Anot komisijos pirmininko "tvarkiečio" Kęsto Komskio, jei "įtarimai pasitvirtintų, paaiškėtų padaryta milžiniška tiek finansinė, tiek ekonominė, tiek gamtosauginė žala valstybei".

Skundą komisijai pateikę Šiaulių krašto gyventojai teigia, kad AB "Rėkyva" durpes prie pat ežero kasa jau apie 10 metų, tačiau esą moka tik simbolinius mokesčius valstybei - 200 tūkst. litų per metus, o žala gamtai padaroma už milijonus.

Seimo Antikorupcijos komisijos dėmesį patraukė ir tai, kad aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas savo įsakymu "kone atidavė durpynus danų įmonei". Pranešime teigiama, kad ministru įsakymu nuo 4722 ha iki 2560 ha susiaurinta saugomų teritorijų tinklo "Natura 2000" teritorija, todėl dabar Rėkyvos ežero pakrantė į ją nebepatenka.

"Tai minėtai danų įmonei suteikia galimybę durpes kasti didesniame prie ežero esančiame plote. Pirminiais duomenimis, šis, kaip ir daugelis kitų Lietuvoje esančių naudingų iškasenų karjerų, eksploatuojamas be konkurso. Be to, nėra ir normalaus poveikio aplinkai vertinimo", - rašoma Antikorupcijos komisijos pranešime.

Šiaulių rajono savivaldybė, iš savo biudžeto skirianti lėšas ežero priežiūrai, jokios įtakos sprendimams daryti negali, nors teigia taip pat įtarianti vykdomą neteisėtą veiklą.

"Iš pirminių surinktų duomenų matyti, kad aplinkos ministro sprendimas yra palankus AB "Rėkyva", kuri dar ne vienerius metus galės kasti durpes iš Rėkyvos ežero teritorijoje esančio durpyno. Tai kelia nemažai abejonių, todėl ir pradedame tyrimą", - pareiškė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas K.Komskis.

Ministerija informaciją neigia

Aplinkos ministerija penktadienį kategoriškai paneigė informaciją apie tariamai neskaidrų aplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymą, esą suteikusį privilegijų danų verslininkams.

Aplinkos ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė BNS sakė, kad Rėkyvos pelkės saugoma teritorija sumažinta atsižvelgus į mokslininkų rekomendacijas.

"Jie atlieka tyrimus, analizuoja, kas reikšminga mokslui, kur vertybių sumažėjo ir pan. Pati pelkė nėra išimta iš "Natūra 2000", - pabrėžė J.Juozaitienė.

Anot ministerijos pranešimo, teritoriją, esančią šalia Šiaulių miesto Rėkyvos ežero, stebėjo Vilniaus universiteto Ekologijos instituto mokslininkai.

Aplinkos ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS sakė, kad ministro įsakymas dėl "Natūra 2000" teritorijos sumažinimo savaime neišplečia teritorijos, kur verslininkai gali kasti durpes.

"Šiuo įsakymu šalia ežero esantį durpyną eksploatuojančiai Danijos įmonei "Rėkyva" nebuvo suteikta jokių išskirtinių teisių, galimybių ar privilegijų", - pabrėžė ministerija.

T.Beržinsko teigimu, iš pradžių buvo nustatyta potenciali saugoma teritorija, bet joje neaptikus vertingų gyvūnų, ribos sumažintos.

J.Juozaitienė pripažino, kad verslininkai yra pateikę naują siūlymą dėl naujų technologijų taikymo kasant durpes, tačiau, J.Juozaitienės teigimu, ministerija jo net nesvarsto, nes neatliktas poveikio aplinkai vertinimas.

"Aplinkos ministerijos pozicija - saugoti tokias teritorijas, kaip Rėkyvos pelkė", - sakė ji.

Atsakydamas į priekaištus dėl neva per mažų mokamų mokesčių T.Beržinskas tvirtino, kad jų reglamentuoja Gamtos išteklių naudojimo įstatymas.

Jau kurį laiką Šiaulių visuomenė reikalauja, kad Rėkyvos durpynas būtų kuo greičiau uždarytas, nes esą pradeda sekti unikalus aukštapelkinis Rėkyvos ežeras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją