Renginio globėjas domėjosi trofėjais

„Tokios parodos suartina kaimo ir miesto žmones ir kartu parodo, kad mūsų šalies gamta puikiai tinka kokybiškam poilsiui. Kam vykti į Turkiją, Egiptą ir kvėpuoti dulkėmis, juk Lietuvoje tiek daug upių, miškų ir žvėrių“, – parodos atidarymo metu kalbėjo renginio globėjas, kadenciją baigęs Prezidentas Algirdas Brazauskas. Urėdijų stenduose ekscelencija neatsisakė simboliškai išlenkti ir miškininkų pasiūlytos medžiotojų trauktinės.

Į atidarymo iškilmes taip pat atvyko Seimo narys Jonas Jagminas, aplinkos ministro patarėjas Romualdas Petrauskas, Generalinio miškų urėdo pavaduotojas Andrius Vancevičius, Generalinės miškų urėdijos Miško atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjas Petras Kanapienis, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

A.Brazauskas itin domėjosi medžioklei ir miškams skirtais stendais. Jis akylai apžiūrinėjo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos įrengtą stirnų medžioklės mokomąją ekspoziciją, aptarė stirnų ragų kolekciją su draugijos pirmininko pavaduotoju Eugenijumi Tijušu.

Dalyviai ilgai dvejojo

Lietuvos žemės ūkio universiteto parodų centro vadovė Birutė Steikūnienė pasakojo, kad šiemet dalyviai ilgai dvejojo, ar dalyvauti parodoje. „Įmonės ilgai svarstė prieš priimdamos galutinius sprendimus, todėl parodai pradėjome rengtis tik rugsėjį, o kai kurios vietos užsakytos likus vos savaitei iki atidarymo“, – neslėpė B.Steikūnienė. Tačiau ji pasidžiaugė, kad dalyvių skaičius ir parodos plotas, palyginti su praėjusiais metais, išaugo penktadaliu. Šiemet dalyvavo 102 kompanijos ir organizacijos.

Tarp technikos pardavėjų išsiskyrė „Laumetrio“, J.Gudino, „Rovaltros“ ekspozicijos. „Dotnuvos projektų“ technikos direktorius Arūnas Diržys sakė, kad parodoje pristato tik pernai į rinką atėjusį austrišką traktorių „Steyr“. „Juo galima dirbti komunaliniame, miškų ūkiuose, laukuose. Pavyzdžiui, Kauno oro uoste šiuo vienu traktoriumi valomas sniegas, pjaunama žolė, krūmynai, atliekami kiti darbai“, – traktoriaus privalumus vardijo A.Diržys.

Parodos medaliais apdovanoti traktorius „Valtra 352“ (jais prekiauja „Rovaltra“), dirvos purentuvas „DPL-3,0“ (juos parduoda „Laumetris“), Šiaulių medžiotojų ir žvejų draugija, Panevėžio miškų urėdija, Lietuvos kaimo turizmo asociacija.

Atkunta ir mažieji

B.Steikūnienės teigimu, parodoje buvo daug aktyvių mažųjų kaimo verslininkų: sūrio, duonos gamintojų, bitininkų, medžio drožėjų, pristatytas kaimo turizmo verslas. Pirmą kartą lankytojai buvo kviečiami į kalėdinių atvirukų, žaisliukų, žvakių, kalėdinių vainikų ekspoziciją. Žmonės galėjo užsisakyti rankų darbo dirbinių Kalėdoms.

Pasak LŽŪU Administravimo ir kaimo plėtros katedros docentės Vilmos Atkočiūnienės, užsakymai bus perduoti kaimų amatininkams ir vėliau pristatyti užsakovams. „Šiuo projektu norime suaktyvinti kaimo amatininkus ir menininkus, taip pat siūlysime verslo organizacijoms, valdžios institucijoms prieš šventes sveikinimams pirkti ne serijinius atvirukus, o mūsų meistrų rankų sukurtus dirbinius“, – pasakojo ji. LŽŪU studentai talkino gaminant atvirukams ir žaislams etiketes, pakuotes.

Tradiciškai parodos metu rengti seminarai gyvulių, vaistažolių augintojams, ekologinių ūkių ir miškų savininkams, bendruomenių nariams, amatininkams.