Prisimena auksinius 2007-uosius

Pasakodamas apie savo ūkio plėtrą netoli Lomžos ūkininkaujantis Janas Zavadskis vis prisimena 2007-uosius.

„Tai buvo auksiniai metai, kai pinigų buvo pilnos kišenės – už litrą natūralaus pieno gaudavau po 1,8 zloto (1,45 Lt)“, – pasakoja Janas Zavadskis.

Reikėtų pridurti, kad 2007-aisiais zlotas dar buvo stiprus, nedevalvuotas – palyginti su dabartiniu, stipresnis apie 30 proc. Taigi per dieną 2 tūkst. litrų parduodantis ūkininkas uždirbdavo beveik 3000 Lt.

Kooperatinės pieno perdirbimo įmonės „Mlekpol“ (Lenkija) stebėtojų tarybos narys taip pat neužmiršta pabrėžti, kad minėti pinigėliai į pieno gamintojų kišenes pateko tik todėl, kad jie buvo kooperatinės pieno perdirbimo įmonės nariai.

„Kitokiu atveju pelno grietinėlę būtų nusigriebę perdirbėjai“, – sako J.Zavadskis.

Tiesa, Lenkijoje jau apie 70 proc. pagaminamo pieno perdirba kooperatinės pieno įmonės.

Kooperatyvas laukiamą pelną išsidalija

Kooperatinė įmonė „Mlekpol“ dirba sėkmingai, tačiau pelno neuždirba. Metų pabaigoje, kai jau galima numatyti galimus metų rezultatus, prie pieno supirkimo kainų priskaičiuojamas priedas. Koks? Tai priklauso nuo sėk­mingo darbo. Pavyzdžiui, 2007-aisiais per paskutinius du mėnesius prie kiekvieno kilogramo pieno buvo pridedama 15–17 grošų (beveik tiek pat centų, nes zlotas dar buvo stiprus). Šį priedą pieno gamintojai vadina tryliktuoju atlyginimu.

„Gavęs tryliktąjį atlyginimą, rekonstravau ūkinius pastatus ir suremontavau gyvenamąjį namą. Geri buvo metai“, – pasakoja J.Za­vadskis.
Iš tikrųjų Jano ir Reginos Zavadskių namai bei ūkiniai pastatai gyvenvietėje išsiskiria iš kitų – pastatai tiesiog švyti ne tik spalvomis, bet ir pabrėžtina švara bei jaukumu. Šįmet Lenkijos namų ūkių konkurse Zavadskių ūkis buvo arti prizininkų.

Primilžis – 9000 litrų

Zavadskių ūkyje šiuo metu per 80 melžiamų karvių. Ūkininkas pasakoja dažnai lankęsis kaimyninėje Vokietijoje, Olandijoje bei Skandinavijos šalyse – iš šių šalių ir atsivežęs produktyvių holšteinų veislės karvių.
„Per laktaciją vidutiniškai iš kiekvienos karvės primelžiame 8,9 tūkst. litrų pieno. Karvių banda kasmet atnaujinama maždaug dešimtadaliu“, – pasakoja J.Zavadskis.

Beje, ūkyje įdiegta kompiuterio valdoma melžimo bei pašarų dalijimo sistema.

„Per dieną parduodame po 2 tūkst. t aukščiausios kokybės pieno, už kurį kooperatinė įmonė šiuo metu moka 1,15 (0,94 Lt) zloto už litrą“, – sako J.Zavadskis.

Ar planuoja ūkį plėsti? Laikant galvijus palaidus, tvarte tilptų 100 melžiamų karvių. Užtektų ir šienainio bei siloso. Tačiau ateityje reikėtų šiek tiek pirkti arba išsinuomoti daugiau žemės. Šiuo metu nuosavos žemės yra beveik 140 ha ir dar 70 ha nuomojama.
Pasak ūkininko, ūkyje bandoma išsiversti be samdomos darbo jėgos, nors kartais tenka samdyti vieną darbininką.

Sugriežtino reikalavimus

J.Zavadskis yra kooperatinės pieno perdirbimo įmonės „Mlekpol“ stebėtojų tarybos narys. Taigi kaip retas kitas jaučia įmonės pulsą. O jis neblogas. Šiuo metu tik viena akcinė bendrovė Lenkijoje už superkamą pieną moka daugiau nei kooperatyvas – po 1,6 zloto (1,3 Lt) už litrą pieno. Kita vertus, tikrieji duomenys paaiškės tik metų pabaigoje, kai ūkininkai, tikėtina, gaus jau minėtus priedus prie supirkimo kainos. Tada vidutinė supirkimo kaina bus didesnė.

„Mes, pieno tiekėjai, žinome, kaip įmonei sekasi prekiauti gaminamais produktais, kokių kyla prob­lemų, ir žinome, kuo įmonei galime pagelbėti“, – sako J.Zavadskis.

Ūkininkas kalba apie superkamo pieno kokybę. Kooperatyvo nariai asmeniškai suinteresuoti tiekti tik kokybišką žaliavą. J.Zavadskis tikina neprisimenantis atvejo, kad koo­peratyvo narys būtų pardavęs antibiotikais užterštą pieną.

Jeigu galima pasitikėti lenkų tikinimais, šiuo metu „Mlekpol“ laikosi griežtesnių kokybės reikalavimų nei reikalaujama ES rinkoje. Kooperatyvo nariai patys nusprendė, kad superkamame piene antibiotikų negali būti, o jeigu jų užtinkama, tai ūkininkams taikomos labai didelės baudos.

Neignoruoja ir smulkiųjų

Susidarė įspūdis, kad ES paramą Lenkijos ūkininkams gauti itin sudėtinga. Štai J.Zavadskis ES parama pasinaudojo tik šįmet – įsigijo techniką parašams gaminti.

Artimiausiais metais Janas tikisi gauti ES paramą modernizuoti karvių melžimą.

„Tolesniuose planuose – naujos karvidės statymas“, – trumpai kalba, bet efektyviai dirba J.Zavadskis.

Įdomu, kad J.Zavadskio ūkis Lenkijoje jau laikomas stambiu. Kooperatyvo nario ūkyje vidutiniškai laikomos 24 melžiamos karvės. Tačiau neignoruojami ir smulkieji ūkiai, pavyzdžiui, per dieną tiekiantys tik po 10 litrų pieno. Tiesa, smulkiesiems tiekėjams taikoma mažesnė pieno supirkimo kaina. Tačiau ir tokiu atveju ji yra didesnė nei siūlo akcinės bend­rovės. Šiuo metu smulkieji kooperatyvai už superkamą pieną vidutiniškai moka po 0,8 zloto (65 centai) už litrą pieno.