Varėnos rajone, Dubyčių kaime bitininkyste jau daugelį metų besiverčiantis Marijanas Bartkevičius viliasi, kad šiemet, kaip ir pernai, iš vieno avilio bus galima išsukti apie 8 ar net 10 kilogramų medaus. „Gyvenu tarp miškų, greta pelkėtos vietovės, tad ir mano bitėms nektarą dažniausiai tenka rinkti iš laukinių ar miškinių augalų. Tiesa, šį pavasarį gausiai sužydėjo sodai, tai jos iš ten prinešė nemažai medaus“, - pasakojo 35 bičių šeimas laikantis M.Bartkevičius.

Pasak vieno iš Lietuvos bitininkų sąjungos (LBS) lyderių dr. Jurgio Račio, pirmasis medus – labai vertingas, yra šviesios gintarinės spalvos, turi daug gerų, gydomųjų savybių.

Medų parduoda patys

Pasidomėjus apie medaus supirkimo ir pardavimo kainas, bitininkai tikino, kad jos įvairiuose šalies regionuose yra skirtingos. Dažnas bičių augintojas, pasak M.Bartkevičiaus, stengiasi medų parduoti turgavietėse, nes prekybos tinklai siūlo žemas supirkimo kainas – vos 7 litus už kilogramą. Turgavietėse bitininkams medų pavyksta parduoti po 13-15 litų. Anot bičių augintojų, brangiausias ekologinis medus – kilogramas kainuoja nuo 16 iki 18 litų.

Širvintų rajone gyvenantis bitininkas Gediminas Žilinskas taip pat tikino nematąs didesnio pagrindo savo produkciją kone pusvelčiui parduoti prekybininkams. „Turiu ištikimą savo pirkėjų būrį ir jiems sėkmingai viską parduodu. Likusį pernykštį medų realizuoju po 12 ar 14 litų, o jau šviežią medų pigiau kaip už 15 litų neparduosiu“, - teigė G.Žilinskas.

Profesionalių bitininkų – nedaug

Remiantis oficialia statistika, Lietuvoje veikia kiek daugiau nei 10 tūkstančių bitynų. LBS atstovo dr. J.Račio teigimu, didesnę dalį sudaro bitininkai mėgėjai, iš tos veiklos gaunantys tik papildomų pajamų. Visgi pamažu daugėja ir profesionalių komercinių bitynų, savo ūkiuose įdiegusių naujas technologijas, leidžiančias sparčiau prisitaikyti prie sudėtingų rinkos pokyčių. Deja, tokių bitynų šalyje tėra vos apie 12 proc.