Pasak mašinų pardavimo bendrovių vadovų, technikos prekybą išjudino supaprastinta paramos teikimo tvarka. Kita vertus, ūkininkai atidžiau vertina, daugiau skaičiuoja ir renkasi sąnaudas taupančias mašinas bei technologijas.

Bendrovės „Dotnuvos projektai“ direktorius Rimvydas Brazauskas įsitikinęs, kad sunkmetis – naujų galimybių metas. „Žmonės labiau domisi išlaidas taupančiomis technologijomis. Todėl ir mes pradėjome labiau populiarinti palydovines tiksliosios žemdirbystės sistemas. Tiksliau įdirbant žemę, tręšiant, purškiant pasėlius, nuimant derlių gaunamas didelis efektas, nes sumažėja degalų sąnaudos, padidėja mašinų našumas“, – sako R. Brazauskas.

Tokios sistemos plačiai taikomos „Case“ kombainuose, o nuo šiol automatinės vairavimo sistemos diegiamos ir „Case“ traktoriuose. „Tiksliosios žemdirbystės sistemos jau tampa norma ir yra standartinė savaeigių mašinų įranga“, – pabrėžia direktorius.

Šiemet įmonė be minėtų naujovių siūlys ir „Kverneland“ tręšimo mašinas, patobulintus plūgus. Apverčiamojo pusiau prikabinamo „Kverneland PW“ plūgo valdymas yra visiškai automatizuotas. „Pakanka kabinoje paspausti vieną mygtuką ir plūgo automatinės sistemos atlieka visas operacijas, pvz., pakelia, apverčia, pastato“, – patobulinto plūgo savybes vardija bendrovės specialistas Valentinas Bogačiovas. Pasak jo, šiemet plūgų paklausa labai padidėjo ir gamykla nespės pagaminti tiek padargų, kiek yra užsakymų.

Technikos pardavimai pirmąją ketvirtį nesumažėjo

Didelio technikos pardavimo nuosmukio nejaučia ir bendrovė „Lytagra“. Pasak įmonės komercijos direktoriaus Juozo Kalinausko, pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, technikos pardavimai nesumažėjo, net išaugo. „Plečiamas technikos asortimentas, kad kiekvienas rastų tinkamiausią pagal kainą ir kokybę techniką“, – teigia J. Kalinauskas.

Jo teigimu, šiemet bendrovė pradėjo prekiauti lenkiškomis pigesnėmis, nedideliems ūkiams skirtomis mašinomis – įvairiais kultivatoriais, bulvių sodinamosiomis, kasamosiomis ir kitomis. Stipriai nukritus pieno kainoms, labai išpopuliarėjo pirminio pieno perdirbimo įranga – separatoriai, pasterizatoriai, varškės ruošimo katilai ir kita įranga.

Yra naujovių ir stambesnių ūkių savininkams – viena iš jų – parodos „Ką pasėsi…2009“ medaliu įvertintas rotorinis kombainas „New Holland“. Tai naši didelių ūkių derliaus dorojimo mašina. Lietuvoje jau parduoti 2 šios konstrukcijos kombainai. Aukščiausias įvertinimas atiteko ir „Lytagros“ eksponuojamam savaeigiui „New Holland“ pašarų smulkintuvui.

Iš kitų naujovių J. Kalinauskas išskyrė ritinių presą-vyniotuvą „Krone Comprima“, kuris žolę susmulkina, supresuoja ir plėvele apvynioja, bei naują „Horsh Tiger“ skutiklį, galinti įdirbti dirvą iki 35 cm gyliu. Jis akcentuoja, kad visos kitų gamintojų mašinos pirmiausia išbandomos Bernatonių žemės ūkio bendrovėje.

Padidėjo purkštuvų paklausa

Bendrovės „Ivabaltė“ generalinis direktorius Irmantas Tarvydis pastebi, kad šiemet ūkininkai labai domisi geros kokybės purkštuvais. „Nė vienais metais tokios paklausos nebuvo, „Dammann“ purkštuvų užsakymai labai padidėjo, tikėtina dėl to, kad pabrango cheminės augalų apsaugos priemonės. Be to, tręšti skystomis mineralinėmis trąšomis pigiau“, – padidėjusios paklausos priežastį įžvelgia I. Tarvydis.

