Gausiausias artojų būrys – lazdijiškių

Neįtikėtinai šiltas ir saulėtas šeštadienis į Veisiejų pakraštyje esantį technologijos ir verslo mokyklos lauką sukvietė ir arimo varžybų dalyvius, ir svečius bei vietinius žiūrovus. Aišku, kad žemės nebuvo galima judinti, kol šv. Jurgis jos „neatrakino“, o jo vaidmuo vėlgi tradiciškai patikėtas Veisiejų technologijos ir verslo mokyklos direktoriui Stasiui Saladinskui. Tai jį liaudiškomis dainomis sutiko ir į laukus išlydėjo veisiejiškių etnografinis ansamblis. Šv. Jurgis duona pavaišino visus artojus, davė jiems užsigerti alaus, o tada duonos kriaukšlelę įkasė žemėn ir išarė pirmąją vagą.

Nors artojai jaudinosi, arkliai nerimavo, bet varžybų pradžios teko lukterėti, nes ir organizatoriai, ir svečiai norėjo tarti sveikinimo žodžius. Kandidatė į prezidentus, buvusi žemės ūkio ministrė ir ilgametė šventės globėja Kazimira Prunskienė, žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius, žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas, Seimo narys Justinas Karosas, „Ūkininko patarėjo“ leidinių vyriausiasis redaktorius Vytenis Neverdauskas, Lazdijų r. savivaldybės meras Artūras Margelis negailėjo šiltų sveikinimo žodžių ir linkėjimų.

Septyniolika artojų šiemet panoro varžytis, kuris geriau žemelę aria, o pats gausiausias būrelis buvo lazdijiškių. Ir ne tik todėl, kad Dzūkijoje varžybos vyksta, bet ir dėl to, kad Lazdijų žirgininkų klubas savo veiklumu Lietuvoje neturi lygių. Kaip ir kasmet, pasirungti su šeimininkais atvyko druskininkiečiai ir Punsko lietuviai. Lazdijų r. savivaldybės vicemeras, žirgininkų klubo narys Benius Rūtelionis sakė, kad be jų Pirmosios vagos šventė tiesiog neįsivaizduojama.

Vertino principinga teisėjų komanda

Artojai laukeliams suarti turėjo visą valandą laiko, o juos akylai stebėjo teisėjai, vadovaujami Juozo Isodos, bei visuotinę pagarbą pelnęs Lietuvos artojų asociacijos prezidentas dr. Alfonsas Malinauskas. Aišku, kad netrūko ir palaikymo komandų padrąsinimų bei patarimų. Mažonių k. (Druskininkų sav.) artojus Kęstutį Mizerą ir Albiną Bražinską atlydėjo ir sėkmės jiems linkėjo jų šeimų nariai bei Druskininkų sav. ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Alvydas Vengrauskas. Už tris punskiečius: Juozą Bancevičių, Boguslavą Maršalą ir Leoną Cirušį sirgo pats Punsko viršaitis Vytautas Liškauskas ir dar trys dešimtys punskiečių.

Kai viena po kitos sugulė vagos, kai teisėjai dar kartą pažiūrėjo ir įvertino, paaiškėjo ir nugalėtojai.
Taip jau nutiko, kad daugiausia pergalių pelnė Macionių šeima iš Teizų kaimo, Lazdijų r. Vos 21 m. Linas, Alytaus kolegijos studentas, vienkinkių varžybose nurungė už save vyresnius, tituluotus artojus, o jo keturiolikmetis brolis Martynas buvo antras bei pelnė jauniausiojo artojo prizą. Abu vaikinai arė vicemero B. Rūtelionio žirgu Bijūnu. Šį apdovanojimą yra įsteigusi Veisiejų technologijos ir verslo mokykla, prisimindama jauną artoją Arnoldą Balčių, kuris puikiai varžydavosi su suaugusiais, bet tragiškai žuvo. Trečioji vieta atiteko Tadeušui Sokolovskiui iš Suvalkų (Lenkija).

Porinių kinkinių artojų varžybose ir vėl nugalėjo daugkartinis arimo čempionas Bernardas Blažauskas iš Šventežerio kaimo (Lazdijų r.), antrasis buvo Lino ir Martyno tėvelis Algimantas Macionis, o trečiasis – Artūras Dobilas iš Kučiūnų kaimo, Lazdijų r.

Dzūkijos žemelė – smėlėta

„Dzūkijos žemelė – lengva“, – „Ūkininko patarėjui“ sakė žemės ūkio ministras, Pirmosios vagos šventės ir arimo varžybų globėjas Kazimieras Starkevičius, aręs ir vienu arkliu, ir poriniu kinkiniu. Ministras sakė, kad šį darbą įvaldė sulaukęs vos dešimties metų ir kur kas sunkesnėse savo tėviškės žemėse. Kartu su K. Starkevičiumi parodyti, kad arti moka, panoro ir dar aštuoni veisiejiškių svečiai.

Iš Veisiejų miesto pakraštyje plytinčių laukų šventė persikėlė į miesto parką, kuriame pernai pastatyta nauja estrada, jis gražiai sutvarkytas. Žemės ūkio ministras K. Starkevičius estradą pavadino gražiausia Lietuvoje ir sakė, kad čia reikėtų rengti Lietuvos dainų šventes.

Žirgai, karietos ir dainos - iki vėlumos

Pasveikinus ir apdovanojus arimo varžybų nugalėtojus šventė nesibaigė, nes Vilniaus žirgyno auklėtiniai, vadovaujami trenerio Stasio Jaso, su žemaitukų veislės žirgais pademonstravo puikią programą. Žiūrovams ją stebėti padėjo nusipelniusio trenerio Edmundo Margevičiaus komentarai.
Taip pat vyko ir karietų varžybos Lazdijų r. savivaldybės mero Artūro Margelio taurei laimėti, kurias šmaikščiai komentavo Veisiejų seniūnas Juozas Rutkauskas. Mero taurė šį kartą iškeliavo į Alytų, nes ją pelnė Irmantas Gramackas. Antrąją vietą užėmė Darius Sujeta, o trečiąją – jo brolis Mantas iš Šventežerio kaimo.

Parke veikė Kaimo plėtros profesinio mokymo įstaigų asociacijos paroda, kurioje aštuonios mokyklos rodė savo moksleivių dirbinius, vaišino kulinarijos skanėstais. Ministras K. Starkevičius aplankė kiekvieną kiemelį, o ant Veisiejų technologijos ir verslo mokyklos priekalo nusikalė vinį.

Pavakarę koncertavo Veisiejuose užaugęs dainininkas Romas Bubnelis ir jo sūnėnas iš Lazdijų Haroldas.