Pastaruoju metu karo nuotaika tvyro Upytėje. Vadinamajame jos aplinkkelyje, Sodų gatvėje, kurią ketinama pradėti asfaltuoti, pasirodžiusi kelininkų technika perpildė kantrybės taurę Darbininkų, Tvenkinio ir Liaudies gatvių gyventojams.

Daugiau kaip prieš 30 metų čia įsikūrusieji pasipiktino, kad paliekami trokšti dulkėse, o asfaltuojama gatvė, kurioje, jų teigimu, eismas ne toks intensyvus ir kur tėra vos keli namai.

Vakar per 20 Darbininkų, Tvenkinio ir Liaudies gatvių gyventojų „Sekundei“ vienas per kitą liejo nuoskaudas dėl, pasak jų, tokios neteisybės. Žmonių teigimu, Sodų gatvėje gyvena pasiturintys asmenys, verslininkai, o tokių interesai rajono valdžiai esą aukščiau nei paprasto žmogaus.
Įsiaudrinusieji svarstė, kad tarp Sodų gatvės gyventojų veikiausiai bus turinčių ryšių net Lietuvos automobilių kelių direkcijoje.

Panevėžio savivaldybės meras Povilas Žagunis ir Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Albertas Činikas dievagojosi, kad Sodų gatvės asfaltavimas nekvepia jokiomis protekcijomis. Jie tikino, kad ši gatvė pasirinkta asfaltuoti dėl to, kas joje eismas kur kas intensyvesnis nei Darbininkų, Tvenkinio ar Liaudies gatvėse.

„Bene prieš trejetą metų Upytės bendruomenė pati pritarė, kad Sodų gatvė būtų išasfaltuota“, – sakė meras.

Gyvenvietės bendruomenės „Upytės žemė“ pirmininkas Audrius Zalatorius patikino, kad toks pritarimas buvo duotas. Tačiau Darbininkų, Tvenkinio ir Liaudies gatvių gyventojai aiškino, kad jų nuomonė buvusi kitokia, tik niekas jos nepaisęs.

Prašė daug metų

Minėtų gatvių gyventojų vardu kalbėjusi Ona Čiūrienė sakė, kad dauguma jų – senbuviai, čia pasistatę namus prieš 30 ir daugiau metų. Žmonės ne kartą prašė asfaltuoti jų gatves, bet visos pastangos buvo veltui.

Pastarąjį kartą šių gatvių gyventojai parašus surinko ir kreipėsi į seniūniją 2006-aisiais. Tais metais buvo išasfaltuota dalis Darbininkų gatvės. Pasak O.Čiūrienės, gatvė buvo pradėta asfaltuoti ne nuo pradžios, o nuo pabaigos, nes ten, anot jos, stovi turtingesnių žmonių gražesni namai.

Gyventojai tuomet prašė, kad rajono Savivaldybė 2007-aisiais pasirūpintų baigti asfaltuoti Darbininkų gatvę, išasfaltuotų palyginti neilgą Tvenkinio ir Liaudies gatves.

Kaip teigė O.Čiūrienė, jiems buvo atsakyta, kad šių gatvių netikslinga asfaltuoti, kol nėra vandentiekio ir nuotekų tinklų.

Gyventojai pritarė: vandentiekio ir kanalizacijos reikia, prašom, nutieskite, tiek kentėjome, pakentėsime dar truputį. Tačiau iki šiol tokių civilizacijos patogumų neturi.

Visi labai pasipiktino sužinoję, kad Sodų gatvė, kurioje taip pat nėra šių tinklų, asfaltuojama, o jų gatvės paliktos dulkėti.

„Mūsų gatvėmis važiuoja labai daug automobilių. Ypač vasarą, kai žmonės traukia prie tvenkinio. Negalim langų prasidaryti, nes dulkės kaipmat nukloja kambarius. Jeigu lauke padžiaunam skalbinius, parsinešam sausus, bet pilkus nuo dulkių“, – skundėsi jie.