Jo nuomone, sunkmetis verčia ūkininkus gerai apgalvoti investicijas ir investuoti į tokią techniką, kuri mažina produkcijos savikainą, nors tokios mašinos ne iš pigiųjų. I. Tarvydis taip pat teigiamai vertina supaprastintos ES paramos gavimo tvarką, nes ji skatina investuoti palyginti palankiomis sąlygomis. Direktoriaus teigimu, ūkininkai domisi tokia technika, kurios vertė neviršija finansuojamos paramos sumos.

Beje, šiemet jau ir nedidelės galios 200 serijos Fendt traktoriuose montuojama belaiptė transmisija. Šiemet Lietuvos rinkai pristatomas ir naujas galingesnis (400 AG) „Fendt 840“ kombainas.

Bankai atleidžia vadeles

Teigiamų poslinkių bankų veikloje įžvelgia bendrovės „Väderstad“ generalinis direktorius Romas Naudžiūnas. Šiemet įmonė pradėjo bendradarbiauti su banku „Nordea“, kuris pasiūlė priimtinas technikos pirkimo išperkamosios nuomos būdu sąlygas. „Supaprastinti ES struktūrinių fondų projektai labai pagyvino prekybą. Džiugu, kad ir bankai į žemdirbius atsigręžia. Jau yra pasirašytos pirmosios technikos pirkimo lizingu sutartys“, – sako R. Naudžiūnas.

„Nordea“ banko Finansavimo programų skyriaus klientų konsultantas Gvidas Gedvilas tikina, kad sušvelninti reikalavimai paramai gauti atveria didesnes technikos pirkimo lizingu galimybes. „Lizingo laikotarpis 3 metams yra pats optimaliausias, o išperkamoji nuoma – šiuo metu gera alternatyva bankinėms paskoloms, kurių gavimo procesas sudėtingas ir gana ilgas. Be to, ir palūkanos, perkant lizingu, nėra gąsdinančios. Atsakymą dėl finansavimo suteikimo duodame per 2–3 dienas nuo reikiamų dokumentų pateikimo“, – apie finansavimo sąlygas kalba G. Gedvilas.

Anot R. Naudžiūno, bendradarbiaujant su banku „Nordea“ siekiama, kad technikos pirkėjui nereikėtų varstyti banko duris – ir techniką, ir finansavimą jis gautų technikos pardavimo įmonėje.

„Väderstad“ siūlo nemažai padargų, kuriuos galima įsigyti pagal naująją paramos gavimo tvarką. Šiemet ūkininkams pristatoma nauja lengvoms dirvoms pritaikyta sėjamoji „Väderstad Spirit“ ir strėlinis skutiklis „Väderstad Cultus“.

Nauji traktoriai – naujos galimybės

Banko „Nordea“ finansavimą gali gauti ir iš bendrovės „Biržų žemtiekimas“ techniką perkantys ūkininkai. Pasak įmonės komercijos direktoriaus Dainiaus Remeikos, iš viso technikos asortimento daugiausia šalies ūkininkai nuperka „Deutz Fahr“ traktorių. Šiemet parodoje „Ką pasėsi…2009“ medaliu įvertintas vien biodyzelinu varomas 165 AG modelis „Deutz Fahr Agrotron M640 DCR“. „Jis gali būti varomas ir ekologiniais, ir mineraliniais degalais. Nors šiandien į baką pilti 100 proc. biodyzeliną gal ir per brangu, tačiau naftos ištekliai senka, todėl tikėtina, kad netrukus biodegalai bus pigesni už mineralinį kurą“, – ekologiškų traktorių privalumą įvardija D. Remeika.

