Svarių argumentų turi ir tvirtą šeimininko charakterį parodęs A.Mitkus. Pasak jo, automobilių ratai išdaužys turgaus aikštės betoną, o lėšų rekonstrukcijai artimiausiu metu niekas neduos. Be to, prekeiviai nenori paisyti reikalavimų iš turgaus teritorijos išvaryti prekes atvežusių mašinų.

„Seniūnas šiurkščiai mums paaiškino, kad galim neatvažiuoti ir čia neprekiauti, – piktinosi panevėžietė Dalė Žilinskienė. – Nejaugi jis Raguvos savininkas, kad gali nurodinėti, prekiauti, ar ne. Mums čia patinka, prekyba sekasi, tad kodėl turėtume nevažiuoti?“

Kai trečiadienio rytą su dėvėtų drabužių maišų prikimštomis mašinomis į Raguvą atvažiavusios panevėžietės rado užrakintus turgaus vartus, sako pamaniusios, kad tai nesusipratimas, ir jį netruks pašalinti seniūnas A.Mitkus. Nuskubėjusios į seniūniją prekybininkės išgirdo, kad vartų niekas atrakinti neketina.

„Seniūnas paaiškino, kad turgaus aikštė neseniai sutvarkyta, todėl mašinų į ją nebeleis“ – piktinosi ir panevėžietė Liudmila Šimkienė.

Įžeidė ir tonas

Moterys tikina, kad dėl užrakintų vartų joms dirbti tapo gerokai sunkiau, o darbo diena pailgėjo bent dviem valandomis.

„Įvažiavus į turgų išsikrauti prekes kur kas lengviau ir greičiau, – tikino prekybininkės. – O kol susikrauname, baigusios prekiauti, namo išvažiuojame ne anksčiau nei šešioliktą valandą.“

Į nemalonų incidentą patekusios moterys neslepia, kad jas įžeidė ne tiek užrakinti turgaus vartai, kiek griežtas seniūno tonas. Trijų litų mokestį už prekybos vietą moterys susimoka nesiskųsdamos, nedejuodamos perka ir verslo liudijimą, tačiau tokios nepagarbos, kaip užrakinti turgaus vartai, kęsti neketina.

„Eisime pas rajono merą Povilą Žagunį ir jis tikrai mus apgins“, – nusileisti nežada prekiautojos.

Dėvėtus drabužius ir avalynę vietiniams siūlančios panevėžietės negali pasidžiaugti ir sėkminga prekyba. „Ji prastėja ne kiek dėl Lietuvoje mažėjančio pirkimo, kiek dėl blogesnės kokybės iš užsienio atkeliaujančių prekių“, – nelinksmą situaciją apibūdino prekiautojos.

Saugo betoną

Turgaus vartus užrakinęs Raguvos seniūnas A.Mitkus neslepia dėl tokio savo sprendimo taręsis su visais seniūnijos darbuotojais.

„Klausiau, ar neperlenkiau lazdos taip pasielgdamas, bet visi pritarė, kad reikia rakinti“, – „Sekundei“ sakė A.Mitkus.

Imtis prekybininkes supykdžiusių veiksmų seniūną privertė dvi priežastys: būtinybė saugoti betonuotą aikštę ir pačių pardavėjų nesupratingumas.

„Apsvarstėme, kad po poros metų betonuotas grindinys bus išdaužytas, o jį tvarkyti pinigų nebus iš kur gauti, – rūpesčio neslėpė seniūnas. – Be to, prekybininkai linkę piktnaudžiauti, įvažiuoja į turgų su mašinomis, užima vietą, o kitiems jos nelieka. Ne kartą buvau užėjęs ir liepiau mašinas išvaryti, tačiau paaiškėjo, kad vienam eiti kalbėtis pavojinga – gali į kailį gauti.“

Nenusileis

A.Mitkus piktinasi ir prekeivių reikalavimu į turgų įleisti nuo šeštos ryto. Jis sako į kompromisą neisiantis. Seniūnas neslepia manantis, kad problemos iš tiesų nėra – tereikia prisitaikyti prie aplinkybių.

„Taip toms moterims ir pasakiau – jei nepatinka mūsų taisyklės, yra rajone dešimt kitų seniūnijų. Važiuokite ir sėkmingai prekiaukite, – neslepia A.Mitkus. – Mūsų seniūnijos žmonės turguje neprekiauja, čia atvažiuoja tik dėvėtų drabužių prekeiviai. O jie dažnai nepaiso jokių taisyklių. Štai Šiluose savo prekes išsidėsto kaimo aikštelėje ir prekiauja, nors ta vieta neskirta prekybai.“

Raguvos seniūnas tikina, kad tokios konfliktinės situacijos atveria ir dar vieną problemą. „Gal ir negerai pasakysiu, bet rajone turgeliai palikti likimo valiai. Niekas galvos nesuka nei kas, nei kuo prekiauja, – aiškino A.Mitkus. – Ilgai nebuvo kreipiamas dėmesys, kad mokestį prekiautojai moka į valstybės biudžetą, o rajonui iš to jokios naudos. Dabar, ačiū Dievui, bent šis nesklandumas sutvarkytas.“

Povilas Žagunis, Panevėžio rajonas meras

Manau, kad saugodamas seniūnijos valdžioje esantį turtą seniūnas pasielgė kaip tikras gaspadorius. Išklausęs A.Mitkaus paaiškinimo pritariu, kad į Raguvos turgelį nereikėtų važiuoti su mašinomis – ir dėl to, kad gadinamas betonas, ir todėl, kad įvažiavusieji užstoja kitiems skirtas vietas.

Nenorėčiau sutikti, kad labai didelė problema keletą metrų prekes nusinešti. Juo labiau kad vasaros pabaigoje rajono Taryba tvirtins turgaus taisykles. Jose numatyta, kad į Raguvos turtų neleidžiama įvažiuoti automobiliais. Kad dėvėtų drabužių turgeliai kaimuose reikalingi, neabejoju. Atvažiuojantys prekiautojai turėtų prisitaikyti prie vietos taisyklių. Tačiau reikia suprasti, kad prekes jie atveža mūsų rajono žmonėms. Manau, į tai pažvelgus geranoriškai panašių nesklandumų nekiltų.

Turiu pasakyti, kad ne visada prekiautojai dėvėtais drabužiais jaučia ribas. Teko sulaukti krekenaviečių delegacijos. Žmonės skundėsi, kad prekeiviai užima visą aikštę ir dėvėti drabužiais prekiaujama prie seniūnijos, po valstybine vėliava. Tokių situacijų neturėtume toleruoti.