikystę, kai jis ganė karves ir avis. Tai buvo sovietiniai laikai, kuriems kai kas jaučia nostalgiją. K. Starkevičius sakė, kad jis tų metų net prisiminti nenori, nes jo tėvai laikė daugiau karvių nei buvo leidžiama ir avis augino nelegaliai, nes pastarosios išvis buvo uždraustos. Teko jas miške slėpti. Ministras priminė, kad Kalėdos neįsivaizduojamos be prakartėlės, o šioji – be avių. Jis kasmet įrengia prakartėlę su gyvuliukais, kuriais labai domisi ir net stebisi miesto vaikai, klausosi juos atvedusių močiučių pasakojimų apie ėriukus. Ministras sakė tikįs, kad ši dovana labai svarbi per sunkmetį, juk šios avys dar atsives ėriukų, jie dar labiau pasklis po kaimus. Be to, Lietuvoje labai svarbu gaivinti avių auginimo tradicijas, nes sovietmečiu jos buvos sunaikintos.

Prieš pradėdamas teikti dovanas Baltijos Haifer fondo direktorius dr. A. Svitojus priminė, kad tai – simbolinė akcija, nes visų 200 avyčių net veterinarai nebūtų leidę į miesto aikštę atvežti, o šios, pasisvečiavusios Lazdijuose, iškeliaus į Būdviečio kaimo bendruomenės narių ūkius. Ši nuostabi akcija – gražus ir prasmingas renginys. Šios avytės – naujo tarptautinio projekto pradžia.
Būdviečio kaimo bendruomenės seniūnė Beata Navickienė dėkojo už pasitikėjimą ir galimybę jų bendruomenės nariams lengviau išgyventi krizę. Ir patikino, kad visos buriukės kaime yra labai laukiamos.

Lenkijos Heifer fondo direktorius Markas Tombergas sakė, kad kartu su juo atvyko ir ūkininkai, kurie lietuviams dovanoja aveles, taip pat šarolė veislės avių asociacijos augintojai.
Dr. A. Svitojus ir M. Tombergas pasirašė dovanojimo sutartį ir Kalėdų išvakarėse lietuviai iš Lenkijos ūkininkų rankų gavo gyvąsias dovanas.

Fondo devizas: „Dalykimės dovanomis“

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Lenkijoje, Čekijoje ir Baltijos šalyse atstovas žemės ūkio reikalams Piotras Rucinskis ir Lenkijos Heifer fondo direktorius M. Tombergas negailėjo gražių žodžių bendruomenėms, kuriose stengiamasi įveikti skurdą, kurių nariai paremia vieni kitus. P. Rucinskis sakė, kad Kūčių naktį žmones aplanko žvėrys, su jais kalba naminiai gyvuliai ir teigė tikįs, kad iki to švento vakaro lenkiškos avys išmoks lietuviškai ir taip prabils į savo naujuosius šeimininkus. M. Tombergas perskaitė labai šiltą Lenkijos žemės ūkio ministro Mareko Sawickio sveikinimą renginio dalyviams.

Lazdijų r. savivaldybės meras Artūras Margelis prisiminė, kaip prieš aštuonerius metus su dr. A. Svitojumi rajono žmonėms vežė telyčaites ir pasidžiaugė, kad fondo veikla šiame krašte vėl tęsiasi. Jis sakė tikįs, kad skurdžiausioms šeimoms šios dovanos padės įveikti sunkmetį, o kitoms – pajusti ir suprasti verslumo svarbą.

Baltijos Heifer labdaros fondo direktorius dr. A. Svitojus priminė apie visame pasaulyje veikiančio fondo ilgą ir garbingą istoriją. Per Ispanijos pilietinį karą amerikietis Danas Westas

nesibaigiantiems pabėgėlių srautams dalijo pieną. Greitai jis suprato, kad išsigelbėjimu gali būti ne puodelis, o karvė, ir tapo pradininku organizacijos, kurios tikslas –padėti sau ir kitam žmogui. Ilgametė Heifer organizacijos patirtis įrodė, kad pokyčiai prasideda tada, kai nepasiturinčios šeimos pajunta atsakomybę keistis, stiprinti savo bendruomenę ir tausoti aplinką.

Nuo 1944 m. Heifer organizacija, visame pasaulyje dovanodama gyvąsias dovanas, mokydama ekologiškai ūkininkauti, padėjo tapti savarankiškoms beveik 12 mln. šeimų 125 šalyse.

Baltijos šalyse fondas paramą teikia jau 10 metų, yra pagelbėjęs daugiau nei 1000 šeimų. Heifer fondas dovanojo telyčių, avių, ožkų, bičių šeimų su aviliais, vištų, triušių, arklių, sodinukų ir net Kalifornijos sliekų. Fondas taip pat skiria lėšų veterinarinėms paslaugoms, mineraliniams priedams ir kitoms su projekto veikla susijusioms reikmėms. Fondo centrinė būstinė yra įsikūrusi JAV ir iš šios šalies projektams gaunama didžioji dalis lėšų.

Šiuo metu Baltijos Heifer fondas koordinuoja 35 projektus, bendradarbiauja su kitais paramos, labdaros fondais, yra vienas Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo steigėjų.