Gyventojai kalbėjo, kad jiems buvo didelė staigmena vadinamojo aplinkkelio asfaltavimas. Jų teigimu, Sodų gatve daugiausia važiuoja sunkiasvoris transportas: ūkininkų, miškininkų, Upytės eksperimentinio ūkio, kuriam vadovauja bendruomenės pirmininkas A.Zalatorius, mašinos.
„Ten stovi aštuoni namai, bet tik vienoje gatvės pusėje, kita yra tuščia. O mūsų gatvėse nuo dulkių dūsta 28 namų gyventojai“, – sakė Darbininkų, Tvenkinio ir Liaudies gatvėse įsikūrusieji.
Jų teigimu, pabaigti išasfaltuoti Darbininkų gatvę ir neilgas Tvenkinio bei Liaudies gatves būtų pigiau nei daugiau kaip kilometro ilgio aplinkkelį.

„Tikrai skaudu, kad mūsų gatvės vėl aplenktos“, – tvirtino O.Čiūrienė. Moteris sakė, kad gyventojai nesitaikstys su, jų manymu, tokia neteisybe. Trijų gatvių atstovai laukia priėmimo pas rajono merą P.Žagunį.

Žmonės neatmeta galimybės ir kryžiumi gultis prieš kelininkų techniką Sodų gatvėje.

Meras prašo kantrybės

Rajono meras P.Žagunis teigė, kad sprendžiant, kurias Upytės gatves asfaltuoti, buvo atsižvelgta ir į gyventojų nuomonę. Pasak jo, prieš trejus metus į Savivaldybę pakviesti žmonės pritarė, kad būtų išasfaltuota Sodų gatvė.

„Eismas čia labai intensyvus, gerokai intensyvesnis nei minėtose trijose gatvėse. Kita vertus, suprantu gyventojų norą gyventi be dulkių, bet nėra tiek pinigų, kad galėtume išasfaltuoti visas gatves. Rajone dar 40 procentų jų neasfaltuota. Nori nenori, bet tenka rinktis, kurias būtina pirmiausia asfaltuoti, kurios dar gali palūkėti“, – aiškino P.Žagunis.

Paklaustas, ar racionalu asfaltuot Sodų gatvę, kol joje nėra vandentiekio ir nuotekų tinklų, jis atsakė, kad juos bus galima kloti kitoje, neužstatytoje, pusėje.

„Patikėkite, Sodų gatvė pasirinkta asfaltuoti tik dėl intensyvaus eismo“, – tikino rajono galva.

Sprendimą vadina protingu

Upytės bendruomenės pirmininkas A.Zalatorius mano, kad asfaltuoti Sodų g. tikslingiau nei Darbininkų, Tvenkinio ir Liaudies g.

„Eismo pastarosiose ir Sodų gatvėse nėra ko lyginti – čia važiuoja kur kas daugiau automobilių, tarp jų – dauguma sunkiasvorių“, – sakė pirmininkas ir pridūrė, kad ir jis pats gyvena neasfaltuotoje Miško gatvėje.

A.Zalatorius, paklaustas, ar iš tiesų bendruomenė pritarė Sodų gatvės asfaltavimui, patvirtino, kad taip buvo sutarta.

O.Čiūrienė teigė, kad Darbininkų, Tvenkinio ir Liaudies gatvių gyventojų nuomonės nebuvo klausta. Pasak moters, bendruomenės susirinkimai būna tik kartą per metus. Prieš Naujuosius surengiama vakaronė, ir viskas.

„Metas mums išsirinkti naują bendruomenės pirmininką“, – neslėpė nepasitenkinimo A.Zalatoriumi Darbininkų gatvės gyventoja.

KOMENTARAS

Albertas Činikas, Panevėžio rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas

Upytės Sodų gatvei asfaltuoti lėšas skyrė Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos. Bendra melioracijos ir asfaltavimo darbų sąmata yra 591 tūkstantis 841 litas. Kol kas gavome tik 65,8 tūkstančio litų. Tikimės, kad kitais metais vėl sulauksime pinigų ir pradėti darbai bus tęsiami.

Beveik kilometro ilgio Sodų gatvė pasirinkta asfaltuoti todėl, kad čia, palyginti su kitomis neasfaltuotomis Upytės gatvėmis, transporto intensyvumas didžiausias.

Kitas metais numatyta asfaltuoti 340 metrų ilgio Tvenkinio gatvę. Šiai gatvei asfaltuoti lėšas tikimės gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Darbininkų ir Liaudies gatvių artimiausiu metu asfaltuoti nenumatyta. Suprantu, kad žmonės nori asfalto, bet patenkinti visų norus nėra galimybės.

Savivaldybės užsakymu yra parengtas Upytės vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo projektas. Tikimės gauti finansavimą iš ES fondų.