Liko vienas „ant ledo“

Po nuosavos parduotuvės-turgelio stogu pakvietęs prekiauti keletą bendraminčių, Panevėžio r. ūkininkas Arūnas Čimolonskas žada po mėnesio atvirai pasakyti, ar pasiteisino rizika mesti iššūkį čia pat, kitoje Ramygalos gatvės pusėje, veikiančiam prekybos centrui.

Erdvioje 260 kv. m salėje pirkėjai ras šviežios šarolė veislės galvijų mėsos ir kiaulienos iš Čimolonskų ūkio, A.Kavaliausko bityno skanėstų, panevėžiečių pamėgtos šiauliečių Baristų kepyklos duonos, I.Birbilienės ūkio šviežio pieno ir jo produktų, R. Kiškio auginamų kalakutų mėsos, P. Rapkevičienės triušyno produkcijos, A. Speičio sodininkystės ūkio obuolių, S. Rudžio raugintų kopūstų, šviežių daržovių, vaisių. Paviljone bus prekiaujama ir gėlėmis – tuo užsiims Vaidos sesuo Laura. Pavasarį Čimolonskai ketina tiekti ir rūkytus mėsos gaminius.

Pasak A. Čimolonsko, bendros parduotuvės idėją entuziastingai palaikė ne vienas jo kalbintas ūkininkas, tačiau kai reikėjo imtis konkrečių darbų ir juos finansuoti, Arūnas sakė likęs „vienas ant ledo“. Trauktis nebuvo kur, todėl prekyvietę teko įrengti savo rizika. Kaip prisipažino Panevėžio kredito unijos vadovas Kazimieras Petraitis, unija ne pirmą kartą suteikia A. Čimolonsko ūkiui paramą. Prieš keletą metų, kai Arūnas plyname lauke sugalvojo statytis naują namą ir dvi fermas su visa įranga bei tiesiai iš Švedijos parsisiųsdinti 100 veršingų šarolė veislės telyčių, unija rizikavo „va bank“, patikėdama jokio vertingo užstato neturinčiu jaunuoliu ir suteikdama milijoninę paskolą.

Tarp tiekėjų ir pirkėjų tiesioginis ryšys

„Jei seksis ir sulauksime vertų dėmesio siūlymų, priimsime ūkininkus ir iš kitų rajonų“, - „Ūkininko patarėjui“ sakė ūkio buhalteriją tvarkanti V. Čimolonskienė ir turgelio vedėja Ingrida Šalkauskienė. Tokių norų jau pareiškė kaimyninių rajonų mėsininkai ir sodininkai.

Su didžiaisiais prekybos centrais turgelio prekeiviai konkuruos produkcijos kokybe ir dėmesiu pirkėjui. Baltymingumu, mažu cholesterolio kiekiu ir ypatingu skoniu pasižyminti šarolė jautiena čia bus tiekiama pagal pirkėjo norą. „Nesuvalkiota, nesušaldyta, šviežutėlė, atpjaunama norimo kiekio ir rūšies, malama ar smulkinama kliento akivaizdoje“, - sakė pardavėjos.

Pirkdami pieną, duoną, medų ar daržoves žmonės galės matyti kokybės sertifikatus, pareikšti kokrečius pageidavimus ūkininkui, nes už prekystalių dažnai stovės jų šeimos nariai. Pavyzdžiui, apie pieną, sūrius, varškę iš Irenos Birbilienės ūkio visą informaciją pateiks čia prekiaujanti ūkininkės duktė Solveiga.

Panevėžio r. meras Povilas Žagunis sveikino rizikos nebijančius ūkininkus ir žadėjo kviesti kitų rajonų merus apsilankyti „išskirtiniame Panevėžio rajono objekte“.

Patalpas šventinęs Senamiesčio bažnyčios vikaras Regimantas Tubelis pastebėjo, kad ūkininkai vykdo Dievo planą ir elgiasi pagal Šventojo Rašto mokymą – „neužkasa savo talentų, bet jais naudojasi kurdami šviesesnį, viltingą pasaulį“.

Kviesdama prie vaišių stalo V. Čimolonskienė užtikrino, kad patiekalai iš šarolė mėsytės jau ragauti šeimoje, atrasti ir firminiai kepsnių bei dešrelių receptai.