Skolinga pusšimčiui pasvaliečių

Grūdų augintojai nutarė pradelstų skolų laukti iki liepos 20 d. Jų nesulaukę, ketina piketuoti prie „Amilinos“ Pasvalio grūdų supirkimo punkto ir raginti kolegas neparduoti naujo derliaus šiai įmonei. Jeigu ir tai nepadės, imsis teisinių priemonių. „Amilina“ šio krašto ūkininkams skolinga apie 2,5 mln. litų.

Ūkininkas Algirdas Kripaitis sako grūdus „Amilinai“ pardavęs rudenį, o 100 tūkst. litų neatgavęs ligi šiol. „Pinigų reikia, skambindavome ir vadovui, ir finansininkei. Išklauso, pažada, bet neperveda. Kiek gi galima laukti?!“ – retoriškai klausė grūdų augintojas.

Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos Pasvalio skyriaus pirmininko Vilhelmino Janušonio, „Amilina“ nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų tūkstančių litų yra įsiskolinusi kokiam pusšimčiui Pasvalio ūkininkų. Dėl šios įmonės skolų sunerimę ir kitų rajonų žemdirbiai.

„Ūkininkai yra gana kantrūs. Jei pinigai savaitę kitą vėluoja, dar ne bėda. Tačiau šiemetiniai vėlavimai nebetelpa į jokius rėmus. Jau daugiau kaip pusmetis žemdirbiai priversti skambinėti ir prašinėti pinigų“, – sakė V.Janušonis.

Pažadų sotūs nuo gruodžio

Pinigų laiku neatgaunantys ūkininkai birželio pabaigoje į Pasvalio grūdų supirkimo punktą buvo pasikvietę „Amilinos“ generalinį direktorių M.Gedvilą. Jis žadėjo iki liepos 30 d. su visais atsiskaityti, tačiau ūkininkai pareikalavo skolas padengti iki liepos 20 d. M.Gedvilas sutiko su ūkininkų priekaištais, kad jie kredituoja įmonę. Jis žadėjo už naują derlių mokėti geras kainas, taikyti lanksčius atsiskaitymo terminus. Įmonės vadovas taip pat sutiko mokėti 0,03 proc. delspinigių už dieną (daugelyje sutarčių numatyti 0,02 proc. delspinigių).

Tačiau „Amilinos“ vadovo pažadai daug vilčių ūkininkams nesuteikė.

Įmonė kėlė pasitikėjimą

Ūkininkai tvirtino, kad pyktis su grūdų supirkėja jie nenorėtų. Su „Amilina“ (anksčiau „Malsena“) jie bendradarbiauja jau beveik du dešimtmečius. „Per tą laiką buvo visko: ir krizių, ir sunkmečių, ir problemų su atsiskaitymais. Tačiau visuomet, lengviau ar sunkiau, pavykdavo rasti išeitis, sutarimus. Ir pastaraisiais metais likome ištikimi ilgalaikiam ir patikimam partneriui, tikėjome pasirašytomis sutartimis bei jų laikėmės“, – „Amilinos“ vadovui skirtame pareiškime rašo pasvaliečiai.

Pasvalio ūkininkų atstovas V.Janušonis tvirtino, kad ūkininkai „Amiliną“ pasirinko dėl to, jog arti grūdų supirkimo punktas, jo darbuotojai maloniai aptarnauja žemdirbius, nesuka kokybės rodiklių. Be to, ūkininkai pripažįsta, kad „Amilina“ moka 20–40 Lt/t daugiau nei vidutiniškai siūloma Lietuvos rinkoje.

„Malonu su šia įmone buvo bendradarbiauti 2007 metais, kai grūdų kainos kilo dienomis. Ji buvo palanki ūkininkams. Be didesnių vargų ir problemų anuliuodavo ankstesnę sutartį ir pasirašydavo naują, kur kaina būdavo aukštesnė“, – aiškino V.Janušonis.

Skolų reikalaus piketu

Nepaisant geros bendradarbiavimo patirties, ūkininkai tvirtina, jog šiemet išgyventi reikia visiems. Pirmiausia pasvaliečiai raštu paragino „Amiliną“ laikytis sutarčių ir be atskiro prašymo ar įspėjimo sumokėti delspinigius.

Jei įmonė iki liepos 20 d. nesumokės visų pradelstų skolų, prasidėjus naujo derliaus supirkimui, grūdų augintojai ketina organizuoti neterminuotą piketą prie supirkimo punkto.

Jie žada kviesti neparduoti „Amilinai“ naujo derliaus ne tik Pasvalio, bet ir aplinkinių rajonų ūkininkus. Pareiškime pasvaliečiai taip pat rašo, kad panaudos kolektyviai visas galimas teisines priemones pradelstiems atsiskaitymams su ūkininkais pagreitinti.

Dėkojo ūkininkams už kreditavimą

„Amilinos“ generalinis direktorius M.Gedvilas „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino, kad piketuoti ūkininkams nereikės. „Kaip ir jiems sakiau, įsiskolinimus padengsime iki sutarto laiko – liepos 20 d. Keičiame finansuojantį banką, tad atsiskaitymai praeitą savaitę strigo. Bet įsipareigojimus įvykdysime“, – užtikrino įmonės vadovas.

M.Gedvilas pripažino, kad šiemet ūkininkai kreditavo įmonę, ir dėkojo jiems už tai. Tokia situacija, anot jo, susidariusi dėl to, kad užsienio partneriai, kuriems parduoda produkciją, atsiskaito per 100–115 dienų. Maža to, valstybė įmonei nuolat įsiskolina PVM eksportui.

„Tačiau įmonė tas problemas išspręs. Pasididinome įstatinį kapitalą ir naujam sezonui siūlysime geras grūdų supirkimo sąlygas“, – tikino M.Gedvilas.

Geriausias kelias – taikiai susitarti

Jonas Talmantas, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas

Siūlau abiem pusėms rasti sutarimą dėl įsiskolinimų. Pyktis ir teismai nepriveda prie gero. Kariaujant abi pusės nukenčia. Juk šią įmonę ūkininkai pasirinko patys, nes „Amilina“ siūlė geresnes kainas. Įmonės vadovai ir ūkininkai turėtų susėsti ir kartu sudaryti skolų grąžinimo grafiką. Ūkininkų sąjunga gali tik parašyti raštą įmonei ir paraginti atsiskaityti. Ir kooperatyvui „Lietuviški javai“ ši įmonė skolinga. Bet mes pasirašėme vekselį (skolos dokumentą).