Pramoninių kanapių auginimą numatančios Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pataisos vėliau bus nagrinėjamos Seimo komitetuose.

„Smetoninėje Lietuvoje buvo ir linai, ir kanapės auginami. Kalbėjau su lenkų ministru, pas juos kanapės auginamos ir jis tvirtina, kad situacija šalyje nepablogėjo“, – Seime kalbėjo žemės ūkio ministras.

Jis tvirtino, kad kontrolės sistema bus pakankama.

„Jau pačios sėklos turės būti ištirtos, laukų kontrolė bus visapusiška. Sistema šiandien yra apgalvota, sukurta ir gali veikti“, – tvirtino jis.

Pluoštinės kanapės, anot jo, būtų naudojamos pramonėje ir biokuro gamyboje.

„Nors aš esu gana griežtai nusiteikęs prieš bet kokius nuodus, bet šioje situacijoje prašau balsuoti už, nes esu gerai įsigilinęs į įstatymo projektą. Lietuva tūkstančius metų augino šį augalą, o XVI a. buvo viena didžiausių jo produktų eksportuotojų. Iš šio augalo pluošto gaminama ekologiška apšiltinimo vata, šiltesnė už akmens vatą, o iš sėklų išgaunamas aliejus, kurį šiuo metu įsivežame ir kuris yra naudojamas vaistų gamyboje“, – kolegas balsuoti „už“ ragino Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narys Linas Karalius.

„Mano manymu, po dvejų metų mes turėsime tragišką situaciją, kai visas jaunimas rūkys kanapes. Jūs aiškinamajame rašte rašote, kad turi būti ne tik nupirktas specialus aparatas, bet ir sukurta visa valstybės kontrolės sistema. Ar tai bus padaryta?“ – nuogąstavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Kodėl raginama auginti kanapes, o ne linus. Paskaičius reglamentą matyti, kad už linus išmokos yra dar didesnės, o ir ir kontrolės reikia mažiau“, – svarstė Tėvynės sąjungos -Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, abejojanti, ar Lietuvoje yra pakankamai kompetentinga institucija, galinti pagal reikalavimus patikrinti auginamas kanapes. „Tada reikėtų uždrausti auginti bulves, kviečius ir rugius, nes iš jų galima pagaminti alkoholį“, – ironizavo žemės ūkio ministras.

Šiuo metu visų rūšių kanapių auginimas Lietuvoje yra draudžiamas, už jų auginimą yra numatyta baudžiamoji ir administracinė atsakomybė.

Tačiau nuo 2004 m. galiojančiame ES reglamente numatyta, kad tam tikras kanapių veisles galima auginti ir jų augintojai gali sulaukti ES paramos.

DELFI primena, kad šis klausimas Seime buvo svarstytas bent porą kartų, tačiau priimti įstatymo pataisas iki šiol nesiryžta.

Pernai Rokiškio rajono ūkininkas Liuksemburgo Teisingumo Teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą, už pramoninių kanapių auginimą patraukusią jį baudžiamojon atsakomybėn.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)