Naują suomišką traktorių „Valtra Versu“ pristato ir bendrovė „Rovaltra“. Modelyje įdiegta daugiapakopė greičio keitimo nenutraukiant galios transmisija. Pasak įmonės vadovo Romualdo Trainaičio, tai amato profesionalams skirtas elektroninėmis ir kitomis pažangiomis sistemomis ginkluotas nepigus traktorius, todėl didelės paklausos jis nesitiki. „Ūkininkai daugiau dairosi į paprastesnius, pigesnius ir patogius traktorius. Pastaruoju metu ypač domimasi technikos komforto sąlygomis, nes ūkininkai susirūpino savo sveikata“, – pastebi R. Trainaitis.

Jo nuomone, žemdirbiai ir toliau investuoja į pažangią techniką, nes ji ne prabangos prekė, o darbo įrankis. Vidutinė „Valtra“ traktorių kaina siekia apie 250 tūkst. Lt.

Traktorių pardavimo galimybės dar neišnaudotos

Naują nedidelės galios „John Deere 5 R“ traktorių seriją šį sezoną siūlo „DOJUS agro“. Seriją sudaro trys nuo 80 iki 100 AG modeliai, skirti mišriems, nedideliems augalininkystėms ir specializuotiems sodininkystės ar vynuogininkystės ūkiams. Nauji modeliai gali išvystyti didesnę (iki 7 proc.) papildomą galią.

Įmonės parduodamos technikos asortimento naujienos – „John Deere 740 A“ sėjamoji, Kuhn pašarų maišytuvas-dalytuvas su integruotu šiaudų skleistuvu, „Kuhn Cultimer“ noragėlinis skutiklis ir kitos. Šiemet Lietuvos įmonė pradėjo bendradarbiauti su Vokietijos kompanija „Conow“, tiekiančia priekabas.

Pasak „DOJUS agro“ direktoriaus Audriaus Kavaliausko, šiemet naujovių ne tiek gausu, kaip anksčiau, tačiau tai nėra sunkmečio padariniai. Jo nuomone, vertinti technikos pardavimus pagal pirmąjį šių metų ketvirtį per anksti. „Teigti, kad technikos prekyboje tvyro sąstingis, tikrai negalime, tačiau tikroji padėtis paaiškės balandį ir gegužę, nes ūkininkai delsia investuoti dėl vėluojančių atsiskaitymų“, – sako A. Kavaliauskas.

Vertindamas praėjusių metų rekordinius mašinų pardavimus, jis pabrėžia, kad naujų vakarietiškų mašinų pardavimo galimybės pernai dar nebuvo išnaudotos ir rinka nepasiekė piko. „Palyginti su panašių žemės ūkio gamybos apimčių, dirbamos žemės ploto šalimis Lietuvoje galėtų būti parduodama apie 2 tūkst. naujų traktorių, pernai nupirkta apie 1 200. Airijos žemdirbiai pernai įsigijo 4 tūkst. naujų traktorių“, – šalies rinką vertina bendrovės direktorius.

„DOJUS agro“ pernai pardavė 350 „John Deere“ traktorių. Bendrovės direktoriaus nuomone, jei šiemet būtų nupirkta 30 proc. technikos mažiau negu pernai, jokių radikalių sprendimų įmonės veikloje nereikėtų priimti.

Supaprastinta paramos teikimo tvarka įsibėgėja

Supaprastintos Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrosios veiklos srities (Žemės ūkio produktų gamyba ir (arba) paslaugų žemės ūkiui teikimas; Biodujų gamyba iš ūkyje susidarančių atliekų; Prekinių žemės ūkio produktų apdorojimas ir pateikimas rinkai) įgyvendinimo taisyklės patvirtintos vasario mėnesį.

Nacionalinė mokėjimų agentūra jau gavo daugiau kaip 800 paraiškų. Pasak žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus, pirmiesiems paraiškas pateikusiems ūkininkams parama jau suteikta.

Paraiškos renkamos iki metų pabaigos arba iki bus gauta paraiškų, kurių prašomos paramos suma bus lygi nustatytai metinei sumai.